ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Atlantik Okyanusu’nu boydan boya geçen büyük bir kasırganın içine insansız yüzey aracını (USV) göndererek kayıt altına alınan ilk video görüntüleri yayınladı.

Saildrone firması tarafından üretilen insansız bir yüzey aracı Saildrone Explorer SD 1045 Sam Kasırgası’nın ortasına yönlendirildi. 50 metrelik dalgalar ve 120 milden fazla rüzgarlarla mücadele eden insansız yüzey aracı, kasırganın ortasından kritik bilgileri NOAA ulaştırdı.

Aşırı rüzgar koşullarında çalışmasını sağlayan özel olarak tasarlanmış bir “kasırga kanadı” ile donatılmış SD 1045, kasırganın ne kadar büyük olduğuna dair yeni bilgiler vererek, sayısal kasırga modelleri oluşturulmasına yardımcı oluyor.

NOAA, kasırga mevsiminde Atlantik Okyanusu’nda faaliyet gösteren ve kasırgaların fiziksel süreçlerini anlamaya yardımcı olmak için 24 saat veri toplayan beş adet USV’den oluşan “kasırga yelkenli filosu ” çalıştırıyor. Yüzey araçlarından gelen bilgiler fırtına tahminini geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Karaya doğru ilerleyen kasırga kıyıda yaşayan insanların daha iyi hazırlık yapmasına ve insan kaybının azaltılması hedeflenmektedir.

Yelkenli uçaklar tarafından toplanan veriler kullanılarak, kasırgaların hızla yoğunlaşmasını öngören tahmin modellerini geliştirmeyi umduklarını belirten NOAA bilim insanı Greg Foltz, Hızlı yoğunlaşma kasırga rüzgarlarını birkaç saat içinde güçlendirdiğinden, kıyı kesiminde yaşayanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. NOAA’nın kullandığı yelkenlilerden ve diğer mürettebatsız sistemlerden elde edilen yeni veriler, kasırgaları tetikleyen güçleri daha iyi tahmin etmemize ve kıyı toplulukları daha erken uyarmamıza yardımcı olacak. “ dedi.

Saildrone’un kurucusu ve CEO’su Richard Jenkins, ” Saildrone daha önce hiçbir araştırma gemisinin cesaret etmediği yere gidiyor, kasırganın gözüne doğru ilerliyor. Bu güçlü fırtınalar hakkındaki anlayışımızı değiştirecek veriler topluyor ” dedi.

“Yelkenli uçaklar” olarak adalandırılan Saildrone Explorer, NOAA’nın Pasifik Deniz Çevre Laboratuvarı ve Atlantik Oşinografi ve Meteoroloji Laboratuvarı’na doğrudan veri sağlıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here