Türkiye’nin Savunma & Havacılık Sektörü ihracatının 2022 yılında 4.396 Milyar dolar olurken, sektör ithalatı ise 4.978 Milyar dolar olarak gerçekleşti. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2700’den fazla şirket artık sadece iç taleple ayakta kalamaz. İhracat rakamlarımızın artışı memnuniyet verici değil hedeflerimizi daha da agresif yapmalıyız.” dedi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) 2022 yılı Olağan Genel Kurulu bugün Ankara’da düzenlendi. Programın konuşmalardan sonra gerçekleşen ikinci kısmında ise Mali Genel Kurul yapıldı ve 2022 yılının mali değerleri dernek üyeleri tarafından ibra edildi.

Savunma Sanayi İhracat ve İthalat sunumunda, Türkiye’nin Savunma & Havacılık Sektörü ihracatının 4.396 Milyar dolar olurken sektör ithalatı ise 4.978 Milyar dolar olarak gerçekleşti.

2021-2022 sektör ithalat rakamları içinde 2 – 2,5 milyar dolarlık THY uçak alımı da bulunuyor. Savunma & Havacılık Sektörü 2022 yılında tüm sektörler ihracat sıralamasında ise 15’inci sırada yer alıyor. 

Olağan Genel Kurulda bir konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ihracat rakamlarımızın 2022’deki artışı hepimizi sevindirdi ancak hala ülke ihracatında 15’inci sırada olduğumuzu unutmamamız gerektiğini söyledi. 

Demir, “Ülkeleri bizimle savunma sanayi anlaşmaları imzalamaya teşvik ediyoruz.  Bu anlaşmalar çerçevesinde bir çatı oluşturup ilişkilerimizi yürütmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda şu ana kadar 84 ülkeyle savunma sanayi anlaşması imzaladık ama imza sonrasında yapılacak hareketler ve ilişkiler çok önemli. “ diye konuştu.

Türk savunma sanayindeki ekosistem büyüyor, 2700’den fazla şirket artık sadece iç taleple ayakta kalamaz. İhracat rakamlarımızın artışı memnuniyet verici değil hedeflerimizi daha da agresif yapmalıyız diyen Demir, “Bu hedefleri gerçekleştirme yolunda sektördeki ana oyuncularımızın bir koç başı misali önü açıp ihracat yapmaları çok önemli.” dedi. 

Demir, “Türkiye denilince sadece İHA/SİHA’larımızın bilinmesi diğer alanlarımızı biraz gölgede bırakıyor. Yurtiçinde ve dışında diğer başarılı şirketlerimizin öne çıkmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayiinde bütün dünyayı hedef olarak gördüklerini belirten Demir, 2025 yılından önce 10 Milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı beklediklerini söyledi. 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel KOTİL 2023 yılı için savunma sektörü ihracat hedefinin 6 Milyar dolar olduğunu, “ inşallah 6 Milyar dolar olacak. Burada Türkiye savunma sanayinde bir devrim yapıyor, İHA’larda da ana oyuncu…” diye konuştu. 

2022 yılında ihracatı gerçekleştirilen ilk 10 mal grubu ise şöyle: 

  • İnsansız Hava Araçları (1.015,2 Milyar Dolar),
  • Turbojetler ve Turbopropeller (610,7 Milyon Dolar),
  • Kara Araçları (558,5 Milyon Dolar),
  • Mühimmat ve Füze Sistemleri (478,6 Milyon Dolar),
  • Hava Taşıtlarının Aksamları (309,8 Milyon Dolar),
  • Av Tüfekleri (284,9 Milyon Dolar),
  • Namlulu Silahlar ve Silah Kuleleri (268,2 Milyon Dolar),
  • Askeri Deniz Platformları (160,1 Milyon Dolar),
  • Askeri Helikopterler (145,3 Milyon Dolar),
  • Haberleşme ve Muharebe Destek Sistemleri (133,1 Milyon Dolar).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here