İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa edilen TCG UFUK (A-591) Test ve Eğitim Gemisi düzenlenen tören ile Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. Kaynak: Milli Savunma Bakanlığı

İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa edilen TCG UFUK (A-591) Test ve Eğitim Gemisi, düzenlenen resimi töre ile Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.

Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılım törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, Kuvvet Komutanları, Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR, STM Genel Müdürü Özgür GÜLERYÜZ ve askeri ve savunma yetkililerinin katıldı.

İstanbul Tersanesine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, ” projede görev yapan alt yüklenici firmalar, “ASELSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ANEL, YALTES, GÜRDESAN, MEG GEMİ ve Poyraz başta olmak üzere bu gemide emeği olan 194 firmamıza ve Türk Loydu’na ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk’un hizmete girişi nedeniyle İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı. 

Türk savunma sanayi ürünlerini kullanan ülke sayısı da her geçen yıl arttığını, Savunma ve havacılık ihracatımızın bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını beklediklerini belirten Erdoğan, ” Bugün, insansız hava-kara-deniz araçlarından helikopterlere, silah ve mühimmatlardan füzelere, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyacımız olan sistemleri yerli-millî olarak tasarlıyor, geliştiriyor, üretiyor ve kullanıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişin eksiklerini giderdik, bugünün hazırlığını zaten yapıyoruz. Artık aktif savunma anlayışıyla ülkemizi geleceğin harp ortamına hazırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSTİF SINIFI 3 FIRKATEYN AYNI ANDA İNŞA EDİLECEK

6-7-8.gemi İstif Sınıfı firkateynlerin ihale sürecini başlattıklarını ifade eden ERDOĞAN, bu firkateynlerde milli dikey atım sistemi ve milli hava savunma füzelerinin kullanılacağını söyledi. ERDOĞAN, ihalesine çıktığı 6-7 ve 8. İstif sınıfı firkateynlerin, üç geminin aynı anda inşa edileceğini de resmi ağızdan ilk kez dile getirdi.

TF-2000 ihale sürecine de yakın zamanda başlayacaklarını söyleyen ERDOĞAN, önümüzdeki iki yılda Türk donanmasını daha da güçlendireceklerini belirtti.

TCG UFUK (A-591) Test ve Eğitim Gemisi düzenlenen resimi tören ile Deniz Kuvvetleri’nde göreve başladı. Kaynak: Milli Savunma Bakanlığı

TCG UFUK (A-591)

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi 1988 yılında Almanya’dan ikinci el olarak satın alınan  ve 2000 yıllarına kadar kullanılan Yunus sınıfı TCG Yunus (A-590) istihbarat gemisidir.

Türkiye’nin istihbarat gemisi talebi Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesiyle başlayan krizin ardından gündeme geldi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) denizleri de dinleyip istihbarat toplayabilmek için gemi tedariğine karar verdi. MİT’e ait karada konuşlu dinleme ve kestirme cihazlarının denizdeki bazı noktaları görememesinin, bu geminin alınmasını zorunluluk haline getirdiği belirtildi. Özellikle adalar ve arkasında kalan kısımlar için istihbarat faaliyetleri aksıyordu.

Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM arasından 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan anlaşma ile STM ana yüklenciliğinde Mart 2017 yılında inşasına başlanmıştır. Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde 9 Şubat 2019’da törenle denize indirilen TCG UFUK, deniz ve seyir testlerinin ardından bugün Deniz Kuvvetleri envanterine resmen girmiştir.

Teslim tarihi Aralık 2020, Ocak 2021 ve Mart 2021 olmak üzere üç kere uzatılmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında düzenlenen 10.Deniz Seminerinde konuşma yapan STM Savaş Yönetim Sistemleri Grup Müdürü Enver Küçükerman, Deniz Kabul Testleri (SAT) Temmuz 2021’de tamamlanan ve son kabul sürecine başlanılan Test Eğitim Gemisi TCG UFUK’un 2021 Kasım’da hizmete gireceğini açıklamıştı.

Geminin tam boyu 99,5 metre, tam genişliği 14,4 metre, draftı ise 3,6 metre, 2250 ton deplasmana sahip geminin azami hızı ise 18 knot. TCG UFUK ağır hava ve deniz şartlarında, 60 gün boyunca kesintisiz görev yapabiliyor.Bir SH-70 SeaHawk ASW/ASuW helikopterini barındıran bir hangar ve tek iniş noktasına sahip helikopter uçuş güvertesine sahiptir.

