TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünce (SAGE) Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN (Görüş içi) füzesi uçaktan yapılacak atışlı testlerin öncesinde, savaş uçağını temsil eden fırlatma platformundan ateşlendi. Füze, havada yaklaşık 4 kilometre irtifada seyreden bir hedefe angaje oldu ve gerçekleştirilen atış başarıyla sonuçlandı.

Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen füzelerden bir tanesi olan ve kızıl ötesi arayıcı başlığa sahip BOZDOĞAN, 2020 yılında uçaktan test atışlarının tamamlanmasından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine dahil olacak.

Fırlatma platformundan ateşlen BOZDOĞAN füzesi son yer testini tamamlaşmış oldu.Uçaktan bırakma testleri daha önce gerçekleştirilmişti.Önümüzdeki dönemde, (flutter testleri) yani hedef kovalamak ve patlatarak imha testlerinin yapılması bekleniyor.

Aslında Hava Kuvvetleri’nin talebi üzerine, kısa menzil, IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdümlü Gökdoğan füzesinin adı “Bozdoğan” oldu. AR (aktif radar) güdümlü, BVR (Görüş ötesi menzilli), orta menzilli havadan-havaya, Bozdoğan’ın yeni ismi ise “Gökdoğan” oldu.

Her iki füze “Göktuğ” havadan-havaya füze ailesini oluşturuyor.

IIR güdümlü BOZDOĞAN füzesi Türk hava kuvvetlerinde kullanılan Amerikan AIM-9X Sidewinder füzesinin muadili. AR (Aktif Radar) güdümlü “Gökdoğan” füzesi ise Hava Kuvvetlerinde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesini muadili.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yazılı yapılan açıklamada, ” Dünyada sadece 9 ülkenin ürettiği havadan havaya füzemizin devreye girmesiyle hava savunma sistemimizin yerlileşme oranı yükselecek.” ifadeleri kullanıldı.

Hava-Hava füzeleri uçak ve helikopterlerde taşınan, uçak, helikopter, İHA, sabit ve döner kanat platformları vurabilen füzelerdir.

Kısa menzilli ( Görüş içi ) füzeler 40-50 km’ye kadar düz uçuş menzilli olan füzelerdir.Bunlar uçak motoru veya motorun ve yüzeyinin hava sürtünmesi ile oluşturduğu ısıyı takip ederek uçağı takip eder. Bunların güncel versiyonları ise IIR yani kızılötesi görüntüleme teknolojisi ile uçağı bir bütün olarak tam bir şekil olarak algılar. Örnek vermek gerekirse ABD yapımı AIM-9X Sidewinder ( NATO AA füzesidir) hava kuvvetlerimizin de şu an kullandığı iki füzeden biridir. BOZDOĞAN füzesi Kısa menzilli ( Görüş içi ) özelliğe sahip olacaktır.

Orta menzilli Hava-Hava füzeleri ise genelde 70-80 km yani 100 km altında düz uçuş menzili olan füzelerdir. Görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır pilot göremediği sadece radarda gördüğü uçağa radar kilidi ile füze gönderir. Genelde Aktif radar (AR) güdümlüdürler. GÖKDOĞAN füzesi Orta Menzilli özelliğe sahip olacaktır.

Genelde 100 km ve üzeri menzilli füzeler LRAAM olarak sınıflandırılmaktadır.Daha çok AWACS, kargo uçakları, tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti çok düşük, stratejik ancak aynı zamanda muharebe sahasının çok dışında uçan uçakları vurmak için geliştirilmiştir.

Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ajanslar, SSB, Kokpit,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here