Milli Savunma Bakanlığı, Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında Konya/Karapınar’da icra edilen UMTAS ve CİRİT muayene ve kabul atışlarında belirlenen hedeflerin başarılı bir şekilde vurulduğunu açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, “Tanksavar bölüklerine ilave yetenek kazandırmak maksadıyla başlatılan, UMTAS ve CİRİT füzelerini atabilen “Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında, Konya/Karapınar’da icra edilen muayene ve kabul atışlarında belirlenen hedefler başarılı bir şekilde vuruldu.” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın açıklamasındaki görsellerde KAPLAN STA aracında ROKETSAN tarafından geliştirilen Yalman Silah Sistemi görülüyor.

ROKETSAN, Kaplan araçlarının üreticisi FNSS ile birlikte Kaideye Monteli Cirit (KMC) Projesi’ni devam ettirirken bünyesinde bulunan füzelerle geniş bir silah kombinasyonuna sahip Yalman Silah Sistemi’ni geliştirdi.

Sistem; OMTAS Füzesi (Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi), UMTAS Füzesi (Uzun Menzilli Tanksavar Silah Sistemi), L-UMTAS Füzesi (Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Silah Sistemi) ve Cirit Lazer Güdümlü Füze gibi ROKETSAN ürünleriyle bir arada çalışabiliyor. Silah kombinasyonu ihtiyaçlara göre değiştirilebilme imkanına sahip.Sistem 8xCirit ; 4xL/UMTAS ; 4xCirit + 2xL/UMTAS yüklenebiliyor.

Geçen Ekim ayında gerçekleştirilen Ateş Serbest-2021 tatbikatında ATAK taarruz helikopterinden oluşan helikopter taburu, yerli ve milli üretim Cirit ve Uzun Menzilli Tanksavar Füze UMTAS lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi atışları yaptı.

Orta menzilli tanksavar silah sistemi (OMTAS) de atışlarda kullanıldı. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, zırhlı hedeflere karşı etkin silah sistemi OMTAS, Pars aracı üzerine monteli gerçekleştirdiği atışlarla hedefleri imha etmişti.

Mayıs 2019’da yapılan bir testte TCG BARTIN (F-504) korvetinden ateşlenen L-Umtas G/M füzesi “ALBATROS-K” Süratli Suüstü Dronu tam isabetle vurdu.

ROKETSAN tarafıdan geliştirilen L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistem T129 ATAK Helikopteri tarafından kullanılanmaktadır. Füzenin Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan SH-70 Helikopterleri ile test atışları gerçekleştirilmişti.

L-UMTAS füzesi sahip olduğu harp başlığı ile reaktif korumalı zırhlara karşı da etkili oluyor. At-Unut kullanım modu ve sütre gerisinden atış kabiliyeti de bulunan füze, hedeflere lazer arayıcı başlığı sayesinde yönlenebiliyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında; üzerinden Kornet veya OMTAS bulunan paletli KAPLAN aracı teslimatları devam ediyor. Projesi kapsamında; üzerinden Kornet veya OMTAS atılabilen 208 adet paletli KAPLAN aracı ile 136 adet tekerlekli PARS tanksavar aracı tedarik edilecek.

KAPLAN STA ve PARS 4×4 STA, Hareket Kabiliyeti, Çevre Koşulları, EMI/EMC, Mayın ve Balistik Koruma ve Amfibi Kabiliyet Testlerinden başarıyla çıktı. KAPLAN STA 10 km dayanıklılık sürüş testi ve Kornet Kulesi kalifikasyonlarını başarıyla gerçekleştirildi. Diğer araç PARS 4×4 STA ise 20 km dayanıklılık sürüş testinden başarıyla çıkarken, OMTAS kulesi kalifikasyonları Aralık 2019 sonunda tamamlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here