Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde 12-24 Eylül 2021 tarihleri arasında Aksaz/Marmaris’te icra edilen ve NATO Müttefik Denizaltı Komutanlığı tarafından planlanan DYNAMIC MONARCH/KURTARAN-2021 Tatbikatı başarıyla sona erdi.

Deniz Kuvvetleri, tatbikatın amacının, satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisinin aranması ve personelinin kurtarılması eğitimleri icra ederek,denizaltı arama ve kurtarma birliklerinin ünsiyetini geliştirmek, dost ve müttefik unsurlar arasındaki birlikte çalışabilirliğe katkı sağlamak olduğunu bildirdi.

Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde yapılan tatbikata Kanada, Yunanistan, İspanya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD’den gelen personel katılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BEA), Pakistan ve Endonezya gözlemci olarak katılıyor.

Tatbikat Türk Deniz Kuvvetleri unsurları ile Uluslararası Denizaltı Kaçış ve Kurtarma İrtibat Bürosu (ISMERLO) ile birlikte yürütüldü.

Tatbikatta senaryo gereği temsili batık bir denizaltı, arama ve kurtarma gemileri uçaklar tarafından tespit edilmesiyle başlıyor. Tespit edilen alana denizaltı kurtarma gemileri gönderiliyor. Uzaktan kumandalı araçlar ve dalgıçlar ile denizaltıya hava verilmesi ve mürettebatın su yüzüne çıkma eğitimleri icra ediliyor. Yaralılar Arama Kurtarma Gemisi TCG Alemdar’a sevk edilerek, ilk tıbbi yardım gerçekleştiriliyor ve karadaki hastaneye sevk ediliyor.

Personelin müttefiklerle birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla, İtalyan Donanması denizaltısı ITS Todaro, Türk Deniz Kuvvetleri Denizaltıları TCG Çanakkale ve TCG Anafartalar denizaltılarında eğitimler tekrarlandı.

C Savunma Dergisi Mayıs sayısında Endonezya denizaltısı KRI Nanggala 402’nin 53 mürettebatı ile batması ardından bölge ülkelerin denizaltı arama ve kurtarma kapasitelerini değerlendiren bir yazı kaleme aldık. Bu çerçevede NATO’nun denizaltı kurtarma operasyonunda NATO’nun rolü ve yetenekleri ve Türk Deniz Kuvvetleri denizaltı kurtarma kapasitesinide inceledik.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here