Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Kazakistan’daki olaylar sebebiyle ülkeye barış güçlerini gönderme kararı aldığını açıkladı.

KGAÖ dönem başkanı Ermenistan’ın Başbakanı Nikol Paşinyan Çarşamba akşamı Kazakistan’a barış gücü gönderilmesinin kabul edildiğini açıkladı. 

Devlet televizyonu, Almatı’da protestocularla yaşanan çatışmalarda 12 polis memurunun öldüğünü ve 353 polisin de yaralandığını söyledi. Hükümet interneti ve diğer telekomünikasyon yöntemlerini engellediği için 6 Ocak’ta sahadaki durum net değil.

Polis Almatı’da yaşanan çatışmalarda bir gecede düzinelerce isyancıyı öldürdüğünü söyledi. Yetkililer ikisi başları kesilmiş olarak bulunan en az 18 güvenlik görevlisinin öldüğünü, 2 binden fazla kişinin tutuklandığını açıkladı. Protestocular tarafından daha önce ele geçirilen ana havalimanının kontrolünü yeniden ele geçirdiği de belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kazakistan’ın talebi üzerine ülkeye hava indirme birlikleri gönderildiğini duyurdu.Rusya’dan Perşembe sabahı yapılan açıklamada da barış gücünün göreve başladığı ifade edildi. Barış gücünün görevinin ülke ve askeri altyapıyı korumak olacağı kaydedildi.

Karadeniz kıyısında bulunan Novorossiysk’da konuşlu Rus Hava İndirme Birliklerinden Muhafız Dağ Hava Taarruz Tümeni askerleri, tatbikat kapsamında Krasnodar ve Stavropol Bölgeleri ile Kırım Cumhuriyeti’ndeki tatbikat menzillerine taşınmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, harbe hazırlık durumunu teftiş etmek amacıyla yaklaşık 5.000 paraşütçüyü acil olarak Güney ve Kırım bölgesine Ekim ayında göndermişti.

Kazakistan Devlet Başkanı Cömert Tokayev, Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne de çağrıda bulunarak Kazakistan’a destek olmalarını istemişti.

KGAÖ üyeleri arasında Rusya’nın yanı sıra eski Sovyet cumhuriyetlerinden Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus bulunuyor.

RUSYA, KAZAKİSTAN PROTESTOLARINI HIZLA MÜDAHELE ETTİ

Rus birliklerinin Kazakistan’daki olaylara hızlı müdahelesi, bazı analistler tarafından Kremlin’in eski Sovyetler Birliği’ndeki etki alanını korumak için hızlı hareket etme stratejisinin bir başka işareti olarak görüldü.

Son 15 ayda Rusya, kitlesel bir halk ayaklanmasıyla karşı karşıya kalan Belarus’un otoriter hükümdarı Alyaksandr Lukaşenka’yı destekledi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşı durdurmak için aracılık yaptı. Ayrıca Ukrayna’daki savaşta ayrılıkçıları desteklemeye devam ediyor.Son zamanlarda Ukrayna sınırına on binlerce askeri yığarak olası bir işgale hazırlanıyor.

Bluebay Asset Management kıdemli stratejisti Timothy Ash, Kazakistan’daki popüler protestoların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “tehdit” ve “otokrasi ve egemen demokrasi vizyonuna bir hakaret” olduğunu söyledi.

Ash, “Renkli devrimlerden nefret ediyor, çünkü Rusların ayaklanıp kendisini devirebileceğinden korkuyor” dedi. Putin’in “daha liberal bir Kazakistan’ın Batı’ya dönmesinden korktuğunu” da sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here