Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kore ile ALTAY tankı motoru tedarikini ilişkin niyet mektubu imzalandığını açıkladı.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ Güney Kore savunma sanayiinde önemli bir ortağımız. Savunma Tedarik Programından (DAPA) sorumlu Bakan Kang Eun-ho, Altay Tankı motoru tedarikine ilişkin niyet beyanını bugün imzaladığını söyledi. Proje bağlamında önemli bir adım.” İfadelerini kullandı.

BMC firması Altay tankının motoru için Güney Kore firması Koreli Doosan ve S&T Dynamics isimli iki farklı şirketle anlaşmaya vardığı Mart 2021’de gündeme gelmişti.

Defene News’in üst düzey BMC yetkilisine dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin zırhlı araç üreticisi BMC, Almanya’nın uyguladığı ambargo nedeniyle Altay tankının üretiminde yaşanan gecikmeyi aşmak için Güney Koreli iki şirketle anlaşma imzaladı. 

Yetkili, “Bu anlaşmalar şirketimiz ile ülkeler aralarındaki stratejik yaklaşımın bir sonucudur” diye konuşmuştu. 

Ankara’dan üst düzey bir savunma tedarik yetkilisi de BMC ile Güney Koreli savunma şirketleri arasındaki işbirliğini doğrulayarak ‘çığır açan bir anlaşma’ olarak nitelendirdi. Anlaşmaya ilişkin ayrıntılı bilgi ise vermedi. 

Türk Kara Kuvvetleri ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Altay ana muharebe tankına Güney Kore menşeli bir motor entegre edilmesi için görüşmeler yapıldığı ilk kez Kasım 2020’de gündeme gelmişti.

Güney Kore Silah Satın Alma Kurumu üçüncü parti K2 Kara Panter ana muharebe tanklarının yerel imkanlar ile geliştirilen güç paketinde Alman transmisyon sistemi ile donatmaya karar verdiği açıklanmıştı.

Güney Kore Savunma Edinme Programı İdaresi (DAPA) kararı, 25 Kasım’da Savunma Bakanı Suh Wook liderliğindeki komite toplantısında 50 adet K2 tankın seri üretimi öncesinde verdi.

DAPA’nın açıklamasında, S&T Dynamics tarafından geliştirilen yerli otomatik şanzımanın dayanıklılık testlerinde başarısız olması nedeniyle, yeni ünitelere Alman RENK şanzımanı ve Doosan Infracore tarafından geliştirilen motordan oluşan “hibrit güç paketi” takılacağı belirtildi.

Yerel imanlar ile otomatik şanzıman geliştirmedeki başarısızlık, tankın Güney Kore Ordusu’na konuşlandırılmasında aksaklıklara sebep olmuştu.

Basına yansıyan haberlerde, Türkiye’nin tank programının motor ve şanzıman gibi kritik parçalarla ilgili büyük sorunlar’ yaşadığı belirtilmişti.Batı ülkeleri özellikle Almanya, Türkiye’de meydanan gelen siyasi gelişmelerden dolayı kritik teknolojiyi paylaşmak konusunda isteksiz davranıyor.

Fortune’un dünyanın en büyük 500 şirketi listesine 2009 yılında eklenen Doosan, makine ve inşaat gibi bir dizi sektörde üretim yapan çok uluslu bir şirket.

Silah, otomotiv parçaları ve makine ekipmanları üreten S&T Dynamics de Güney Kore ordusunun en büyük tedarikçileri arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here