Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatını sağlayan anlaşmanın süresinin dolmasına müteakip, Ukrayna limanlarına seyahat eden tüm kargo gemilerini, Kiev’e destek için askeri yük taşıyan gemi olarak kabul edeceklerini ilan etti.
Rusya Savunma Bakanlığı, “20 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Moskova saatiyle gece yarısından itibaren Karadeniz’de Ukrayna limanlarına doğru seyahat eden tüm gemiler ‘potansiyel askeri yük taşıyıcıları olarak kabul edilecek’ ve bu nedenle Rusya tarafından Ukrayna’nın savaş tarafında görülecektir” açıklamasını yaptı.
Açıklamada ayrıca “Karadeniz’in uluslararası sulardaki kuzeybatı ve güneydoğu bölgelerinin geçici olarak tehlikeli ilan edildiği” belirtildi.
Uluslararası hukuka göre bu ilan, Rus kuvvetlerine silah taşıdığı şüphesiyle gemilere müdahale etme ve arama hakkı tanımaktadır. Uluslararası Deniz Hukukçuları, Rusya’nın gemilerde herhangi bir silah olup olmadığını görmek için gemileri durdurup üzerlerini aramaya hakları olduğunu söylediler. Ancak gemiler Ukrayna bayrağı taşıyorsa savaş ganimeti olarak ele geçirilebilir.
Ukrayna makamları 19 Temmuz’da Odesa Oblast’taki liman altyapısına yönelik Rus saldırılarında 60.000 ton tahılın yok edildiğini bildirdi. Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solksyi, “Bu sadece Ukrayna’ya karşı bir terör eylemi değil, tüm dünyaya karşı bir terör eylemidir,” dedi.
Rusya, 17 Temmuz’da Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekildi. Bu durum, küresel gıda güvenliğine ciddi bir darbe vurdu. Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Temmuz 2022’de aracılık edilen anlaşma, Rusya’nın tam ölçekli istilası sırasında Ukrayna’nın tahıl ihracatına izin veriyordu.
Dünya tahılının %10’un kadarı Ukrayna’da üretilmektedir. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin büyük bir bölümü için önemli bir besin kaynağı görevi görmektedir.