Çin Savunma Bakanlığı pazar gecesi başarılı bir anti-balistik füze testi gerçekleştirdiğini açıkladı. En son test ile kamuya duyurulan kara tabanlı Anti-balistik füze test sayısı altıya çıktı.
Bakanlık açıklamasında, Çin sınırında gece gerçekleştirilen testin istenen hedefe ulaştığını duyurdu. Testin doğası gereği savunma amaçlı olduğunu ve herhangi bir ülkeyi hedef almadığını da sözlerine ekledi.
Anti-balistik füze sistemleri, kıtalararası balistik füzeler (ICBM’ler) dahil olmak üzere ülkeye gelen füzeleri engellemek için kullanılacak.
Çin Devlet medyasına göre Çin, Pazar günü gerçekleştirdiği testten önce Şubat 2021’de bir anti-balistik füze testi gerçekleştirmişti. En son test ile kamuya duyurulan kara tabanlı Anti-balistik füze test sayısı altıya çıktı. Basında çıkan haberlere ve resmi açıklamalara göre, Çin tarafından 2010, 2013, 2014, 2018 ve 2021 yıllarında Anti-balistik füze testleri gerçekleştirildi.
Çinli askeri uzmanlar, testlerin Çin’in Anti Balistik Füze kabiliyetinin daha güvenilir hale getirdiğini ve nükleer şantajlara karşı caydırıcı olduğunu söyledi.
Uzmanlar, kıtalararası balistik füzeyi rotasının ortasında durdurmanın çok zor olduğunu, genellikle nükleer savaş başlıklarıyla donatılmış füzenin atmosferin dışında çok yüksek bir hızla seyahat ettiğini söyledi.
Bazı ülkelerin atmosfere girdiklerinde uçuş ortasında yörüngelerini ayarlayabilen ve bu da terminal müdahalesini daha da zorlaştıran dalgalı planörlere sahip hipersonik füzeler geliştiriyor. Bu da Anti-balistik füzelerin rota ortasında müdahalesi daha da önemli hale getiriyor.
ABD yetkililer, Kuzey Kore’nin nükleer test sahasındaki faaliyetlerine baktığımızda ülkenin 2017’den bu yana ilk kez nükleer test yapabileceğini gösterdiği konusunda uyarda bulundu.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore’ye karşı daha sert bir duruş sergileme sözü verdi. Yeol, ikinci bir anti-balistik füze sistemi kurmaya çalışacağını söyledi.