Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından seri üretime geçen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) ilk teslimatı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yapıldı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Sosyal Medya’dan yaptığı paylaşımda, ” İlk AKSUNGUR’u teslim ettik.. TUSAŞ tarafından üretilen yerli ve milli AKSUNGUR SİHA testleri başarı ile tamamlayarak DzKK’ya teslim edildi. AKSANGUR SİHA 750 Kg faydalı yük kapasitesine ve en az 50 saat maksimum uçuş süresine sahip. HAYIRLI OLSUN ” ifadelerini kullandı.
TUSAŞ tarafından geliştirilen ‘Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli’ AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA) 20 Mart 2019’daki ilk uçuşunu otomatik iniş ve kalkış özelliğini kullanarak 4 saat 20 dakika olarak gerçekleştirdi.
Orta irtifada uzun havada kalışlı (Medium Altitude Long Endurance – MALE) pazarında yüksek yük taşıma kapasitesiyle öne çıkan Aksungur yerli imkanlar kullanılarak tasarlandı.
Aksungur keşif, gözetleme, arama-kurtarma, sinyal istihbaratı, muharip görevler ve yüksek irtifa operasyonları yerine getirebilen yeni bir İHA sistemidir. Elektro-optik ve geniş alan gözetleme kameraları, sentetik açıklık radarı, iletişim istihbarat sensörleri gibi yükleri farklı kombinasyonlarda donatılabilecek ve TÜRKSAT uydusu üzerinden kontrol ile uzun menzilli operasyonlarda kullanılabilecek.
AKSANGUR İnsansız Hava Aracı’nın 1000 uçuş saatini Ağustos ayında tamamlamıştı.
TUSAŞ tarafından seri üretime geçen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) Denizaltı Karşıtı Savaş (ASW) konfigürasyonu özelliği ile kullanılması gündeme gelmişti.
Aksungur İHA’nın faydalı yük konfigürasyonundan sonobuoy podu ve manyetik anomali detektörü (MAD) yerleştirilerek denizaltı savaşında kullanılması planlanmaktadır.
Türk Deniz Kuvvetleri Ağustos 2020 itibariyle, sentetik açıklıklı radar (SAR) / ters sentetik açıklıklı radar (ISAR) sensörleri ve elektro-optik / kızılötesi kameralar ile en az dört ANKA ve Bayraktar TB2 İHA’yı işletmektedir. Donanma İHA’ları öncelikle istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif görevlerinde kullanıyor.
Uzmanlar Aksungur ile Türkiye’nin denizaltı savaş yetenekleri robotik açıya sahip olacak. Askeri planlama açısından bakıldığında, bazı denizaltı karşıtı savaş görevlerini insansız sistemlere devretmek, düşük operasyonel maliyetler nedeniyle daha ekonomik olacaktır.
NATO ülkesi olan Türkiye, Karadeniz veya Akdeniz’deki Rus denizaltı faaliyetlerini izlemek için insansız hava araçlarını kullanabilir. Son dönemde Yunanistan ile yaşadığımız gerginlikte 11 denizaltısı olan Yunan Donanması AKSUNGUR tipi İHA’lar ile takip edilebilir.
Açık kaynaklara göre Akdeniz bölgesinde yaklaşık 20 ila 30 parça deniz unsurunun faliyet gösterdiği belirtilmektedir. Türk Donanması İHA’larını konuşlandırıldığı her yerde, düşmanın denizaltı platformlarına bir miktar sorun çıkaracaktır.
Kaynak: SSB, TUSAŞ, C savunma Dergi,