Güney Amerika’daki görevi için yola çıkan Kıyı Muharebe Gemisi – (Littoral Combat Ship-LCS)  USS Detroit (LCS-7) tahrik sisteminde meydana gelen arıza sebebiyle Florida Mayport deniz üssüne geri döndüğü bildirildi.

Gemide bulunan iki büyük gaz türbini ve dizel motordan gelen gücü pervanelere ileten şanzıman dişlilerinde arıza çıktığı belirtildi. ABD 4. Filo Komutanlığının açıklamasında, arızanın giderilmesinin ardından USS Detroit’in (LCS-7) Güney Amerika’daki görevine gideceği açıklandı.

Kıyı Muharebe Gemileri’nin Freedom sınıfı olan gemi, yaklaşık 40 Knot hız yapabiliyor. Fakat bu hıza ulaşması için gaz türbinlerin ve dize motorların birlikte çalışması gerekiyor. Sadece dizel motorlar çalışırsa gemi 10 ila 12 deniz mili hız yapabiliyor. Tüm motorlar çalıştığında oluşan gücü tahrik millerine aktaran çok sayıda hareketli parçadan oluşan sistemin güvenilmez olduğu tartışmaları gündeme gelmişti.

Kıyı Muharebe Gemileri’nin yetersizliği sık sık gündeme geliyordu.USS Milwaukee (LCS-5) Florida’daki ana limanına yaptığı ilk yolculuğunda arızalanarak Virginia’daki Little Creek amfibi üssüne çekilmek zorunda kalmıştı. Singapurda arızalanan USS Fort Worth (LCS-3) gemisi ancak 8 ayda tamir edilebildi.

Tam otomasyon sistemi ile çalışan gemiler, düşük sayıda personel görev yapacak şekilde tasarlanmıştı.Fakat plan öngörüldüğü gibi işe yaramadı ve personel daha fazla çalışmak zorunda kaldı. Bunun üzerine donanma gemilerdeki personel sayısını arttırdı.

LCS gemilerinin maliyetinin artması, hayatta kalma olasılığın düşük olması, ( savaş esnasında hasara dayanma kabiliyeti) yeterince silahlandırılmadığı endişesi yıllarca tartışıldı.Gemilerin kullandığı modüler görev paketlerinin etkin kullanılmadığı ve test edilmesine ilişkin kaygılar ABD kongresinde gündeme geldi.

ABD Donanması, inşa edilen ilk dört Özgürlük (Freedom) ve Bağımsızlık Sınıfı Kıyı Muharebe Gemisi’ni Mart 2021 tarihine kadar envanterden çakaracaklarını açıklamıştı.

Kaynak: Defense News, Ajanslar, US Navy,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here