Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) Projesi muayene ve kabul faaliyeti kapsamında, Aksaray Atış Alanında Otonom Füze Fırlatma Sisteminden gerçekleştirilen HİSAR-A füzesi atışında hedef uçak başarı ile vuruldu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “HİSAR A+ Hava Savunma Füze Sistemi, ilk defa envantere girecek tüm unsurlarını tek araç üzerinde barından otonom Hisar A+ konfigürasyonu, irtifa ve menzilde performansı artırılmış olarak yüksek hızlı hedef uçağı başarıyla imha etti.” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) Projesi” muayene ve kabul faaliyeti kapsamında; 03 Mayıs 2021’de Aksaray Atış Alanında, Otonom Füze Fırlatma Sisteminden gerçekleştirilen HİSAR-A füzesi atışında hedef uçak başarı ile vuruldu.” ifadesini kullandı.

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A)’nın alt sistemleri muayene ve kabul faaliyetileri 05 Nisan 2021 tarihinde tamamlandı.Savunma Bakanlığı Füze Fırlatma Sistemi (FFS) ile Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminin (FTYS) 30 Mart 2021 tarihinde başlayan muayene ve kabul faaliyeti 05 Nisan 2021 tarihinde tamamlandığı belirtildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Ekim 2019’da yaptığı açıklamada, “ASELSAN ve ROKETSAN tarafından milli ve yerli olarak geliştirilen HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, yapılan nihâi sistem testlerinde hedefi %100 başarıyla imha etti. Seri üretime geçiliyor. Hayırlı olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

SSB STRATEJİ DÖKÜMANINDA HİSAR FÜZE SİSTEMİNİN MENZİLİ 40 KM OLMASI HEDEFLENİYOR

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından hazırlanan 2018-2022 Sektörel Strateji Dökümanı’nda HİSAR Hava Savunma sistemine yönelik yeni planlar yer aldı.

Sektörel dökümanda, ” HİSAR Projesi kapsamında ortaya çıkan sistemlerin yurt içi ve ihracat versiyonlarına ilişkin gereksinimler göz önüne bulundurularak 40 km üzeri menzile çıkarılmasına yönelik yapılabilirlik çalışmaları başlatılacak ve bu doğrultuda yeni proje modelleri oluşturulacaktır.” dendi.

Ayrıca, “GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilecek hava-hava füzesinin HİSAR kapsamında geliştirilen yer sistemlerinden kullanılabilmesine yönelik yapılabilirlik etüdü başlatılacaktır.” ifadeleri Sektörel Strateji Dökümanı’nda yer aldı.

HİSAR PROJESİNİN ÇÖZÜM ORTAKLARI 

HİSAR sistemlerinin en önemli unsurlardan biri olan füze geliştirme faaliyetini ise ROKETSAN yürütüyor. HİSAR projesindeki diğer çözüm ortakları arasında; FNSS, Koluman, METEKSAN, Savronik, SDT, TÜBİTAK SAGE ve YALTES başta olmak üzere, yüzün üzerinde yerli kurum ve kuruluş bulunuyor.

HİSAR Hava Savunma Füze sistemi; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma sistemidir.

HİSAR sistemlerinde Alçak İrtifa Füzesi ve orta İrtifa Füzesi olmak üzere iki tip füze kullanılıyor. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, (HİSAR-A)  hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla 15 km menzile kadar etkili olacak şekilde tasarlandı.

HİSAR-A; Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

TSK’nın İdlib Harekatı sırasında düzenlenen hava saldırısında 33 askerimiz şehit olmuştu. Bu gelişmenin ardında  HİSAR-A ve HİSAR-O Hava Savunma Sistemleri’nin Suriye sınırına konuşlanacağı gündeme gelmişti. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here