Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu, TF-2000 Muhribinin Son Tasarımını İnceledi

0
217

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, İstanbul’da bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi’ni (DPO) ziyaret etti. Ziyaret sırasında MİLGEM ailesinin korvet ve fırkateynden sonra üçüncü projesi olan TF-2000 muhribinin tasarımı hakkında bilgi aldı.

İstanbul Tersanesi’nde onarım ve restorasyon çalışmaları devam eden Savarona hakkında da bilgi alan Oramiral Tatlıoğlu, Dizayn Proje Ofisi’nde yerli ve milli gemi dizaynımız MİLGEM ailesinin korvet ve fırkateynden sonra üçüncü projesi olan TF-2000 muhribinin konsept tasarımı hakkında incelemelerde bulundu.

Ziyaret sırasında Hava Savunma Harbi Fırkateyni (TF-2000) projesinin son tasarımı da sergilendi. TF-2000 muhribinin, modernizasyon gören Gabya sınıfı fırkateynlerin yerini alması öngörülüyor. İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen 14. Uluslararası IDEF 2019 Savunma Sanayii Fuarı’nda Türk Deniz Kuvvetleri’nin beklenen projelerinden TF-2000 fırkateyninin yeni tasarımı sergilenmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun ziyaretinde ise TF-2000 muhribinin son tasarımı sunuldu.

TF-2000 muhribinin projesinin, Gabya sınıfı fırkateynlerin yaşlanması, projelerde yaşanan gecikmeler ve Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nin (LHD) envantere girmesi sebebiyle hızlanması bekleniyor.

Yeni tasarımın görsellerine baktığımızda şu bilgiler karşımıza çıkıyor:

  • Tam Uzunluk: 149 metre
  • Genişlik: 21.3 metre
  • Derinlik: 5.75 metre
  • Deplasman: 8.300 ton
  • Hız: 26+ knot
  • Ana Tahrik Sistemi: CODOG (2 x Gaz Türbini, 2 x Dizel Ana Tahrik Motoru)

Projenin başlangıcında 32 olan Dikey Fırlatma Sistemi (VLS) sayısına 64 eklenerek son tasarımda 96’ya çıkarılmış. Köprü üstünün önündeki bataryada 32’li VLS, arkasındaki bataryada ise 64’lü VLS yer alıyor.

Yeni tasarımda ÇAFRAD radarı 4 adet sabit yüz ile oluşturulmuş. ÇAFRAD mastı ilk tasarımlara göre yükseltilmiş. Yakın Hava Savunma Sistemi’nde (CIWS) önceki tasarımda iki adet Phalanx CIWS düşünülürken, şu an arkaya GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, öne ise ROKETSAN’ın geliştirdiği LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi çözümleri eklenmiş.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here