10`uncu Deniz Sistemleri Seminerinde açılış konuşması yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Teknik Başkanı Tuğamiral Ramis AKIN, ” TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin kontrat seviyesinin tamamlanmasına çok az zaman kaldı. Yakın dönemde Detay Tasarım ve prototip geminin inşa faaliyetlerine başlanacak.” dedi.

15-16 Kasım 2021 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen 10`uncu Deniz Sistemleri Seminerinde Deniz Kuvvetleri projelerinin son durumu hakkında açıklamalarda bulunuldu.TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi, İSTİF sınıfı Fırkateyn, Lojistik Destek Gemisi, milli küçük denizaltı STM500 ve İstihbarat Gemisi A591 UFUK projelerindeki durumu ve teslim tarihleri hakkında bilgiler verildi.

Tasarım kontrat seviyesinin tamamlanmasına az bir zaman kaldığını belirten Deniz Teknik Başkanı Tuğamiral Ramis AKIN, ” TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin planlanan zamanda inşası LHD Anadolu’nun etkin şekilde görev yapabilmesi için malumlarınız olduğu gibi çok önemli. ” ifadelerini kullandı.

Deniz Teknik Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından TF-2000 tasarımının yapıldığını belirten Akın, ” Kurumlar arası uyumlu bir koordinasyon neticesinde tasarımın nihayetlendirilmesi sonrasında Detay Tasarım ve prototip ilk geminin inşa edilmesi faaliyetlerine başlanacaktır. “ dedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TÜYAP Palas Otel’de, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021) değerlendirme toplantısında, Hava savunma muhribi TF-2000 ihalesine çok yakında çıkılacaklarını, burada teklifleri alacaklarını söyledi. Devam eden projeler konusunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İsmail Demir,” Hava Savunma Fırkateyni TF-2000 ihalesine çok yakında çıkıyoruz, burada teklifleri alacağız. Milli Denizaltı (MİLDEN) projesi de devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

STM500 SIĞI SU DENİZALTISI İNŞASI 2022’DE BAŞLANACAK

10’uncu Deniz Sistemleri Seminerinde gündeme gelen diğer projede STM500 küçük boyutlu sığ su dizel-elektrik saldırı denizaltısıdır. Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM), projenin 2022 yılında inşasına başlanmasının planlandığını açıkladı.

Denizaltı 250 metre derinliğe dalabilecek, 30 gün boyunca 18+6 (Özel Kuvvetler) personelini barındırabilir. Her biri farklı çeşitte sekiz modern ağır torpido ve güdümlü füzeyi dört tüpten ateşleyebilir. STM500 mini denizaltı, genel denizaltı operasyonlarına ek olarak sığ su operasyonlarını da gerçekleştirmek üzere özel olarak tasarlandı. Gerektiğinde insansız sualtı araçlarının konuşlandırılmasını gerektirecek UXV operasyonlarını da gerçekleştirebilir.
Çeşitli sonar türleri denizaltıya entegre edilebilir ve bu sensörler tarafından toplanan bilgilerin muharebe yönetim sistemi tarafından işlenmesine imkan vermektedir. Platform optronik periskop ve ESM anteni ile donatılması bekleniyor. IDEF 2021’de STM yetkililer isminin açıklanmaması koşuluyla, mini denizaltının konsept tasarım fikrinin yabancı bir ülke tarafından teklif edildiğini söylemişti.

STM500 küçük boyutlu sığ su dizel-elektrik saldırı denizaltısının konsept tasarım fotoğrafı

LOJİSTİK DESTEK GEMİSİ KASIM SONU TESLİM EDİLECEK

STM ana yüklenici olarak yürüttüğü diğer bir projede, inşaatı daha önceden başlanmış ve ilk geminin deniz kabul faaliyetleri başlangıç safhasına gelinmiş, ikinci gemininde tekne inşatı ve denize iniş yapılmış ve donatımı belirli seviyede tamamlanmış olan 2 adet Lojistik Destek Gemisinin geriye kalan tüm faaliyetlerinin bitirilerek, ilk geminin Kasım 2021’de, ikinci geminin Şubat 2024’te teslim edilmesi planlandığı açıklandı.

Gemilerin test ve donatıma ilişkin faaliyetleri Ada Tersanesi’nde devam ediyor. Daha önceden ihaleyi alan Selah Tersanesi, ekonomik sorunlar sebebiyle konkordato ilan etmişti.

Daha önceden ihaleyi alan Selah Tersanesi, ekonomik sorunlar sebebiyle konkordato ilan etmesinin ardından STM tarafından proje tamamlanıyor. Lojistik Destek Gemisinin 3 boyutlu tasarımı..

TÜRK TİPİ HÜCUMBOT PROJESİ

Seminer kapsamında STM tarafından yapılan bir sunumda Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde dair bilgiler paylaşıldı. STM Savaş Sistemleri Grup Yöneticisi Enver Küçükerman tarafından yapılan sunumda, Hücumbot projesinde ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN ve Meteksan Savunma firmalarıyla birlikte çalışıldığı belirtildi.

