Irak’ta Şii dini lider Mukteda es-Sadr’ın siyasetten çekileceğini açıklaması üzerine Sadr taraftarları başkent Bağdat’ta büyük bir isyan çıkardı. Green Zone giren göstericiler Cumhurbaşkanlığı sarayını işgal etti. Tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi, gösterilerde en az 15 Sadr protestocu öldürüldü.
Dini lider Sadr’ın siyaseti bırakacağını ve kurumlarının çoğunun kapatılacağını açıklaması ardından Pazartesi günü Sadr taraftarları arasında öfke patlamasına neden oldu. Göstericiler Irak cumhurbaşkanlığı sarayını bastığı bildirildi.
Devlet dairelerinin ve diplomatik misyonların bulunduğu Yeşil Bölge’de oturma eylemi yapan Sadr’ın yandaşları, sosyal medyada paylaşılan görüntülerle sarayın duvarlarını tırmandı, süslü salonlarında yürüdüğü ve havuzlarda yüzdükleri görüldü. Sadr yanlıları Basra’da dahil olmak üzere ülkenin başka noktalarında yolları kesti, hükümet binalarını ablukaya aldı.
Irak’taki Birleşmiş Milletler misyonu, gelişmeleri “son derece tehlikeli bir tırmanış” olarak nitelendirdi ve protestoculardan Yeşil Bölge’den çekilmelerini istedi.
Irak güvenlik yetkilisi, hükümet binalarına ve hastanelere giren göstericilerin geri püskürtüldüğünü söyledi. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti, Yeşil Bölge’deki çatışmada 8 protestocunun Irak güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Irak’ın geçici başbakanı Mustafa el-Kadhimi Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin gerçek mühimmat kullanmasının “kesinlikle yasak olduğunu” ve protestocuların korunması çağrısında bulundu.
Geçici Başbakan, protestocuların ofislere girmesi ardından kabineye oturumları bir sonraki duyuruya kadar askıya alma talimatı verdiğini söyledi.
Irak güvenlik güçleri, başkentte saat 15.30’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Bağdat vilayetine girişleri kapattı, yasaklar daha sonra genişletildi. Tüm valilikler akşam 7’den itibaren sokağa çıkma yasağı olduğunu duyurdu.
Beyaz Saray, Irak’taki huzursuzluğu “rahatsız edici” olduğunu ve diyalog çağrısında bulunarak, bu noktada büyükelçiliklerindeki personeli tahliye etme planlarının olmadığını söyledi.
Kuveyt devlet haber ajansı KUNA, Irak’taki Kuveyt büyükelçiliği vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı.
ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin ardından, ülkeyi mezhepçi düzene bırakmasından sonra bu olaylar sivil yaşamın bir özelliği haline geldi. Ülke, yetersiz katılım ile sonuçlanan Ekim 2021 seçimlerden bu yana siyasi çıkmazın pençesinde. Sadr’ın parlamentoda en fazla sandalyeyi kazanmasına rağmen bir hükümet kuramadı. Aylarca süren siyasi felçten sonra Sadr, Haziran ayında milletvekillerini meclisten geri çekti. Takipçilerini parlamentoyu işgal etmeye gönderdi.
Irak’ta ABD ve İran etkisine karşı çıkan Sadr, erken seçim çağrısında bulundu ve ABD işgalinden sonra görev yapan siyasi figürlerin hükümette çalışmasının yasaklanmasını istedi.