Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Dz.K.K.lığı), TCG SANCAKTAR (L-403) amfibi gemisini İstanbul’da bulunan Anadolu Tersanesi’nin tesislerinde düzenlenen törene ile teslim aldı.

Törene, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve çok sayıda davetlinin katıldığı bildirildi.

TCG SANCAKTAR’ın, Dz.K.K.lığı’nın güç aktarım kapasitesine önemli katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

TCG SANCAKTAR LST (Landing Ship Tank) Askeri tank çıkarma gemisi, aynı anda 20 tankı ve toplam bin 200 ton ağırlığındaki yükü uzaklardaki kıyıya ulaştırabilmekte. Gemi tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi.

Gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi de yer alacak. Gemide gerek denizaltılardan, gerek havadan gelebilecek her türlü tehdide karşı ve gerekse karadan gelebilecek saldırılara karşı birçok sensör ve silaha sahip. ASELSAN ve HAVELSAN birlikte silah sistemleri yerleştirilen çıkarma gemisi 566 kişinin aynı anda barınabileceği kadar da büyük bir alana sahip.

TCG SANCAKTAR üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip bulunuyor.Gemide, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu bulunuyor.

Yükleme/boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin başında, kıçında ve yan tarafında birer adet kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca, her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20 knot sürat yapabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı ve 3 adet kendinden tahrikli ponton yer alıyor.

TCG SANCAKTAR  gemisinde, sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 dizel makine2 ridakşınger2 şaft sistemi2 değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılıyor. Gemide ayrıca, iki adet tünel tip baş itici bulunuyor. Gemide elektrik üretimi, 4 ana jeneratörle sağlanıyor. Gemide ayrıca, bir adet acil durum jeneratörü de bulunacak.

TCG SANCAKTAR, gelişmiş muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkânları ile harekât ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanı sıra gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini de yerine getirebilecek imkân ve kabiliyetlere sahip.

LST-Amfibi Gemi inşası %70,68 yerli sanayi katılımı gerçekleştirirken, yerli sanayi katılımı içerisindeki KOBİ payı yaklaşık olarak %48 olarak gerçekleşti.

Projenin diğer gemisi TCG BAYRAKTAR (L-402) Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (ADİK Tersanesi)’nde  düzenlenen törenle Deniz kuvvetleri Komutanlığına 24 Nisan 2017 tarihinde teslim edildi.

AMFİBİ GEMİLER DOĞAL AFETLERDE GÖREV YAPACAK

Ana görev fonksiyonu amfibi harekat ve ateş desteği olan Amfibi Gemi (LST), yüksek ateş gücüne sahip ve sahile kapak atma kabiliyeti olan büyük bir gemidir.Çok sayıda amfibi personel, zırhlı araç, tank ve destek malzemesi taşıma kabiliyetine sahiptir.

Geminin ikincil görev fonksiyonu, doğal afet durumlarında yardım ve kurtarma harekatları gerçekleştirmek, acil sağlık hizmeti sunmak ve lojistik görevfonksiyonlarına katkı sağlamaktır.

Yardımcı sınıf bir gemi olan ve Tank Çıkarma Gemisi olarak da bilinen LST’nin ana görev fonksiyonu, Amfibi Harekat ve Ateş Desteğidir. Amfibi Gemi, amfibi harekat ile idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecektir.

LST, KARADENİZ, MARMARA, EGE DENİZİ ve AKDENİZ harekat alanları ile çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecektir. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Amfibi Gemiler, İkmal yapmadan 30 gün denizde kalabilecek olup 5000 deniz milinden fazla menzile sahiptir.

 

SANCAKTAR’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

– Toplam Boy : 138.75 m
– Su Hattı Boyu : 130.80 m
– En : 19,60 m
– Deplasman : 7254 ton
– Başta Su çekimi : 2 m’den az
– Kıçta Su Çekimi : 5 m’den az
– Maksimum Sürat : 18 knot
– Denizde Kalma : 15 knot sürat ile en az 5000 deniz mili; 30 gün
– Denizcilik Özelliği : Deniz Durumu 5’te kısıtsız, 6’da kısıtlı kullanım
– Yatak Kapasitesi : 566 adet
– Personel Kapasitesi: Toplam 486 Kişi
– Gemi Personeli: 12 Subay, 51 Astsubay, 66 Er (Toplam 129 Kişi)
– Ortak Harekat Grubu Personeli: 17 Subay
– Amfibi Personel: 350 Kişi
– Taşıma Kapasitesi
– 1200 ton çeşitli Yük/Araç
– Güverte Alanı
– Açık Güverte: 690 m2
– Kapalı Araç Güvertesi: 1100 m2

Kaynak: Millisavunma.com, SSM, MSI, Ajanlar, C4 Defence

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here