Güney Kore yerli sanayii imkanları ile geliştirdiği KF-21 Boramae (”Falcon”) savaş uçağı genel testlerin yüzde 50’sini yer testlerinin yüzde 95’ini tamamladı. KF-21 prototipi Temmuz ayında ilk uçuşuna başlaması bekleniyor.

Savunma Bakanlığı’nın (MND) resmi gazetesi Kookbang Ilbo’nun 13 Haziran tarihli haberine göre, yer taksi testleri başarıyla tamamlanması halinde, KF-21 prototipi Temmuz ayında ilk uçuşuna başlaması bekleniyor.

Ana yüklenicisi Korea Aerospace Industries (KAI) şu anda altı prototip ve 2 yedekle testleri yürütüyor. Bütün platformlar gerçek uçuş testinden önce çeşitli kritik ve fonksiyonel testleri gerçekleştirmek için kullanılıyor. Yer testlerin ardından prototip uçaklarla yaklaşık 2.000 uçuş gerçekleştirmesi planlanıyor.

Çok rollü KF-21 Boramae savaş uçağı, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri envanterindeki eskiyen F-4D/E Phantom II ve F-5E/F Tiger II uçaklarının yerini alacak. RoKAF’ın 2028 yılına kadar 40 KF-21 ve 2032 yılına kadar 80 uçak daha alması bekleniyor. Düşük oranlı ilk üretimin 2026’dan itibaren 2028’den sonrada tam oranlı üretimin başlaması bekleniyor.

Şirket Nisan 2021 borsa başvurusunda uçak üretimini desteklemek için Yapay Zeka’nın kullanılacağı yeni bir fabrika kuracağını açıklamıştı. Yeni tesis birkaç projede kullanılacak olsa da fabrikanın ilk görevlerinden birinin KF-21 bileşenleri ve yapılarının üretiminde kullanıllacak.

Güney Kore’nin ürettiği KF-21 Boramae (”Falcon”) savaş uçağı 4.5 nesil savaş uçağı olarak tanımlanıyor. ABD, 4.5 nesil uçakları aktif elektronik olarak taranan dizi (AESA) radarı, yüksek kapasiteli veri bağlantıları, gelişmiş aviyonikler ve öngörülebilir gelişmiş silahları yerleştirme yeteneği olan platform olarak niteliyor. Bu nedenle 4.5 nesil avcı uçakları F-22 ve F-35 gibi beşinci nesil hayalet avcı uçaklarının standartlarına tam olarak uymuyor. 4.5 nesil savaş uçakları örnekleri arasında ABD F-15E / EX Strike Eagle, Çin Chengdu J-10C ve Rusya’nın Sukhoi Su-35 sayılabilir.

Güney Kore, KF-21 projesini Endonezya ile birlikte üretiyor. Yonhap Haber Ajansı’na göre Endonezya’nın projeye 7.6 milyar ABD Dolar ile katkıda bulunarak, maliyetin %20’sini üstlenme sözü verdiğini bildirdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here