Open Book

Nisan ayına Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizi ile girdik.Yedi yıldır itilaflı bölgelerde ateşke uygulanırken, son dönemde bölgeden yeniden silah sesleri yükselmeye başladı.Rusya’nın Ukrayna sınırına ve Kırım’a asker yığdığı haberleri gerilimi arttırdı. Gerginliğin sıcak bir çatışmaya dönüp dönmeyeceği kosunda hiç kimsenin bir bilgisi yok. ABD başkanı Joe Biden’ın Rusya lideri Putin’e tarafsız bir ülkede görüşme teklifinin ardından kriz şimdilik donmuş durumda. Türkiye’nin gündemine Ukrayna almış olduğu İnsansız Hava Araçları ile oturmuştu. İHA’ların Donbass bölgesinde kullanıldığı iddia edildi. Rusya’dan Türkiye’ye karşı sert mesajlar gelmeye başladı.Bu durumu Rus tarafı “sevinçle” karşılanmadığını açıkladı.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Katar ziyaretinin ardında İstanbulda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşmesi ortak bildirinin yayınlanması Rusya’yı daha da kızdırdı. 15 Nisan – 1 Haziran arasında Rusya’dan Türkiye’ye artan vakalar gerekçe gösterilerek seyahat kararı geldi. Dergimizin bu sayısında Ukrayna Krizi ve Türkiye’ye olası etkileri değerlendirildi.

Geçtiğimiz yıllarda Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırılar sonrası İran’ın seyir füzesi yetenekleri büyük dikkat çekti.İran seyir füzesi imkanlarını 10 yıldan bu yana sessizce çalışarak geliştirdi.Bu durum bugün tüm körfez ülkelerini ve petrol piyasalarına ciddi tehdit oluşturmaktadır. Makalemizde İran’ın Seyir Füzeleri ve İnsansız Hava Araçları kapasitesi hakkında açık kaynaklara yansıyan değerli bilgiler bulacaksınız.

Tarihler 23 Mart gösterdiğinde 400 metre uzunluğunda 220 bin ton ağırlığındaki The Ever Given adlı konteyner gemisi kaza sebebiyle Süveyş Kanalını tamamen kapattı. 6 gün kapanan su yolu günlük zararı 10 milyar dolar civarında olduğu açıklandı. Yazımızda kapanma ardından dünya tedarik zincirindeki etkileri ve Çin’in alternatif güzergah arayışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here