Ermenistan’ın Silah Alımı Azerbaycan’ı Tetikledi: İsrail’den Yeni Silah Sistemleri Talep etti

0
236

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilim artarken, Azerbaycan İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yeni silah sistemleri alımı için başvuruda bulundu.

Bakü kısa bir süre önce İsrail Savunma Bakanlığı’ndan savunma sistemlerinin bir listesini istedi. İsrailli kaynaklar, listede daha ağır savaş başlıklarına sahip ilave dolanan silah sistemleri, tanksavar silahları, çok gelişmiş ağ bağlantılı iletişim sistemleri ve Elektronik Harp (EW) sistemlerinin yer aldığını söyledi.

Bakü’den gelen listede ise bir metreden daha az çözünürlüğe sahip iki adet Ofeq tipi yüksek çözünürlüklü casus uydu da yer aldı. Ofeq, İsrail Uzay Ajansı (ISA) tarafından geliştirilen ve işletilen bir dizi yüksek çözünürlüklü casus uydudur. İlk Ofeq uydusu 1988 yılında fırlatıldı ve o zamandan beri yedi farklı model fırlatıldı. Ofeq uyduları, 70 santimetreden 1 metreye kadar değişen panaromik ve dik görüntüleme modlarında yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabilir. Güneş senkronlu yörüngelerde (SSO) yaklaşık 600 kilometre yükseklikte çalışırlar. Uydular, her 24 saatte bir dünyanın tamamını görüntüleyebilir.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar sırasında, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) tarafından üretilen Lora uzun menzilli karadan karaya füze ve Harop kamikaze dolanan mühimmat gibi İsrail silah sistemleri ve İsrail şirketi Uvision tarafından üretilen farklı tipte dolanan silah sistemleri geniş ölçekte Azerbaycan tarafından kullanılmıştı.

Ayrıca Azerbaycan, IAI tarafından üretilen Barak-MX hava savunma sistemini kullanmaktadır. Modüler bir hava savunma sistemi olan Barak-MX, füze ve uçak tehditlerine karşı tasarlanmıştır. Barak füze ailesine ait olan füzeler hem deniz platformlarından hem de karadan kullanılabiliyor.

Bu yılın başlarında Bakü İsrail’den İsrailli BlueBird Aero Systems şirketi tarafından üretilen SpyX başıboş silah sistemini istemişti. SpyX, BlueBird Aero Systems tarafından geliştirilen, taktik takımların 50 km’ye kadar menzilde hedefleri organik olarak tespit etmesine, teyit etmesine ve vurmasına olanak tanıyan, vuruş ve gecikme görevleri için tasarlanmış tek kullanımlık bir elektrikli mini İHA’dır.

Azerbaycan’ın “Sky Dew” sisteminin bir versiyonunu konuşlandırdığına dair haber gündeme gelmişti. Fakat İsrailli kaynaklar, haberin yanlış olduğunu söyledi. Sky Dew, İsrail’in ABD işbirliğiyle sınır güvenliği için geliştirdiği radar sistemleriyle donatılmış bir zeplin projesidir. Gelişmiş radarlar, elektro-optik sensörler ve iletişim sistemleri taşıyan zeplin yaklaşık 400 metre yükseklikte uçabilir. Yaklaşık 300 kilometrelik bir alanı tarayabilen zeplin 7 güne kadar havada kalabilir. Fakat askeri kaynaklar, zeplinin yüksek irtifalarda uçuşunun zorluğuna ve hava muhalefetlerine karşı direncinin de sorgulandığını belirtti.

Ermenistan’ın 1990’lardan bu yana Erivan’ın otoritesi altında bulunan sekiz kırsal bölgeyi Azerbaycan’a teslim etmemesi gerginliği arttırdı.Azerbaycan ve Ermenistan tarafından kurulan ortak sınır komisyonu görüşmelerinde Azerbaycan, Ermenistan’ın işgal ettiği 4 köyün derhal geri verilmesini talep etti. Azerbaycan açıklamasında, “Ermenistan’ın işgali altında bulunan ve eksklav olmayan 4 köy (Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı) tartışmasız Azerbaycan’a aittir ve derhal geri verilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

Bu hafta başında Ermenistan’ın Azerbaycan’ın kuzeybatısındaki Tovuz bölgesi üzerinde keşif uçuşu yapma girişiminde bulunması gerilimi daha da tırmandırdı. Ermenistan’ın kısa bir süre önce Hindistan yapımı Gelişmiş Çekili Topçu Silah Sistemi (ATAGS) siparişi vermesi gerilimin artmasında rol oynadı.

Azerbaycan’ın önemli bir savunma sistemi tedarikçisi olan İsrail, İran’la olan güney sınırı nedeniyle Bakü ile çok yakın savunma ilişkilerine sahiptir.

İsrailli kaynaklar, ABD’nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmaları sona erdirme çabalarına dahil olması nedeniyle, “İsrail Savunma Bakanlığı’nın bazı sistemlere ihracat izni verme konusunda çok temkinli davranacağını” söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here