Irak’ta Ayn el-Esed Üssü’ne gönderilen bomba yüklü 2 İnsansız Hava Aracı uluslararası koalisyon güçlerine ait C-RAM hava savunma sistemi ve muhtemelen Stinger tarafından düşürüldü.

Bağdat’ın yaklaşık 115 mil kuzeybatısında yer alan Ayn el-Esed Üssü saldırısının ardından ikinci saldırı Bağdat Uluslararası Havalimanında ABD askerlerinin barındığı bölgeye gerçekleştirildi.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri, Patlayıcılarla donatılmış iki sabit kanatlı insansız hava aracı, bu sabah erken saatlerde Irak Ain al-Asad hava üssüne saldırı gerçekleştirdi. Saldırı girişimi üssün hava savunma sistemleri tarafından imha edildi ve saldırı girişimi başarasız oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal medyada yayınlanan video dronlardan birinin yakınında patlayan fiziksel bir önleyici ile başlıyor. Dron vurulduktan sonra dönmeye başlıyor ve ardından bir alev topu halinde parçalanıyor. Füzenin tipi kesin olarak bilinmesede, insansız hava aracına göre görünen büyüklüğü ve insansız uçağa yaklaştığında patlaması, muhtemelen karadan havaya bir FIM-92 Stinger füzesi olabilir.

ABD ordusunun elinde Stinger’larla donanmış Humvee’ye monte Avenger kısa menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. AVANGER Hava Savunma Sistemi FIM-92 Stinger roketatarlar ile birlikte alçak irtifada gelen uçaklar, seyir füzeleri, helikopter ve SİHA’lardan korumak için tasarlandı.

AVANGER Hava Savunma Sistemi

Irak ve Suriye’de ABD güçlerinin bulunduğu üslerde hava savunma sistemleri 2020 yılında sahip değildi.Geçen yıldan itibaren hava savunma sistemleri stratejik noktalara konuşlanmaya başladı. İranlı general Kasım Süleymaniye düzenlenen suikastın ardından misilleme olarak Ocak 2020’de ABD üslerine balistik füze saldırısı düzenlenmesi üzerine, üslerde güvenlik açığı orataya çıktı. Bu açığı kapatmak için ABD bölgedeki üslere top, roket ve havan gibi mühimmatları imha eden kısa menzilli C-RAM sistemlerinin yanı sıra AVANGER Hava Savunma Sistemi konuşlandırmıştı.

ABD Ordusu, sahada insansız hava araçları gibi daha küçük, izlemesi zor hedeflere saldırmak için iyi optimize edilmiş daha hassas yakınlık fünyesi ile donatılmış versiyonları kullanıyor.

Başka bir ihtimal de üzerinde Hellfire füzesi olan Mobil Kısa Menzilli Hava Savunma (M-SHORAD) atılmış olabilir. M-SHORAD,  ABD ordu bünyesinde mevcut olarak bulunan silahları, füzeleri, roketleri ve sensörleri bir Stryker A1 aracına entegre edilmiştir. Araç kulesi üzerinde; harici bir kapsülün içine yerleştirilmiş 2 adet atışa hazır AGM-114 Hellfire füzesi, 1 adet M230LF 30mm top, eş eksenli 7.62 mm makineli tüfek ve 4 adet atışa hazır Stinger füzesi barındıran lançerden oluşmaktadır.Fakat bu sistemin Avrupa dışında konuşlandırıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Mobil Kısa Menzilli Hava Savunma (M-SHORAD)

Irak’a konuşlandırıldığı bilinen bir başka unsurda AH-64 Apache saldırı helikopteri de insansız hava aracını Hellfire füzesi ile düşürebilir.İsrail’in düşman insansız hava araçlarına karşı uyguladığı bilinen bir taktiktir.

Nokta bir hedefi korumak için AVANGER Hava Savunma Sistemi veya Mobil Kısa Menzilli Hava Savunma (M-SHORAD) sistemler kullanılırken C-RAM Hava Savunma Sistemi tamamlayıcı olarak kullanılabilir.Bağdat Uluslararası Havalimanına yapılan saldırı C-RAM hava savunma sistemiyle düşürüldü.

Phalanx sisteminin kara konuşlu versiyonu olan 20 mm’lik mermilerini kullanan Centurion silah sistemi (C-RAM), top, roket ve havan gibi mühimmatları imha etmekte kullanılıyor. Videolarda gördüğümüz aslan kükremesi sesiyle gökyüzünde havai fişek gösterisi gibi ateşlenen mermiler, M-940 20mm Multipurpose Tracer-Self Destruct (MPT-SD) mermi dizisidir. Mühimmat, belirli bir mesafede kendi kendini imha edecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır.

C-RAM Hava Savunma Sistemi

Centurion Silah Sistemi, kırk yıldır ABD Donanması ve müttefik gemilerde kullanılan Phalanx Yakın Hava Savunam Silah Sisteminden (CIWS) uyarlandı.Sistemler arasındaki en büyük fark, birinin mobil düz yataklı treylere monte edilmişken, diğerinin gemide sağlamlaştırılmış deniz silah yuvasına monte edilmiş olmasıdır.

Phalanx sistemi Mk 149 tungsten çekirdekli zırh delici atma sabotu (APDS) mermilerini kullanmaktadır. Bu mermiler belirli bir mesafede kendi kendini imha etmez. Gemiye dayalı sistemler ek menzil ve yoğun Mk 149 tungsten çekirdekli mermiler ile baraj ateşi oluşturarak hedefi kısa sürede imha eder. Bu özelliklerin çoğu kara tabanlı  Centurion Silah Sisteminde yoktur. Kara tabanlı olduğundan baraj ateşi can ve mal kaybına sebep olabilir.

Her iki sistem de benzer bir Ku-bant arama radarı (üstteki kubbe) ve izleme radarı (silindir muhafazasının önündeki silah namlularının üzerinde bulunur) ile donatılmıştır.İki sistemin işletim ortamı ve tehditleri oldukça farklı olduğundan yazılımları farklıdır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here