Kuzey Kore'nin Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından sağlanan bu fotoğraf, Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu "Malligyong-1"i taşıyan yeni "Chollima-1" roketinin Kuzey'in batı kıyısındaki Tongchang-ri'den fırlatılışını gösteriyor, 1 Haziran

Kuzey Kore, uluslararası eleştirilere ve uyarılara rağmen çarşamba günü uzaya doğru fırlattığı Chollima-1 roketi “anormal” bir uçuşun ardından Sarı Deniz’e düştü.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), “Chollima-1” roketinin “Malligyong-1” adlı askeri keşif uydusunu taşıyan fırlatmanın ikinci aşama motorunun normal çalışmaması nedeniyle denize düştüğünü resmi olarak duyurdu. KCNA açıklamasında, mümkün olan en kısa sürede ikinci bir fırlatma yapmayı planladıklarını belirtti.

Seul Genelkurmay Başkanlığı, fırlatmanın Kuzey Kore’nin batı kıyısındaki Tongchang-ri’den saat 6:29’da gerçekleştiğini ve roketin sınır adası Baengnyeong’un batısındaki sularda uçtuktan sonra Güney’in güneybatısında bulunan Eocheong adasının 200 kilometre batısına düştüğünü açıkladı.

Güney Koreli askeri yetkililer, Sarı Deniz’in Kuzeyine düşen roketin ilk ve ikinci aşamalarını birleştirmek için kullanılan silindir şeklinde bir parçanın ele geçirildiğini belirtti. Gözlemciler, böyle bir parçanın roketin yapısı ve Kuzey’in teknolojik ilerlemesi hakkında bilgi sağlayabileceğini söyledi.

G.Kore Genel Kurmay Başkanlığı’nın basına verdiği fotoğrafta güneybatıdaki Eocheong adasının yaklaşık 200 kilometre batısındaki sularda Kuzey Kore uzay fırlatma aracı olduğu iddia edilen bir parçası görülüyor.

Bu hafta başında Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceği eleştirilerine rağmen 31 Mayıs ile 11 Haziran arasında bir uydu fırlatma planını Japonya ve Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne bildirdi.

Kuzey Kore en son Şubat 2016’da “Kwangmyongsong-4” adını verdiği bir uydu taşıyan bir roket fırlatmıştı.

Kuzey Kore 2021’in başlarında gerçekleşen hükümet partisinin sekizinci kongresinde önemli savunma projelerinin bir parçası olarak ‘uzay tabanlı keşif aracı’ geliştirdiklerini duyurmuştu.

Gözlemciler, Kuzey’in önemli bir istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) varlığını sağlama konusunda niyetli olduğunu belirtiyor. Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan balistik füzeler ve taktik nükleer silahlar gibi etkileyici silah sistemlerinin geliştirilmesine odaklanmasına rağmen ISR yetenekleri konusunda geri kalmış durumda.

Güney Kore, 2020’lerin ortasına kadar toplamda beş adet böyle bir uyduyu konuşlandırma projesi kapsamında önümüzdeki Kasım ayında ilk askeri gözetleme uydusunu fırlatmayı planlıyor.

Kuzey, “mümkün olan en kısa sürede” başka bir fırlatma yapacağını belirtti; ancak analistler, Çarşamba günkü fırlamadaki kusurların düzeltilmesinin aylar sürebileceğini söylüyor. Kuzey Kore, Nisan 2012’de bir uydu taşıyan roketi başarısız bir şekilde fırlatmış ve sekiz ay sonra başka bir fırlatma gerçekleştirmişti.

Öte yandan, Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin füzesinin 31 Mayıs ile 11 Haziran arasında fırlatılması durumunda BMD (Balistik Füze Savunma) yetenekli destroyerlerini ve Patriot PAC-3 birimlerini imha etme emri verdi.

Açıklamada, kaç destroyerin görevlendirileceği belirtilmedi, ancak bu destroyerlerin Doğu Çin Denizi’ne gideceği belirtildi. Japonya Deniz Öz Savunma Kuvveti, BMD görevleri için uygun sekiz Aegis donanmalı destroyerden oluşmaktadır: dört Kongo sınıfı destroyer, 2 Atago sınıfı destroyer ve 2 Maya sınıfı destroyer.

Alarm durumundaki PAC-3 birimleri, Japonya Kara Öz Savunma Kuvveti’nin (JSGDF) Naha (Okinawa’da) ve Yonaguni Adası garnizonlarındaki birimlerinden, Japonya Hava Öz Savunma Kuvveti (JASDF) Miyakojima üssünden ve Ishigaki Adası’ndaki PAC-3 biriminden oluşmaktadır. Tüm PAC-3’ler Japonya’nın güneybatı adalarında bulunmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here