Pakistan Donanması eskiyen savaş gemilerini değiştirmek ve filosunu genişletmek amacıyla modernizasyon programı kapsamında yeni savaş gemileri ediniyor.

İngiltere’den 1990 yılında satın aldığı Tip 21 fırkateyninin yerine 4 adet Tip-054A Fırkateyn tedariği ile ilgili anlaşma Pakistan Savunma Bakanlığı ile Çin Gemi İnşa Ticareti Şirketi (CSTC), arasında Haziran 2017’de imzalandı.

IDEAS 2016 fuarında Çinli gemi imalatçıları Pakistan için daha sofistike anti-gemi füzelerine karşı geliştirilmiş savunmalara sahip yeni bir firkateyn tasarımı önerdi. F-22P (Zülfikar sınıfı) fırkateynlere benzemesi planlanan yeni tasarımda, dört yüzlü faz dizili radar, HQ-16 orta menzilli yüzeyden havaya füze içeren 32 hücreli dikey fırlatma sistemi, büyük ölçüde geliştirilmiş sensörlere ve silahlara sahip olacaktı, ancak Pakistan Tip-054 A seçerek teklifi reddetti.

54
Tip-054A Fırkateyn

Fırkateynler 2021 yılında Pakistan Deniz Kuvvetleri filosunda yer alacak. Tip-054 A firkateyni, NATO tarafından Jiangkai II kod adı ile anılıyor. Pakistan, 2017 yılında 2 adet Tip-054 A savaş gemisi siparişi vermiş, bu anlaşma ile 2 savaş gemisi daha sipariş vererek toplamı 4 adet Tip – 054 A fırkateyni deniz kuvvetleri envanterine girmiş olacak.

Tip- 054 A fırkateynlerinin Pakistan Deniz Kuvvetlerinde envantere girmesiyle HQ-16 orta menzilli yüzey hava füzeleri ile hava hedefelerine (AAW) yeteneği kazanmış olacak. HQ-16 füzesi, 50 km mesafeden hava hedeflerine angaje olabiliyor. Pakistan Standart SM-1 donanımlı Brooke sınıfı fırkateynlerini iade ettikten sonra bu kabiliyetini kaybetmişti. İkinci olarak Tip- 054 A fırkateynleri çoklu görevleri (AShW, ASW ve AAW) yerine getirebilecek.

Çin ile Pakistan arasındaki başarılı işbirliğinin en iyi örneği JF-17 Thunder savaş uçakları gösteriliyor.

PAKİSTAN MİLGEM SINIFI KORVETLERİ SEÇTİ

Pakistan, Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 4 korvet ihalesini sonuçlandırdı. Türkiye’nin MİLGEM sınıfı korvetleri seçen Pakistan, proje tamamlandığında bu konudaki dizayn ve tasarım kabiliyetini Pakistan geliştirmiş olacak.

İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek.Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek.

milgem
MİLGEM sınıfı korvet

Türkiye’nin savunma sanayi firmalarından STM, Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN testleri başarıyla tamamlayarak Pakistan Donanmasına teslim etti. Ayrıca STM, Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında, denizaltının tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemlerini değiştirecek. Proje çerçevesinde HAVELSAN ve ASELSAN’ın sistemleri ihraç edilecek.

9857038f-1203-4e7a-b035-cdcf9973e209
Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN

Modernizasyon faaliyetlerinin Karaçi’deki Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 2020’de teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor.

Emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Muhammed Zakaullah Ekim ayında yaptığı veda konuşmasında Çin’den denizaltı alımı konusu dile getirmişti, fakat şu ana kadar ayrıntılı bilgi yok.

PAKİSTAN, ABD’DEN İKİ ADET SWİFTSHİPS KORVETİ TALEP ETTİ

Pakistan ABD merkezli Swiftships korvetinden iki adet satın almak için istekte bulundu. Korvetlerin satışının yapılabilmesi ABD kongresinin onayına bağlı.ABD’nin politikalarında Hindistan’a doğru bir kayma olduğundan Pakistan Silahlı Kuvvetleri Washington’a çok fazla güvenemeyebilir.

Swift-Corvette-02-Swiftships
Swiftships korvet

Pakistan hala ABD ile iyi ilişkileri önemli görmektedir.Türkiye’den alınan MİLGEM sınıfı korvetlerde Amerikan üretimi RIM-116 RAM füze savunma sistemi kullanılacaktır.

DONANMA YENİLENEN ‘ATR-72’ DENİZ KARAKOL UÇAĞAINI TESLİM ALDI

Pakistan Deniz Kuvvetleri, yenilenen iki adet ATR-72 Deniz Karakol Uçağı (MPA)‘nın ilkini 2018 yılının ikinci çeyreğinde teslim aldı.

