Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki Mk-83 bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen güdüm kiti HGK-83 seri üretime hazır hale getirildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ HvKK’nın ihtiyaçlarına göre mühimmat çeşitliliğini artırıyoruz. Mk-83 bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip muhimmata çevirmek için @SageTubitak’ın geliştirdiği HGK-83 muhimmatının kalifikasyon testleri tamamlandı, artık seri üretim için hazır.” İfadelerini kullandı.

HGK-83 kiti, KKS/ANS güdüm sistemi Ve BRU 57 adaptörü ile Mk-83 bombalarına havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır.

Tüm hava koşullarında, gece ve gündüz görev yapabilme özelliği bulunan kit, ANS/KKS ile 10m altı, sadece ANS ile 25m altı CEP değeri bulununuyor.

HGK bulunan entegre Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) sayesinde her hava koşulunda hedefleri yüksek hassasiyetle vurabiliyor. Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır. Böylece uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-4E/2020 ve F-16 Uçaklarından atılabilen HGK, neredeyse tüm hava koşullarında kullanılabiliyor.

500lb Mk-82, 1.000lb Mk-83 ve 2.000lb Mk-84 genel maksat bombalarını, KKKS/ANS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata dönüştüren HGK güdüm kiti ailesi HGK-82, HGK-83 ve HGK-84 olarak adlandırılmıştır.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASELSAN’ın ürettiği 100+ adet HGK-84 Hassas Güdüm Kitleri Türk Hava Kuvvetleri’ne Ağustos 2019’da teslim edilmişti.

Barış Pınarı Harekatı hava operasyonlarında F-16 savaş uçakları 30 km derinliğe ulaşarak hedefleri TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASELSAN’ın ürettiği HGK-84 kitlerine bağlı genel maksat bombaları ile vurduğu belirtilmişti.

Aralık 2018’de ROKETSAN tarafından geliştirilen Teber Güdüm Kiti’nin Hava Kuvvetlerine teslimatı başlamıştı. 20 adet Teber-82 ve 100 adet Hassas Güdüm Kiti’nin kabulü gerçekleştirildi. Milli imkanlarla geliştirilen Teber Güdüm Kiti‘nin son atış testleri başarıyla gerçekleşmişti.

Kaynak: TÜBİTAK SEGA, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here