Türk Tipi Hücumbot Projesi Dönem-1 Kontrat Tasarımı Sözleşmesi Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 31 Ağustos 2020 tarihinde imzalandı. STM Ana yükleniciliğinde yürütülecek sözleşme kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât alanlarında deniz kontrolünün tesis ve idamesi görevi çerçevesinde; düşman unsurları imha etmek/ etkisiz hale getirmek, kendi unsurlarının bekasını sağlamak amacıyla tedarik edilmesi planlanan Türk Tipi Hücumbotların sistem isterlerinin tanımlanması, kavram seçimi, ön tasarım ve kontrat tasarımı faaliyetleri gerçekleştirilecek.

STM tarafından geliştirilen yeni bir MPAC (Multi Purpose Attack Craft) hücumbot tasarımı, daha önceden tanıtımını yaptığı FAC- 55’in ardında ikinci tasarımı IDEF 2021’de fuarında sergiledi.

STM tasarımı Yüksek Süratli Hücumbot; ağır deniz ve hava koşullarında, açık denizde suüstü ve hava savunma harbi ve devriye görevlerini icra edebilecek, gaz türbini tahrik sistemi bulunan tek gövdeli gemidir.STM’nin bir iç projesi olduğu belirtilen yeni tasarım, çeşitli müşterilerin ihtiyaçlarına göre farklı silah, sensör ve tahrik sistemleri ile donatılmasına izin veren esnek entegrasyon imkanları sunmaktadır.


STM standında geliştirilen yeni bir MPAC (Multi Purpose Attack Craft) hücumbot tasarımı IDEF 2021’de tanıtıldı.
Kaynak: Defenceturk-Kaan Azman

DENİZ KUVVETLERİ 10 ADET SÜPER COBRA HELİKOPTERİ TEDARİK EDİLECEK

Seminerin son gününde  “Deniz Hava Projeleri” oturumunda konuşma yapan Tuğamiral Alper YENİEL , 2022 yılı Mart ayı içerisinde Kara Kuvvetleri ile yapılan protokol kapsamında 10 adet AH-1W Super Cobra taarruz helikopterlerinin teslim alınacağını söyledi.

Sunumda verilen görsellerde hafif taarruz helikopteri T129 ATAK, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II, S-70 ve GÖKBEY helikopterleride yer aldı.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Sözleşmesi Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında Şubat 2019 yılında imzalanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilecek olan proje, ATAK helikopterinin yaklaşık iki katı kalkış ağırlığına sahip olacak ve bu alanda dünyada sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yer alacak.

Helikopter iki pilot ile harici Bin 200 kilogram (lançerler hariç) yük taşıyabilecek. Yüksek sıcaklık (+50/-40 ) ve yüksek irtifa ( 20 bin fit ) şartlarında gece/ gündüz görev yapabilecek. Balistik koruması bulunan helikopterde, 12.7 mm mühimmata dayanıklı zırhlı kokpit bulunacak.

Temel ekipmanları arasında 4 eksenli oto pilot, modüler aviyonik mimari, hedef tespit radarı, hedef tespit sistemi ve kaska entegre görüntülüme sistemleri yer alacak. helikopterin azami hızı 172 kts olacak.

Silah sistemleri 30 mm top, 6 kanat istasyonunda 2.75  inç güdümlü ve gümsüz roket, anti tank füzesi ve hava hava füze sistemleri olacak.

Taaruz helikopterinde, Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Milimetrik Dalga Radarı (MİLDAR) ve IR/IIR Güdümlü Füzeleri etkisiz hale getirmeye yarayan DIRCM sistemlerinin entegre edilmesi planlanıyor.

Helikopterin ilk test uçuşunu 2024 yılında yapması planlanıyor.

DENİZ KUVVETLERİ JET MOTORLU DENİZ KARAKOL UÇAĞI TALEP EDİYOR

Tuğamiral Alper YENİEL, Türk Deniz Kuvvetleri’nin “Yeni Nesil Deniz Karakol (D/K) Uçağı Projesi” kapsamında jet motorlu platformların envantere kazandırılması planlandığını söyledi. Sunumdaki görselde P-8 Poseidon ve Kawasaki P-1 D/K uçaklarına yer verildi.

Türkiye’ninde bulunduğu 6 NATO üyesi ülke Haziran 2017’de ‘Çok Rollü’ denizaltı savaşı, istihbarat, gözetleme ve keşif uçağı için “tedarik ve geliştirme ” niyetinde olduğunu belirten mektupu Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye’den Savunma Bakanları Brüksel’de imzalamıştı.

Avrupa’nın önde gelen uçak üreticisi firması Airbus, ticari havayolu sektörüne damgasını vurmuş olan A320 uçağını askeri amaçlı tasarlayarak, A320neo M3A  Modüler Çok Amaçlı Askeri Uçak’ konsepti geliştiriyor.

Airbus’un yeni uçakları yüksek kapasite ve uygun maliyet ile ISR (istihbarat, gözetim ve keşif)görevlerini yapabilecek. Ayrıca deniz devriyesi, denizaltı savaşı, tıbbi tahliye (medevac) askeri biriliklerin taşınması, VIP ve Kargo taşıma görevlerini gerçekleştirebilecek.

A320neo M3A ailesinin öne çıkan uçağı deniz devriyesi (MPA) görevi yapabilen varyantıdır. A320neo  M3A  Boeing’in P-8A Poseidon uçağına alternatif olarak gösterilmektedir.

Airbus’un A320neo M3A  Modüler Çok Amaçlı Askeri Uçak’ konsepti

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here