Roketsan tarafından geliştirilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR Sinop üzerinde AKINCI TİHA’dan başarıyla atıldı.  

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Dünyada ilk kez bir SİHA’dan seyir füzesi atıldı!AKINCI TİHA’dan atılan #ÇAKIR tüm kritik bileşenleri yerli-milli olan motorla ateşlendi ve hedefi tam isabetle vurdu. Türkiye Yüzyılına savunma sanayiinden armağan olsun! Tebrikler” ifadelerini kullandı. 

Seyir Füzesi ÇAKIR havadan, karadan ve denizden aslında kara ve deniz satıh hedeflerine angaje olabilecek bir seyir füzesi olarak geliştirildi. 

Tüm hava koşullarıdan görev yapabilecek ve platformlarda ‘çoklu taşıma kabiliyetini’ beraberinde getirecek olan ÇAKIR, en önemli özellikleriniden birinin yeni nesil sürü saldırı yeteneği ilk defa bir seyir füzesi platformuna entegre edilmiş olacak. 

Kara hedeflerine angaje olacak olan ÇAKIR CR varyantı, IIR başlıklı, RF başlıklı ve Hibrit ( RF ve IIR ) arayıcı başlıklı olacak.Deniz hedeflerine angaje olacak deniz platformları için gemisavar ÇAKIR AS varyantı da IIR başlıklı, RF başlıklı ve Hibrit ( RF ve IIR ) başlıklarına sahip olacak.

Diğer bir varyan olan ÇAKIR LIR  bütün Elektronik Harp platformlarını karıştırmak için kullanılacak. Özellikle hava savunma sistemlerinin yanıltılması için üzerindeki Elektronik Harp (EH) süitleriyle hava savunma sisteminin radarlarında F-16 gibi veya ön görülen platformlar gibi davranabilme özelliği olacak.

Sürü yeteneği olan ÇAKIR SW ise hava savunma kabiliyeti yüksek olan platformlara çoklu ( satürasyon) saldırısı yaparak o platformun devre dışı bırakacak.

Yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR, 275 kilogram ağılığında, 150+ kilometre üzerinde bir menzile sahip ve yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir füze olacak.Ataletsel Navigasyon Sistemi, sürü teknolojileri, yapay zeka teknolojileri, coğrafi konum belirlemek içim yeryüzü şekilleri kullanılması, Elektronik Harp’e karşı dayanıklılık, aslında bunların hepsi ÇAKIR’ın üzerinde toplanacak özellikler olacak. 

ÇAKIR’ın modüler bir yapıya sahip, tek bir füze olarak değil, üzerindeki yapılar ile beraber her platforma entegre edebilecek, her platformdan atılabilecek, farklı hedeflere angaje olabilecek bir yapıya sokmaya çalışılıyor. 

Kıyı savunma sistemlerinde ATMACA füzesinin ana silah olarak kullanılacak, fakat ÇAKIR’ında bu sistemin parçası olarak, küçük hedeflere hücumbot gibi, SİDA’lar gibi hedeflere angaje olabilecek bir mühimmat olarak kıyı savunma sistemiz içinde yer alacak.

Yeni Seyir Füzesi ÇAKIR’ın hava platformlarından özellikle İnsansız Hava Araçları üzerinden atılacak versiyonu çok hızlı bir şekilde hayat geçirildi. ÇAKIR’ın AKINCI (4 adet), AKSUNGUR (4 adet), F-16 (4 adet ÇAKIR), HÜRJET (4 adet ÇAKIR), MUİS (4 adet ÇAKIR) dahil her türlü platformda atılabilecek özelliğe sahip. Nakliye uçakları (2 adet ÇAKIR ) ve Deniz Karakol uçaklarından da ( 2 adet ÇAKIR) ÇAKIR’ın atılabilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan döner kanatlı platform araçlarından ( T 129 ATAK, S-70B Seahawk, 2 adet ÇAKIR ) füzenin atılabileceği gibi ATMACA füzesinin yerleştirilmesi mümkün olmayan daha küçük platformlardan İnsansız Deniz Araçları’ndan (SİDA) ÇAKIR’ın çok ciddi bir potansiyeli olduğunu değerlendiriliyor. 

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motora sahip olacak olan ÇAKIR Seyir Füzesi, motoru sayesinde görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here