Savunma Sanayii Başkanlığı, daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil için geliştirilen MAM-T mühimmatının ilk test atışı AKINCI TİHA’dan başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.
MAM-T mühimmatının Bayraktar AKINCI TİHA’dan ilk atış testine, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in yanı sıra Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ile Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de katıldı.Atış faaliyeti Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Teknik Müdür Selçuk Bayraktar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Twitter üzerinden yaptığı duyuruda, “SİHA’larımızın yeni vurucu gücü MAM-T Daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil için geliştirilen MAM-T mühimmatımızın ilk test atışı AKINCI TİHA’dan başarıyla gerçekleştirildi.İlk defa MAM-T yanında MAM-L ve MAM-C ile beraber 3 mühimmatla kalkıp hepsinin patlayıcı başlıksız test atışlarını başarıyla gerçekleştiren AKINCI envantere girmek için gün sayıyor.Başta, Baykar ve Roketsan olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.” ifadeleri yer aldı.
Yakın tarihte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kullanılmaya başlaması planlanan AKINCI İHA platformunun kabiliyetleriyle uyumlu olarak geliştirilen MAM-T, daha yüksek etkinlik ve daha uzun menzil performansıyla göreve hazır olduğunu belirten Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, “AKINCI İHA’nın 1’inci fazı için belirlenmiş olan teslimat takvimine paralel olarak, bu yılın içerisinde İHA ile beraber ilk mühimmat teslimatlarını yapmayı hedefliyoruz. Kalifikasyon ve diğer test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, 2021’in ikinci yarısında tam kapasiteyle seri üretime geçmeyi öngörüyoruz” dedi.
Roketsan tarafından geliştirilen ve ağırlık/etkinlik optimizasyonu yapılmış olan MAM-T, zırhlı ya da zırhsız araçlar, binalar ve su üstü hedeflere karşı kullanılabiliyor. Mühimmat, İHA’larda 30 km, hafif taarruz uçaklarında 60 km ve savaş uçaklarında 80 km’den menzile sahip olacak. MAM-T, 1.4 metre uzunluğunda, 230 mm çap ve 94 kilogram ağırlığında tasarlandı. Güdüm sistemi Yarı- Aktif Lazer Arayıcı Başlık GPS/INS kullanan MAM-T, geliştirilmiş yeni kabiliyetlerin eklenmesine yönelik esnek tasarıma sahip.
Kaynak: Roketsan, SSB,