Pakistan, 2015 yılında iki adet ATR-72’yi MPA yenilenmesi için Almanya merkezli uçak bakım, onarım ve revizyon firması olan Rheinland Air Service (RAS) ile anlaştı.Yüklenici fima olarak da Aerodata AG seçildi.

ATR-72-MPA-01-Pakistan-Aerodata-692x360
ATR-72 Deniz Karakol Uçağı

Aerodata AG firması, ATR-72’yi MPA yenilenmesi kapsamında, Leonardo Seaspray 7300E aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı, elektronik destek önlemleri (ESM) paketi, FLIR Sistemi Star SAFIRE III elektro-optik, Hafif ASW torpido uyumluluğu ile kızılötesi (EO / IR) taret ve anti-denizaltı savaşı (ASW) yeteneği kazandırılacağını açıkladı.

Pakistan Deniz Kuvvetleri, Ağustos 2016’da, üçüncü ATR-72’sini yenilenmesi için sipariş vermişti, fakat uçakların güncellenmesi gündeme geldiğinden alımın durumu belirsiz. Öte yandan Pakistan Deniz Kuvvetleri 2015 yılında ATR-72 MPA programı için 294 milyon ABD doları talep ettiği bildirilmişti.

Pakistan Deniz Kuvvetleri hizmetteki üç ATR-72/500 Uçağından ikisini Alman Rheinland Air Service (RAS) Firmasıyla 2014/15 yılında varılan anlaşma altında DKU/DSH konfigürasyonunda modernize etmektedir.

Pakistan donanmasında envanterde bulunan beş adet Tip 21 (Tarık sınıfı) fırkateyni güncellemelerine rağmen eskimiş durumda. Donanmanın envanterinde tek Perry sınıfı fırkateynin Alamgir sınıfı (eski adıyla McInerney) sınırlı kapasite yükseltilmesine rağmen  yeterli değil. Deniz kuvvetlerinin ana omurgasını oluşturan F-22P (Zülfikar sınıfı)  fırkateynlerinin sensörlere ve gelişmiş silah sistemlerine ihtiyacı bulunuyor.

Tip- 054 A fırkateynlerinin donanmaya katılmasıyla Pakistan yüzey savaş filosunu sekiz gemiye çıkaracaktır.Türkiye’nin MİLGEM sınıfı korvetleri de envantere girmesiyle bu sayı 12’ye çıkacak. Kilit noktalarda deniz kontrolünü sağlamak için sayı ve yetenek olarak gemiler yeterli olmayacaktır. Fakat bu gemiler sayesinde Pakistan ‘geçişe kapatma ve alan hakimiyeti’ (A2/AD) yeteneğini giderek arttıracaktır.

ÇİN PAKİSTAN EKONOMİK KORİDORU ( CPEC)

Çin ile Pakistan son yıllarda ekonomik olarak çok iyi ilişkiler içersindedir. Kaşgar’dan başlayan ve Gwadar’da son bulan toplam 3 bin kilometrelik Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) için 46 milyar dolarlık yatırım yapılmıştır.

Çeşitli ekonomik koridorlarla birlikte Çin’in İpek Yolu projesinin bir parçası da Çin’in Pakistan’da kendi sermayesiyle inşa ettiği Gwadar Limanı‘na bağlanmaktadır. Bu limanın yapımını Çin üstlenmiş ve liman 43 yıllığına Çin’e kiralanmıştır.

port
Gwadar Limanı

Bu Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ve liman ile Çin’in Sincan-Uygur bölgesi Fars Körfezi çıkışına bağlanmış, denize çıkışı olmayan Çin’in geri kalmış bölgelerinin ve diğer Orta Asya devletlerinin ticari kanallarını geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gwadar Limanı’nı ayrıcalıklı kılan ise günde 13 milyon varil petrolün geçtiği Hürmüz Boğazı’na olan yakınlığıdır.

Gwadar limanı Pekin yönetimi için çok büyük önem taşımaktadır. 2009 verilerine göre Çin petrol ihtiyacının yarısını ithal etmekte ve Çin’in deniz ticaretinin önemli noktası olan ve petrol ihracatının yüzde 80‘ini yaptığı Malakka Boğazı’nın (Çin’e karşı) kapatılma tehlikesi, Pekin yönetimi açısından Gwadar Limanı’nının hem karlı hem de stratejik bir ekonomik üs olarak işlev görmesine yarar sağlayacaktır.

CPEC’in korunması için de Pakistan ordusu bünyesinde özel komandolar ve paramilis güçlerden oluşan 12 bin kişilik özel bir güç kurulmuştur.

Kaynak: Ajanlar, propakistani.pk, naval-technology, Stratejikortak,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here