Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD ile F-16 müzakereleri olumsuz sonuçlanırsa, Türkiye alternatifsiz değildir, Su-35’ler dahil bütün alternatiflerin masaya gelebileceğini söyledi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda Savunma sanayiindeki en önemli projelerin son durumunu değerlendirdi.

Türkiye’nin ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 adet F-16 V Blok 70/72 savaş uçağı ve 80’e yakın modernizasyon kiti satın alması talebi hakkında konuşan Demir, birinci önceliklerinin kendi uçaklarını faaliyete geçirmek olduğunu söyledi.

Demir, “MMU, KIZILELMA’yı dört dörtlük devreye sokmam lazım. MMU hazırlamak ve en iyi kabiliyetlerle donatmak. HÜRJET’i muhtelif kabiliyetleri yerine getirecek şekilde devreye almak.” olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin ABD’den F-16 talebi karşılanmazsa Türkiye’nin uçak tedariki konusunda B plan var mı ?” sorusuna Demir, ” Türkiye alternatifsiz değildir diyorum. Bir ara malum SU-35’ti herkes havaya sıçradı. Alternatifler var, SU-35 dahil bütün alternatifler masaya gelir.” dedi.

“Biz boşluğu dolduramadık öldük bittik diye bakılmamalıdır.” diyen Demir, “Türkiye opsiyonsuz değildir. Milli sistemlerle vereceğimiz kabiliyetlerle belki hiçbir alternatif sisteme ihtiyacımız olmayacak.” diye konuştu.

Demir, “F-16 bazında elimizdeki F-16’larla modernize etmekle ilgili son derece iddialıyız. ABD hiçbir şey vermese bile F-16’ları devreye alabilecek yerli sistemleri üzerine koyma kabiliyetimiz var.” şeklinde konuştu.

F-35 PORJESİNE DÖNERSEK HERKES KARLI OLUR

F-35 projesinden Türkiye’nin çıkarılması tamamen bizim insiyatifimizin dışında olan bir durum olduğunu belirten Demir, ” S-400’ün F-35 ile aynı argümanda bulunamamasının temeli yok. Burada çok net şekilde art niyetli ve S-400’ün bahane olarak kullanıldığını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim hesaplarımıza göre, imalatta sağladığımız avantajlara göre uçak başı 7-8 milyon dolar ilave maliyet geleceğini düşünüyoruz. Birim F-35’ler 7-8 milyon dolar daha pahalı satılıyor olacak. Bu onlara olan maliyettir. Dönersek herkes karlı olur. Biz yalvarıp yakaracak durumda değiliz.”

Bütün görüşmelerde F-35 iddiamızın devam ettiğini vurgulayan Demir, ” ordaki sorunlarımız masada tutulması gerekiyor. Türkiye’nin F-16 müzakereleri var diye F-35 ile ilgili iddalarını bırakması onu ayrı tutması mümkün değil.” dedi.

ÇİP KONUSUNDA MALEZYA’DA BİR ŞİRKET İLE İŞBİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

“Dünyada çip konusunda bir çok sektörede sıkıntılar yaşanıyor, bu durum bizim savunma sanayini nasıl etkiledi ” sorusuna Demir, “Çip krizinin etkilediği bazı platformlar var. Ama otomobil sektöründe olduğu gibi ciddi bir etkilenme yok. Bazı konularda alternatif tasarımlara gidildi.. dedi.

Çip bizim gündemimizde, Malezya şirketi ile çok önmeli bir çalışmamız var. Çoktan beri konuşuyoruz. Büyük ihtimalle çip yatırımımızın büyük kısmını oradaki teknoloji ile başlayacağız. O şirketin bir parçası olmak için çalışmamız var.

MARLİN SİDA NATO TATBİKATINDA GÖREV ALDI

Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı MARLIN SİDA’nın hakkında da bilgi verden İsmail Demir, görev olarak şu an teslim aşamasında. Öncelikle bizim buradaki amacımız kabiliyet gösterimi yapmak. Proje yürütmede bu yeni bir yaklaşım. Ateş gücü füzeler koyabilirsiniz bunların hepsinin denemesi yapıldı.

Bu sistemin NATO’da tatbikatta görev aldığını söyleyen Demir, “Türkiye NATO üyesi bir ülke ve NATO’nun gücüne güç katan bir yapsıı var. Geliştirdiğimiz teknolojiler NATO’nun tatbikatında olduğu gibi oraya güç faktörü olarak yansıyacak şeylerdir. “ dedi.

TCG ANADOLU BENZERİ İKİNCİ GEMİ İÇİN SEKTÖRE HAZIR

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU’nun çok yakında envantere gireceğini belirten Demir, ” bu gemiyle birlikte Türkiye başka bir kabiliyet daha kazandı.Bu ölçekteki bir platformu yapabilecek durumdayız. İhtiyaç olması halinde hızla böyle bir platformun daha iyisi, daha günceli, daha başka kabiliyetler ile donanmış olanı yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

İkinci gemi TCG Trakya projesinin durumu sorulması üzeren Demir, ” şu anda elimizde böye bir proje yok. Böyle bir ihtiyaç durumunda sektörümüz hazır. Devlet eğer uçak gemisi dahil böyle bir karar alırsa sektörümüz devreye girer.” dedi.

BAZI FİRMALAR “SİZ DELİSİNİZ” DEDİ

GÖKBEY yerli helikopteri yaparken gün, ay, saat verdik ve verdiğimiz gün, ay ve saatte ilk uçuşunu yaptığını söyleyen Demir, “Helikopter konusunda tecrübesi olan firmalar ile yakın temasımız vardı. Bize “sis delisiniz” dediler. Birazda bazı konularda gözü kara gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

GÖKBEY’e entegre edilecek yerli motor konusunda bilgi veren Demir, “çekirdek motor testte, motorun helikoptere entegre etme aşaması yapıldı. Önümüzdeki yıl yerli motor ile test uçuşu gerçekleştirilecek. Emniyetli bir şekilde uçuşun 3 yıl içerisinde olacağını planlıyoruz. Bu motoru ATAK helikopterleri içinde kullanmış olacağız. ” şeklinde konuştu.

GÜNEY KORE İLE ALTAY TANK MOTORU GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

ALTAY tank projesinde Güney Kore’den gelen güç paketenin testleri yapıldı, belli bir aşamaya geldiğini belirten İsmail Demir, ” bundan sonra siparişin belli bir miktara bağlanıp, getirilip, seri üretimin başlaması var; bu da önümüzdeki yıl olacak..” dedi.

Demir konuşmasını şöyle devam etti: “Elimizdeki mevcut tanklara ALTAY tankının geliştirme sürecinde edindiğimiz teknolojileri uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz. (M-60 ve Leopard tankları) Tanklarımızın kabiliyetleri 5-6 sene önceki kabiliyeler değil.

DENİZCİLİK KONUSUNDA ALMANYA’NIN YAKLAŞIMI OLUMLU

REİS sınıfı denizaltılar projesinde ALMANYA’nın bir ambargosu var mı ? sorusuna Demir, ” net olarak yok. Bazı sor işaretleri oluştuğu yerler oldu ama, onlar aşıldı.Genel olarak Almanya’nın denizcilik konusunda yaklaşımın çoğu olumlu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here