Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı tatbikatlarından olan EFES 2018 Tatbikatı, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 11 Nisan – 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında, Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde icra edildi.

Genel Kurmay Başkanlığı tatbikatın amacını şöyle açıkladı:  “birleşik ve müşterek harekâtta, davet edilen ülke unsurları ile birlikte oluşturulan müşterek karargâhın ve birliklerinin askerî imkân ve kabiliyetlerinin, verilebilecek vazifelerin tamamını kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve harbe hazırlık seviyesinin idame ettirilmesi. ” 

Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde icra edilen tatbikata 19 dost ve müttefik ülke unsurunun katıldığı bildirildi.

Tatbikatın gece bölümünde, SAT ve SAS komandoları denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli de havadan çıkarma yaptı. Türkiye’nin yanı sıra katılımcı ülkelerin özel kuvvetler timleri de görev aldı.

Özel kuvvetlerin keşiflerinden sonra, kara hedeflerine topçu atışları yapıldı. Katılımcı ülkelerin hava kuvvetleride belirlenen hedefelere sorti yaptı. Gece bölümünde 4 ATAK taaruz helikopterleri, yan yana gelerek belirlenen hedeflere atış gerçekleştirdi.

EFES 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı‘nda, gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra, gündüz bölümü de gerçekleştirildi. Hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo, tatbikatta birlikler tarafından başarıyla uygulandı.

EFES3
AH-1 Süper Cobra taaruz helikopteri 

Amfibi çıkarması öncesinde yakın hava desteği ve top atışları ile çıkarma alanında bulunan temsili düşman hedefeleri vuruldu. Temsili yabancı ülke topraklarındaki mayınlı saha ise AKSAR (Roketle sevk edilen hat imha hakkı) ve İYGAS (İnfilaklı yaya geçit açma sistemi) sistemleriyle temizlendi. Amfibi harekatına katılan 70 deniz unsuru ile kıyıya çıkarma yapıldı.Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve obüs’ler karaya çıkartıldı.

Tatbikatın bu bölümünde savaş senaryosunda yaralanan askerler, helikopter tahliyesi ile tatbikat alanından sahra hastanesine getirildi.

Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.

bot

“TATBİKATIN SENARYOSU ARLAND VE TORRİKE ARASINDA ÇIKAN SAVAŞ” 

Tatbikatın jenerik senaryosu komşu ülkeler Arnland ve Torrike arasında çıkan savaş üzerine kuruldu. Arnland’ın bir adasının Torrike tarafından işgal edilmesi üzerine Arnland üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’den yardım istedi.

Birleşmiş Milletler’in de çağrısı üzerine, Türkiye’nin liderliğinde ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dost birlikler oluşturuldu.Dost birlikler de temsili ülke Torrike’nin işgal ettiği adayı kurtardı.

EFES- 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, konvansiyonel savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaş düzenini de kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya göre var olan bir terör örgütüyle de mücadele etti.

“TATBİKATTA BÜYÜKADA, BAYRAKTAR GEMİLERİ, SİHA VE KORKUT İLK KEZ KULLANILDI”

Tatbikatta ayrıca ilk kez Milgem kapsamında üretilen ikinci gemi olan ‘Büyükada’, tank çıkarma gemisi ‘Bayraktar’, çift pervaneli ağır yük helikopteri, SİHA‘lar (Silahlı insansız hava araçları), hava savunma sistemi ‘Korkut’ ile modern piyade tüfeğinin de ilk kez kullanıldığı açıklandı.

Tatbikatta ilk kez kullanılan Silahlı İnsansız Araçları (SİHA) düşman tanklarını temsil eden kırmızı noktalar füzeler ile vurdu.

EFES 2018 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı‘nda, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele de yine yeraldı. Teröristle mücadele harekatında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı‘ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı.

Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yanı sıra, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile 10 ülkenin genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, 38 yabancı ülkeden 65 seçkin gözlemci ile askeri ataşeler takip etti.

 

“CHİNOOK CH-47F HELİKOPTERİ ZIRHLI ARAÇ TAŞIDI “

EFES 2018 tatbikatına Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan Chinook CH-47F tipi helikopterlerde katıldı. Chinook helikopterleri Cobra tipi zırhlı aracı taşırken görüldü.

DcQ4T3JXUAADfA-
EFES 2018 tatbikatında Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan Chinook CH-47F tipi helikopterler Cobra tipi zırhlı aracı taşıdı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 2016 yılında CH-47F Chinook helikopterini envanterine dahil etti. Çift motorlu, iki rotorlu, yaklaşık 8 ton yük taşıyabilen helikopterlerin önemli görevlerde kullanılıyor.

