İtalya’nın önde gelen savunma sanayii firmalarıdan Leonardo, IDEF 2019 fuarında İtalyan Hava Kuvvetleri ile ortak ‘Askeri Pilot Eğitim İhtiyaçlarına Yönelik’ seminer düzenledi. Firmanın diğer önemli projeleri C-27J nakliye uçakları ve AW609 Tiltrotor uçağı ile ilgili son yenilikler fuarda sergilendi.

Seminerde, İtalyan Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Leonardo iş birliği ile hayata geçirilen Uluslararası Uçuş Eğitim Okulu, (International Flight Training School / IFTS) pilot eğitimleri hakkında bilgi verdi.

Uçuş Eğitim Okulunun ana faaliyet konularından biri, savaş uçağı kullanacak pilotlara, Faz IV Tekâmül Jet Eğitimi (Lead In Fighter Training / LIFT) vermektir.Uçuş eğitimlerinde Leonardo’nun M-346 (T-346) uçakları kullanılmaktadır.

İtalyan Hava Kuvvetleri’nin T-346A uçakları vasıtasıyla verdiği operasyonel eğitim, pilotları, Eurofighter ve F-35 gibi yeni nesil muharip uçaklara geçişe de hazırlamaktadır.

Ayrıca İtalya’da bulunan Galatina Hava Üssü’nde gelişmiş M-346 simülatörünü de içeren LVC (Live, Virtual, Constructive / Canlı, Sanal ve Yapıcı) eğitim teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, bir eğitim görevi sırasında, yerdeki öğrenciler ile havadaki öğrenci pilotlar etkileşim içinde olabilmektedirler.

Leonardo’nun M-346 Eğitim uçağı

Okuldaki eğitimler ilgili hava kuvvetlerinin ihtiyacına göre planlanmakta, verilen eğitim programları incelenmekte ve ihtiyaca göre özel eğitim modülleri oluşturulmaktadır.

LEONARDO FİRMASINDAN ‘TCG ANADOLU’ İÇİN YENİ ÇÖZÜMLER

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu’nun inşasının hızla tamamlama aşamasına geldiği düşünüldüğünde, Türk Deniz Kuvvetleri’nin jet pilotu eğitimi gündeme gelmektedir. Leonarda firması bu ihtiyaca göre yeni çözümleri fuarda sergilemektedir.

İtalyan Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Leonardo’nun düzenlediği semineri takip eden Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türk Hava Kuvvetlerinin ve Kara Kuvvetlerinin havacılık okulunun faal olduğunu belirterek, Deniz Kuvvetlerine jet pilotu eğitimi için imkanları öğrenmek istediklerini belirtti.

Türk Deniz kuvvetleri, Amfibi Hücum Gemileri  TCG ANADOLU ve ikizi TCG Trakya için dikine iniş kalkış yapabilen F-35B uçağının alınmasını talep etmişti.

Firmanın dikkat çeken diğer ürünüde AW609 Tiltrotor uçağı oldu. Amfibi Hücum Gemisi veya uçak gemileri gibi deniz platformlarından dikine kalkan Tiltrotor uçağı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu için alternatif olabilir.

Leonardo, AW609 tiltrotor uçağının Seviye D FFS (Full Flight Simulator / Tam Uçuş Simülatörü) çalışmalarına devam ediyor. Heli-Expo 2019 fuarı sırasında yapılan açıklamada simülatörün üretimine başlanıldığı ve 2020’de hazır olacağını belirtmişti.

Leonardo, Heli-Expo 2019’da, Nakanihon Air Service ile AW609’ların Japonya’da kullanılması ile ilgili bir mutabakat muhtırası da imzalamıştı.

ASKERİ KARGO TAŞIMACILIĞINDA YENİ OYUNCU : C27J SPARTAN NAKLİYE UÇAĞI

Leonardo firmasının IDEF 2019 fuarında öne çıkardığı diğer ürün C27J Nakliye Uçağı oldu. Yeni versiyonu ilk uçuşunu 3 Aralık’ta şirketin İtalya’daki Turin fabrikasında gerçekleştirdi.

Kargo uçağı 2007 yılından bu yana hem askeri görevleri hem de insani yardım görevlerini başarıyla yerine getiriyor.

C27J kabini; C-17, A400M ve C-130 gibi stratejik (ya da ağır) nakliye uçaklarından indirilen kargonun, daha küçük parçalara bölünmesine gerek kalmadan, doğrudan uçağa sığmasına olanak sağlıyor.Böylece, geniş hacimli yüklerin, stratejik nakliye uçakları ile ana üslere ulaşması; buradan ileri noktalara ise taktik kabiliyetleri öne çıkan C-27J ile ulaştırılması mümkün hâle geliyor. Kabinin yüksekliğinin ayarlanabilmesi olması kargoyu yer desteği olmadan, yükleyip boşaltmasını sağlıyor.

C-27J, ağır nakliye uçaklarının kullanamadığı; kar, kum ve CBR4’ün altındaki sertliğe sahip toprak pistlere iniş ve bu pistlerden kalkış yapabilir.

Hazırlanmamış pistlerde, kalkış için 580 m; iniş için ise 340 m’lik pist uzunluğu, C-27J için yeterlidir. C-27J, iniş yaptığı pistte, 180 derecelik dönüş yapıp kalkışa geçebilmek için, sadece 12,1 m pist genişliğine ihtiyaç duyar.

C-27J’nin kokpitinde, diğer uçaklarda da bulunan standart pencerelerin (C-27J’de 8 adet) yanı sıra üst bölümde, sağda ve solda 2’şer ve yanlarda, yine sağda ve solda 2’şer pencere bulunur.Bu pencereler, iniş sırasında ve alçak irtifada uçuşu da içeren taktik görevlerde, pilotlara eşsiz bir durum farkındalığı sağlar.

Bir çok Uçak pistte motoru çalıştırmak için yardımcı bir güç ünitesine ihtiyaç duyar. C-27J uçağı yer desteğinin olmadığı bir piste indiğinde motorlarını çalışır hâlde tutmasına gerek yoktur, Çünkü uçak, yardımcı güç ünitesi sayesinde, motorlarını kendisi çalıştırabilir.

Amerikan ve İtalyan kullanıcılar, Özel harekât ve yakın hava desteği görevlerinde C-27J’nin  performansından memnun olduklarını söylüyor. Özellikle C-27J’lerin gece görüş gözlükleri ile uyumlu bir kokpite sahip olması ön plana çıkıyor. Kokpite, opsiyonel olarak baş üstü ekranı (head-up display / HUD) entegre edilebiliyor. HUD, özellikle kötü hava koşullarında, pilotlara yardımcı oluyor. Gece görüş gözlüğü ile de çalışabiliyor.

Kaynak: Leonardo, MSI dergi, Ajanslar, C4 Defence, IDEF2019,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here