Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir katıldığı bir televizyon programında savunma projelerinin son durumu hakkında bilgi verdi. Demir, ” şu anda Hisar-A+, Hisar-O+ ile yaklaşık 20 kilometreye kadar bir önleme zarfımız oluştu. Siper’e giden yolda bir 70 ve 100 kilometre civarında bir önleme zarfımızı oluşturacağız. ” dedi.

TRT Haber’de bir programa katılan İsmail Demir, ülkemizin 3 sene önce kendi milli ve yerli yapımı bir hava savunma sistemi olmadığını belirterek, ” Bizim son dönemlerde devreye alınan Sungur, Hisar-A+, Hisar-O+’larla beraber ki Hisar-A ve O’lara biz artı dedik. Çünkü ilk başta talep edilen kabiliyetlerin ötesinde kabiliyetler ekleyerek verdik. ” dedi.

Uçak mı, bir balistik füze mi, bir dron mu, bir insansız hava aracı mı?” gibi çeşitli tehditlerin karşılanmasına yönelik ve hangi mesafede karşılayacağınıza yönelik ürünler olduğunu vurgulayan Demir, ” bizim şu anda Hisar-A+, Hisar-O+ ile yaklaşık 20 kilometreye kadar bir önleme zarfımız oluştu. Siper’e giden yolda bir 70 ve 100 kilometre civarında bir önleme zarfımızı oluşturacağız. Ondan sonra Siper’de de inşallah onun üzerine çıkacağız. S-400 ayarında bir sisteme doğru yavaş yavaş gidiyoruz. Hedef olarak biz 5 yıl koyduk önümüze. İnşallah 5 yılda bu kademeleri doldura doldura gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bu kriterleri sözleşmeye derç ederek projeyi yürüttüğümüzde proje ister istemez kendi içinde bir ekosistem oluşturduğunu söyleyen İsmail Demir, ” Bir teknoloji geliştirme parametresi oluşturuyor. Hisar-A+ ve Hisar-O+’da bahsettiğim gibi belki istenenin de bir adım ötesinde bir ürünü gerçekleştirmek için yola çıkılabiliyor. Bazen de istenen çok üst seviye bir şey olabiliyor. “ dedi.

TANK MOTORU TESTTE ÇALIŞIYOR

Tank motorunda kalifikasyon ve test süreci devam ettiğini ve tank motorunun şu anda testte çalıştığını belirten Demir, ” İHA motorlarımız kullanılmaya başlandı, helikopter motorumuzun ilk prototipi çıktı. Motorlar konusunda bir seferberliğimiz var ama bir parantez açarak şunu söyleyeyim. Bu motorlar aslında klasik teknolojiye dayanıyor. Ancak geleceğin teknolojileri başka motorlara işaret ediyor. Bu alanın da boş kalmaması gerekiyor. ” şeklinde konuştu.

Demir konuşmasına şöyle devam etti: ” Uçak gemisi dense bugün yaparız. Yani yapmakla ilgili bir sorunumuz yok. Anadolu gemimizi yaptık, onun daha ötesine ihtiyaç olursa yapılabilir. Mühim olan ihtiyacın belirlenmesi. Tecrübe de önemli. Mesela Milli Muharip Uçak projesi diyelim. Jet uçağı yapmamış bir ülkeyiz. Bir Hürkuş yaptık, Hürjet’i deniyoruz, ondan sonra Milli Muharip Uçak’a geçiyoruz. Bu oldukça iddialı yani. Tecrübe biriktirmemişsiniz. Tüm uçak mühendislerine kapımız açık. Yeter ki onlar yeteneklerini gösterebilsinler. Milli Muharip Uçak gibi 5’inci nesil çok iddialı bir projeye girdik.”

İHA/SİHA/İDA/İKA PLATFORMLARI

İHA/SİHA hakkında bilgi veren İsmail Demir, ” SİHA’ları kullandık ama hasımlarımız SİHA’larımızın kabiliyeti ile ilgili belirli bir doneye sahip oldular. Burada durursak yakalanırız. Daha iyi SİHA’yı nasıl yaparız bunun peşindeyiz. Burada duramazsınız. Mutlaka yeni teknolojilere kafa yormanız lazım. Harekat ortamında durdurulamaz iletişimi kesilemez olmanız lazım.” dedi.

Deniz üstü insansız hava araçlarada değinen İsmail Demir,  İnsansız deniz araçlarının sürü halinde olanlarını devreye almaya çalıştıklarını söyledi. Ayrıca insansız hava araçlarının deniz platformunda konuşlanıp bir nevi uçak gemisi olarak çalışması ile ilgili de bir projemiz devam ettiğini belirtti.

Demir, İnsansız kara araçlarının çalışmaları var ki bunlar da çok çeşitli sınıflarda çok küçük araçlardan başlayıp 500 kilogram sınıfında çok hafifler, 1 ton 2 ton civarında orta sınıf. Şu anda prototipler yarıştırıldı, sahada kullananlar var, üzerine çeşitli silahlar entegre edildiğini söyledi.

Kaynak: TRT Haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here