Helikopterlerden üçünün 12 Temmuz 2016’da diğer üçünün ise 8 Kasım 2016’da teslim alındı.Helikopterde iki adet 4 bin 800 beygir gücünde motor bulunuyor. Azami sürati saatte 315 kilometre olan helikopterin kendi yakıt depolarıyla 2 saat 15 dakika havada kalabiliyor.Helikopterlerin menzilinin yüklenebilen dahili yakıt depolarıyla bin 100 kilometreye çıkıyor.Helikopterin otomatik uçuş kontrol sistemi sayesinde sıfır görüş şartlarında dahi uçuş emniyetini en üst düzeye taşıyabiliyor.

Helikopterin, sahip olduğu koltuk düzeniyle tam teçhizatlı 33 askeri veya sedyeyle 24 yaralıyı taşıyabilme kabiliyetinin olduğu, helikopterin üç yük kancasıyla yaklaşık 8 ton yükü gövde altında harici olarak nakledebildiği belirtiliyor.

35 TÜRK FİRMASI SAVUNMA SANAYİ SERGİSİNE KATILDI ” 

Ayrıca tatbikat kapsamında, 7 Mayıs’ta, bir fuar anlayışı içerisinde, savunma ve havacılık sektöründen 35 firmanın katılımıyla Savunma Sanayi Sergisi yapıldı.

Otokar firması Sergiye toplam 6 zırhlı aracıyla katıldı. Otokar, yerli ve milli olarak tasarlanan Cobra II Yük Taşıyıcı Zırhlı Aracı’nı ilk kez görücüye çıkardı.

otakar1
Cobra II Yük Taşıyıcı Zırhlı Aracı

 

Tasarımı ve üretimini yaptığı askeri araçlarını ve kule sistemlerini, Türkiye’nin yanı sıra 5 kıtada 30’dan fazla ülkeye ihraç eden Otokar, standında Cobra, Cobra II, Arma 6×6, Arma 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçları ile paletli zırhlı aracı Tulpar-S’i sergiledi.

FNSS ise TSK ve dünya orduları envanterinde bulunan zırhlı araçlarıyla sergide yer aldı. Şirketin Umman’a ihracatı gerekleştirilen Pars III 8 x 8 zırhlı taktik tekerlekli zırhlı aracı, ziyaretçilerden ilgi gördü.

Dcv6RegXcAElK2o
Pars III 8 x 8 zırhlı taktik tekerlekli zırhlı aracı

 

Sergiye katılan Katmerciler firması, 4×4 zırhlı personel taşıma aracı KHAN, 4×4 zırhlı ambulans ve Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP) ile sergi alanında yerini aldı.

kat1
Katmerciler firmasının 4×4 zırhlı personel taşıma aracı KHAN

Katmerciler, savunma ürünlerini “4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar”, “Özel Ürünler”“Zırhlı İş Makineleri”“Görev Odaklı Özel Amaçlı Araçlar” ve “Zırhlı Lojistik Araçlar” olmak üzere beş ana kategoride topluyor.

İnsansız Hava Aracı üreticilerinden BAYRAKTAR ve VESTEL silahlı ve silahsız İHA sistemlerini sergide tanıttı.

TSK envanterinde yer Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2, bu yıl ilk defa EFES-2018 tatbikatında canlı atış faaliyeti gerçekleştirdi. Tatbikat boyunca BAYKAR standında uçuşlar ve atışlardan canlı görüntü aktarımı sağlandı.

Fuarda Vestel de insansız hava aracı Karayel ile diğer ürün yelpazesini tanıttı.

Savunma Sanayi Sergisinde, Roketsan’ın milli akıllı mühimmatları, Aselsan ve Havelsan yüksek teknoloji ürünü çözümler tanıtıldı.

Ayrıca sergide, 3 yıllık yoğun bir Ar-Ge süreci sonunda gerçekleştirilen saha testlerinden başarıyla geçen modüler yaşam alanı/sığınak PADMER, Mobil haberleşme ağları için optimize edilmiş, uçtan uca şifreleme özelliğine sahip tablet tabanlı canlı görüntü aktarma sistemi olan Kuzgun ve Coğrafi Analiz Sistemi (CAS) İHA Modülü de ilk kez Efes 2018’de görücüye çıktı.

Fuara zengin portföyle katılan MKE de obüs sistemleri ve milli piyade tüfeği ailesini tanıttı.

Kaynak: TSK, Ajanslar, FNSS

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here