Güney Kore, ilk kez yerli imkanlar ile geliştirdiği Korece “Dünya” anlamına gelen “Nuri’ adlı KSLV-II uzay roketini başarıyla fırlattı ve uzaya gönderdi. Ancak yörüngeye yapay bir uydu yerleştirme hedefi başarısız oldu.

Başkent Seul’ün 500 kilometre güneyindeki Goheung Üssü’nden fırlatılan roketin ağırlığı 200 ton, uzunluğu 47,2 metre.

Nuri ya da “Kore 2. Uydu Fırlatma Aracı” deney kapsamında yüklenen 1,5 ton ağırlığındaki uydu benzeri cismi, yeryüzünden 800 kilometre mesafede yörüngeye oturtulması planlanmıştı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in uzay aracının uçuşu başarıyla tamamladığını, ancak yörüngeye yapay bir uydu yerleştirme hedefinde başarısız olduğunu söyledi.

Bilim ve BİT Bakanı olarak görev yapan Lim Hye-sook, kukla uydunun saniyede 7,5 kilometre hıza ulaşamadığı için amaçlanan yörüngeye ulaşamadığını söyledi.Bakan Lim, 521 saniye yanması beklenen motorun 475 saniye yanması sonucu roketi yavaşlattığını açıkladı.

Uzmanlar Roketin 700 kilometre yörüngeye ulaştığını 3 kademeli ateşlemenin başarıyla gerçekleştiğini belirtti.

Yaklaşık 12 yıl süren ve 2 milyar won’a (1,6 milyar dolar) mal olan projeyle Güney Kore, Dünya yörüngesine başarıyla roket yollayabilen 7. ülke oldu.

Güney Kore, Nuri’yi uydu fırlatmak için kullanmayı planladığını söylese de, test aynı zamanda ülkenin askeri projelerinde kullanılacağı belirtiliyor. Uzay roketleri balistik füzelere benzer teknolojiyi kullanıyor. Kısa süre önce Güney Kore denizaltından fırlatılan bir füzeyi test etmişti.

Fırlatmayı denetleyen Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’ne (KARI) göre, Güney Kore güvenilirliği artırmak için 2027 yılına kadar 4 fırlatma daha planlandığını açıkladı. Güney Kore, 2030 yılına kadar Aya bir sonda göndermeyide hedefliyor.

Seul, 2009 ve 2010 yıllarında roket fırlatma girişimlerinde bulunmuş, fakat fırlatmadan kısa süre sonra roketlerin infilak etmesi sonucu başarısız olmuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here