Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, ABD’deki Cape Canaveral Fırlatma Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı’nın temel haberleşme olanaklarının gerçekleştirilmesi amacıyla tasarladıkları uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Cep uydular bir kenarı yaklaşık 5 cm olan küp ölçülerinde ve 250 gram ağırlığa kadar olan ultra küçük minyatür tip uydulardır. İlk olarak, küp uyduların artan maliyeti göz önünde bulundurularak 2009 yılında Alçak Dünya Yörüngesi’ne (LEO) fırlatılmıştır.

Cep uyduları optik aletler kullanarak yer gözlemi, hassas yörünge belirleme yöntemiyle yerçekimi alanı izlenmesi, uzay ortamının yerinden ölçümleri ve gök cisimleri etrafındaki az masraflı keşif araşlarından veri alınması gibi işlemlerde kullanılıyor.

Diğer uydulara göre üretim ve operasyon maliyeti daha düşüktür. Özellikle eğitim faaliyetlerinde tercih edilir. Hacim ve ağırlık avantajına sahip olmalarından dolayı daha büyük uydu görevlerinin yanında diğer gökcisimlerine yönelik derin uzay görevlerinde de potansiyel olarak faydalanılır.

Yakın zamanada cep uydu teknolojisinin daha fazla kullanımı öngörülmekte birlikte, görev yüklerinin kısıtlı olması, ömürlerinin diğer uydulara göre kısa olması ve uzay radyasyonuna karşı hassas olması sebebiyle büyük projelerde kullanımı şu an için uygun değildir.

Zonguldak’ta 3 Mart 1992’de meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden madencilerin isimleriyle uzay yolculuğuna çıkan uydunun, yaklaşık 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here