Hindistan Donaması’nın ilk füze izleme ve okyanus gözetleme gemisi INS Dhruv resmi olarak hizmete girdi.
Visakhapatnam’daki Hindistan Devlet Tersanesi’nde (HSL) hizmete giren INS Dhruv gemisi, 175 metre uzunluğa, 22 metre geniliğe , altı metre drafta ve 21 knot azami hıza sahip. Gemi Kombine 9.000 kilovat çıkışlı iki ithal kombine dizel ve dizel (CODAD) konfigürasyon motoru ve üç adet 1200 kilowatt yardımcı jeneratör tarafından desteklenmektedir.
INS Dhruv, uzun menzilli radarlar, kubbe şeklindeki izleme antenleri ve gelişmiş elektroniklerle donatılmıştır. Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı (DRDO) tarafından geliştirilen aktif taramalı dizi radarı (AESA) gemiye monte edilmiş olup, Hindistan’ı izleyen casus uyduları ve bölge genelinde gerçekleştirilen füze testlerini tarayıp izleyebiliyor.
Ayrıca, gemi araştırma yapmak ve düşman denizaltılarını tespit etmek için okyanus yataklarını haritalama kabiliyeti ile donatılmıştır.
INS Dhruv’un devreye girmesiyle Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Rusya, Çin ve Fransa dahil olmak üzere bu tür özel gemilere sahip özel ülke grubuna katılmış oldu.
Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) ile Hindistan Donanması (IN) arasındaki gemiye kimin komuta edeceği konusundaki iç çatışma nedeniyle geminin hizmete alınmasına ilişkin resmi duyurunun ertelendiği iddia edilmişti.