NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın çok sayıda askerini sınırına yığdığı Ukrayna’ya destek mesajı verdi. Stoltenberg, “Bu durum, Rusya’nın bu yıl daha önce Kırım ve Karadeniz’de askeri yığınak yapmasına benziyor.” dedi.

Stoltenberg, Brüksel’de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ‘‘Gözümüzü açık tutmalıyız, karşı karşıya olduğumuz zorluklar konusunda gerçekçi olmalıyız. Bu şu ana kadar Rusya’dan gördüğümüz en büyük askeri sevkiyattır’’ diye konuştu.

Rusya’nın niyeti konusunda yorum yapmak istemediğini belirten Stoltenberg, ‘‘Sınırda aşırı bir yığılmaya tanık oluyoruz. Rusya’nın bu tür asker adımları, Ukrayna’ya karşı agresif eylemlerde bulunmadan önce atmaya meyilli olduğunu biliyoruz’’ dedi.

Stoltenberg, NATO olarak Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. NATO’nun Karadeniz’deki tatbikatlarının ve faaliyetlerinin savunma amaçlı ve şeffaf olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın kasım sonunda Letonya’da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na da katılacağı bilgisini verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da “Sınırımızda gördüğümüz şey sadece bir askeri yığınak değil çünkü Rusya daha önce baharda askerlerini sınırlarımıza getirmişti ve o zamandan bu yana gerçekte hiçbir zaman kuvvetlerini oradan çekmedi. Şu anda gördüğümüz şey, Rusya’nın hızlıca burada yığılmış askerlerini ve askeri ekipmanını aktif hale getireceği kötüye giden bir durumdur. Rusya yönetimi için askeri olan dahil her seçenek masadadır.” diye konuştu.

Ukrayna olarak Avrupa’da barış, adalet ve güvenliği savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Kuleba, “NATO ile bu temel ilkeleri savunmak için çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin hareketleri son günlerde olası bir saldırı kaygısını arttırdı. Moskova ise iddiaları reddederek bu tür söylemlerin tahrik edici olduğunu kaydetti ve NATO’nun bölgedeki faaliyetlerini arttırmasından şikayetçi oldu.

Rusya, Kırım’ı 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak etmiş ve karasularının da Moskova’ya ait olduğunu öne sürmüştü. Ancak birçok ülke yarımadayı hala Ukrayna toprağı olarak kabul ediyor.

Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçılar Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin kontrolunu da aynı yıl ele geçirmişti. Burada yaşanan çatışmalarda her iki taraftan askerler de hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Kaynak: ajanslar, VOA, NATO,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here