TCG UFUK Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Test ve Eğitim Gemisi olarak kullanılırken, asıl görevi Sinyal ve Elektronik istihbarat görevlerinde (SIGINT/ELINT) de kullanılacak.

Geminin Görev Sistemlerinin (Radar, Muhabere, Gemi Seyir Sistemleri) üretim ve entegrasyonu ASELSAN tarafından gerçekleştirildi.HAVELSAN ise ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, Gemi Veri Dağıtım Sistemi, Gemi Entegre Bilgi Sistemi, CCTV Sistemi, Mesaj İşletim Sistemlerini gemiye entegre etti.Geminin jeneratör üretim ve entegrasyonu İŞBİR, gemi elektrik sistemi altyapısının tasarlanması, tedarik, üretim ve entegrasyonu ANEL, entegre platform kontrol ve izleme sistemi ve gemide yer alan konsolların tasarım ve üretimini YALTES gerçekleştirdi.

BÖLGEMİZDEKİ İSTİHBARAT GEMİLERİ

Açık kaynaklara göre, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerden Rusya’nın istihbarat görevlerinde (SIGINT/ELINT) kullanılan en fazla gemiye sahip olduğunu görüyoruz. Rus Donanması çoğu eski sovyet döneminde inşa edilen dokuz farklı sınıfta (Moma sınıfı, Vishnya sınıfı, Balzam sınıfı, Marshal Nedelin sınıfı, Alpinist sınıfı, Yuri İvanov sınıfı, Baklan sınıfı, Proje 7452 ve Proje 22010 ) 18 adet istihbarat gemisi bulunmaktadır. Bu gemilerin 4 tanesi Karadeniz Filosunda ( 2 adet Moma sınıfı, 1 adet Vishnya sınıfı ve Yuri İvanov sınıfı) görev yapmaktadır. Son yıllarda basına yansıyan haberlerde Rus istihbarat gemilerinin bir çok kez boğazlardan geçerek Akdeniz’e indiğini biliyoruz. İstanbul Kilyos açıklarında 2017 yılında kuru yük gemisiyle çapışan Moma sınıfı The Liman adlı istihbarat gemisi batmıştı.

Akdeniz ülkelerinden İspanya’nın SIGINT uçağıyla işbirliği içinde çalışabilecek eski Doğu Alman istihbarat gemisi aldığı bilinmektedir. Farklı kaynaklar gemi ekipmanlarının rus yapımı olduğu söylensede, bir İspanya ve iki İsrail firmasının SIGINT ekipmanlarını modernize ettiği basına yansımıştı.

Fransa’nın bir kaç nesil istihbarat görevlerinde kullanılan gemi işlettiği bilinmektedir. İlki 1958 yılında Bremen’deki bir tersane tarafından inşa edilen bir Alman kargo gemisi 1976 ve 1977 yılları arasında elektronik gizli dinleme gemisine dönüştürüldü ve Mayıs 1999’da hizmet dışı kaldı. Yeni nesil Fransız (SIGINT/ELINT) gemisi Dupuy De Lôme, (A-759) Hollanda’da Royal Niestern Sander tersanesi tarafından inşa edildi ve Mart 2004’ün sonunda denize indirildi. 1 Temmuz 2006 yılında envantere giren gemi, Fransız Askeri İstihbaratı (DRM) ve Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri istihbaratı (DIA) rafından kullanılmaktadır.Geminin görevi radar, radyo iletişimi ve uydu sinyallerini engellemek ve analiz etmek.

Alman donanması SIGINT/ELINT faliyetleri için Oste sınıfı gemiler işletmektedir. Donanmada resmi olarak “filo hizmet gemileri” olarak adlandırılan üç gemi (Oste A52, Oker A53 ve Alster A50) görev yapmaktadır. Oker’in (A53) Ağustos 2012’de Suriye kıyılarında görüldüğü, daha sonra Şubat 2017’de İngiltere Greenwich’te görüldüğü açık kaynaklara yansımıştı.Ayrıca Alman Donanması envanterindeki fırkateyn ve korvetlere SIGINT/ELINT faliyetlerinde kullanılan sensör ve ekipmanlar ekleyerek istihbarat görevlerini icra etmektedir.

Her ne kadar istihbarat gemileri balıkçı teknelerinden sivil gemilere kadar bir çok platformda gizli olarak kullanılsada, açık kaynaklara yansıyan istihbarat gemisi kullanan ülkeler şöyledir: ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Danimarka, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, İsveç ve son teslimat ile bu listeye Türkiye’yede eklenmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here