Kuzey Kore tarafından ateşlenen Hwasong-12 balistik füzesi (IRBM) Japonya üzerinden geçerek yaklaşık 4.600 kilometre uzaklıkta Pasifik okyanusuna düştü. Fırlatmadan bir gün sonra Güney Kore, ABD ile ortak tatbikatta Doğu Denizi’ne doğru dört karadan karaya füze ateşledi. Japonya üzerine gelen balistik füzeyi durdurma yeteneğine sahip olmasına rağmen neden engel olmadı?
Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Tokyo saatiyle 07.22’de gerçekleşen füze lansmanı yaklaşık 22 dakika sürdüğünü söyledi.
Hamada, Balistik füze Yaklaşık 1.000 km maksimum irtifada yaklaşık 4 bin 600 km uçtu. Japonya’nın Aomori Eyaleti’nin üzerinden yaklaşık 07.28’den 07.29’a kadar bir sürede geçtiğini, daha sonra 7.44 civarında Japonya’nın 3 bin 200 km doğusunda, Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğü tahmin edildiğini belirtti.
Hamada, “Öz Savunma Kuvvetlerinin çeşitli radarlarını” kullanan JSDF’nin Japonya’ya inme riski taşımadığını doğruladığı için balistik füzeye müdahale edilmediğini sözlerine ekledi.
Ordu Hava Savunma Topçu Okulu’nun emekli komutanı David Shank Japonya’nın balistik füzenin iniş noktasını Pasifik Okyanusu’nda bir nokta olduğunu tespit ettiği için karşılık vermediğini söyledi. Bir angajman ABD ve Japon yeteneklerini göstereceğini belirten Shank, eğer balistik füzeye yapılan angajman başarısız olursa, Amerikalılar, Japonlar ve dünyadaki diğer müttefikler arasında büyük endişeye neden olabileceği belirtti. Bu durum Kuzey Kore’yi daha cesaretlendireceğini sözlerine ekledi.
David Shank, diğer bir sebep olarak, nüfus merkezi veya kritik bir altyapı üzerinde gerçekleşecek bir angajmandan düşen parçaların hasara neden olabileceği olduğunu söyledi.
Japonya’nın balistik füzeleri düşürmenin iki yolu var. Bunlaran birincisi füze çok yüksek irtifalarda hedefine doğru seyir halindeyken yol ortasında müdahale yoluyla, ikincisi füze uçuşlarının son terminal safhalarında engellemek. Birinci yolda geniş alan savunması yapabilen gemi tabanlı SM-3 önleyicileri kullanılırken, son terminal safhalarında Patriot (PAC-3 MSE) füzeleri ile önleme yapılır.
Patriot sisteminin etkinliği konusunda çok az iyimser olduğunu belirten Emekli Albay David Shank, “Bu durumda SM-3 bir IRBM’yi düşürmek için en etili sistemdir” ifadelerini kullandı.
Şu anda Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin Aegis filosu iki Maya sınıfı, iki Atago sınıfı ve dört Kongō sınıfı muhripten oluşuyor. Böylece deniz tabanlı SM-3 varyantları daha geniş bir etkileşim zarfı sunuyor.
GÜNEY KORE KARADAN KARAYA FÜZE ATEŞLEDİ
Fırlatmadan bir gün sonra Güney Kore, ABD ile ortak tatbikatta Doğu Denizi’ne dört karadan karaya füze ateşledi.
Güney Kore Yonhap News Ajansı ROK Genelkurmay Başkanlığına atıfta bulunduğu haberde, iki Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) sahte hedefleri tam olarak vurduğunu belirtti. Ancak füzelerden biri yanlış ateşlendi ve Gangneung Hava Üssü’nde patlamaya neden oldu.
Güney Kore’nin üst düzey askeri yetkilisi, Kuzey Kore’ye bir uyarı mesajı göndermeyi amaçlayan balistik füzelerin fırlatılmasında bir füzenin başarısız ateşlemesi sebebiyle kamuoyundan özür diledi.
Genelkurmay Başkanı General Kim Seung-kyum yıllık bir parlamento denetiminde yaptığı konuşmada, ateşlemeyi devreye alan sistemlerde olası bir arazıdan kaynaklanabileceğini söyledi.
Salı gecesi doğu kıyı kenti Gangneung’daki askeri üssten ateşlenen füze doğu yönüne gitmesi gerekirken, batıya doğru yol aldı. Füze sivil bir evden sadece 700 metre uzakta askeri bir golf sahasına düştü.
Savaş başlığı bir güvenlik cihazı nedeniyle patlamadı ve herhangi bir zayiat yaşanmadığını belirten Kim Seung-kyum, ” bölgede yaşayan sakinlerde endişelere neden olduğumuz için çok üzgünüm.” dedi.
Başarısız olan fırlatmanın nedeni ile ilgili olarak, erken alınan işaretler belirli bir cihazdaki kusura işaret ediyor.
Ayrıca ABD Hint-Pasifik Komutanlığı ve Güney Kore, 4 Ekim’de Batı Denizi üzerinde ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta ıssız Jikdo Adası’ndaki bir atış poligonuna gerçek Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) saldırısı gerçekleştirildi.
Buna ek olarak, ABD Deniz Piyadeleri F-35 Müşterek Taarruz savaş uçakları Japon Denizi üzerinde Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF) uçakları ile ortak tatbikat düzenledi.
ABD ayrıca Güney Kore ve Guam’da konuşlu Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemleri bulunuyor. THAAD terminal safhasında engelleme sistemidir, Patriot’tan çok daha fazla yeteneklere sahip olduğu bilinmektedir.