İsrail Hava Kuvvetleri, önümüzdeki birkaç ay içinde tüm Patriot karadan havaya füze bataryalarını hizmet dışı bırakmaya hazırlanıyor.

Kararı resmi olarak açıklayan İsrail ordusu (IDF), tüm ateş ünitelerinin önümüzdeki sekiz hafta içinde Haziran 2024 sonuna kadar devre dışı bırakılacağını kaydetti.

2014’ten bugüne kadar 9’u mevcut savaşta olmak üzere 19 hedefe önleme yapan Patriot silah sistemi artık daha gelişmiş bir teknolojik sistemle değiştiriliyor.

Patriot Tabur Komutanı Yarbay Matan, “Patriot bakımı zor olan eski bir sistem, bu nedenle şu anda tüm sistem kapatılana kadar bataryaları azaltma sürecindeyiz” dedi.

Patriot’un “modası geçmiş” olarak algılanması pek doğru olmasa da İsrail’in böyle düşünmesi için sebepleri var. Özellikle de 2024 yılı başı itibariyle İsrail Hava Kuvvetleri’nin elinde bu sistemin modernizasyonu olan Patriot PAC-2 ile donatılmış dört batarya bulunmaktadır. Bunlar 1990 yılında ABD’den önemli bir indirimle, IDF’nin deyimiyle “hediye” olarak alınmıştı. İsrail Patriotları, balistik füzelerin önlenmesi için bir sonraki seviye vur-öldür teknolojisini kullanan neredeyse tamamen farklı bir sistem haline getiren PAC-3 yükseltmesini almamış ve MIM-104D (PAC-2/GEM+) versiyonunda kalmıştı.

İsrail, insanlı savaş uçakları tehdidinin çok azalması, PAC-3 versiyonuna yükseltmek de MSE mühimmatına bağımlı olmak anlamına geldiğinden optimal bir seçim olmadığı değerlendiriliyor.

İsrail’in David’s Sling sistemi adı verilen, daha üstün özelliklere sahip, daha güçlü ve daha ucuz kendi füze savunma çözümü bulunmaktadır. İleride David’s Sling’in, Amerikan sisteminin yeni SkyCeptor adlı türevi Patriot PAAC-4 versiyonuna entegre edilmesi planlanmaktadır.

Eskiden Patriotları kullanan personel, şu anda Demir Kubbe de dahil olmak üzere diğer ekipmanlar konusunda aktif olarak eğitilmesine Şubat 2024’te başladı.

PATRİOT BATARYALARI UKRAYNA’YA VERİLEBİLİR Mİ?

Ukrayna, hizmet dışı bırakılan Patriot bataryalarına talip olabilir. Ancak bunların Ukrayna’ya gitme ihtimali zayıftır. Siyasi tutum nedeniyle İsrail’den sadece silah tedariki değil, silahlarının yeniden ihracatı bile Kudüs tarafından sessizce engelleniyor. Uygulanabilir tek seçenek, ABD’nin bu sistemlerin hepsini geri satın alması ve karmaşık takas prosedürleri yoluyla transfer etmesidir.

Washington, bu dört bataryayı modernizasyon için sıraya koyabilir ve böylece Pentagon’un envanterinden birkaç üniteyi ayırabilir. Alternatif olarak, bu bataryaları İspanya ya da Yunanistan’a devredebilir, onlar da kendi bataryalarını Ukrayna’ya devredebilir, zira bu iki ülke de halihazırda PAC-2’nin benzer bir versiyonunu kullanmaktadır.

Yine de bu seçenekler İsrail’in onayını gerektirecektir. Üstelik Yunanistan, Patriotlarını vermeyi defalarca reddetti, İspanya ise sistemleri değil sadece füzeleri tahsis etmeye hazır.

Patriot sistemi, 1960’lardan beri Raytheon Technologies tarafından geliştirilen ve üretilen bir Amerikan hava savunma füze sistemidir. Patriot, uçaklar, insansız hava araçları, balistik füzeler ve seyir füzeleri dahil olmak üzere çeşitli hava tehditlerine karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır.

  • MIM-104A/B Patriot (PAC-1 ): 1980’lerde ABD Ordusu tarafından kullanılan ilk Patriot versiyonudur. Uçak ve insansız hava araçlarına karşı savunma için tasarlanmıştır.
  • MIM-104 C/D/E Patriot (PAC-2/GEM/GEM+): 1987’de tanıtılan PAC-2, balistik füzelere karşı koruma sağlamak için geliştirilmiş ilk Patriot versiyonudur.
  • MIM-104F Patriot (PAC-3/MSE): 1994’te tanıtılan PAC-3, taktik balistik füzeler, seyir füzeleri ve düşman uçakları dahil olmak üzere daha geniş bir tehdit yelpazesine karşı koruma sağlamak için geliştirilmiştir. PAC-3, günümüzde kullanılan Patriot sisteminin en gelişmiş versiyonudur.
  • MIM-104F Patriot (PAC-4-SkyCeptor): 2015’te tanıtılan PAC-4, hipersonik füzeler ve gelişmiş manevra kabiliyetine sahip diğer tehditlere karşı koruma sağlamak için geliştirilmiştir. PAC-4, halen geliştirilme aşamasındadır.
  • Patriot Gelecek Geliştirme Sistemi (PAC-MSE): PAC-MSE, Patriot sisteminin daha da modernize edilmiş bir versiyonudur. Daha güçlü bir radar, daha uzun menzilli füzeler ve gelişmiş komuta ve kontrol yetenekleri gibi birçok geliştirmeyi içerir. PAC-MSE, 2020’lerin ortalarında kademeli olarak devreye alınmaya başlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here