Fransa NATO’nun Akdeniz’deki Deniz Gardiyanı (Sea Guardian) operasyonundan geçici olarak çekildiğini açıkladı. Paris’in Türkiye’ye yönelik taciz iddiasının incelendiği NATO raporundan memnun kalmadığı iddia edildi.
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa bugün Fransız Senatosu’nda senatörlerin sorularını yanıtlarken, Fransa’nın olayla ilgili NATO’daki incelemenin sonuçlarını yetersiz bulduğu ve raporun Paris’in tezlerini desteklemediği gerekçesiyle misyondan çekildiğini söylemişti.
NATO, inceleme sonuçlarıyla ilgili raporun sunulduğunu teyit etmiş, ancak içerikle ilgili gizlilik ilkesi nedeniyle bilgi verilemeyeceğini bildirmişti.
Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Fransız Savunma Bakanlığı yetkilisi, Salı günü NATO’ya dört talepten oluşan bir mektup gönderdiklerini belirtti. Fransız yetkili bu talepleri, “üye ülkelerin Libya’ya silah ambargosuna riayet konusunda taahhütlerini yeniden teyit etmeleri, NATO’nun askeri çağrı sinyallerinin ulusal misyonlarda kullanılmaması, silah ambargosunun uygulanmasında AB ve NATO misyonları arasında koordinasyonun iyileştirilmesi ve gelecekte benzer olayların yaşanmasını engellemek için mekanizmalar oluşturulması” olarak sıraladı.
Yetkili, “Bu taleplerde ilerleme sağlanmasını beklediğimiz süre içinde Deniz Gardiyanı misyonundan geçici olarak çekilme kararı aldık. Müttefiklerin ambargoya riayet etmediği bir ortamda araçlarımızı orada bulundurmamızın bir anlamı yok” dedi.
Brüksel’deki NATO merkezinden bir kaynak da dpa’ya yaptığı açıklamada Fransa’nın Deniz Gardiyanı operasyonlarına bu yıl zaten devam etmek istemediğine, dolayısıyla kararın direkt etkisinin kısıtlı olacağına dikkat çekti. NATO kaynakları, Fransa’nın operasyonlara bir fırkateyn ve bir adet devriye uçağıyla katkı sağladığı bilgisini verdi.
Fransa, 10 Haziran’da NATO’nun Deniz Gardiyanı misyonu çerçevesinde Akdeniz’de görev yapan “Courbet” savaş gemisinin, Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen Tanzanya bandıralı kargo gemisi “Çirkin”i kontrol etmek istediğini ve bu yöndeki girişimin gemiye eşlik eden Türk fırkateynleri tarafından engellendiğini bildirmiş ve konuyu NATO’ya taşımıştı.
Kaynak: NATO, Reuters, DPA, DW, Ajanslar,