Rusya Devlet Başkanı Putin Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde yapılan referandum sonucuna göre bu 4 bölgeyi ilhak eden anlaşmaları imzaladı.

İlhak sebebiyle Kremlin’in zengin St. George Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Putin, ülkesinin bu dört bölgeyi savunmak için tüm gücünü kullanacağını söyledi.

Ülkesinin işgal altındaki bölgelerden asla vazgeçmeyeceği ve onları egemen topraklarının bir parçası olarak koruyacağını söyleyen Putin, Ukrayna’yı yedi ay devam eden çatışmaları sona erdirmek için müzakere masasına çağırdı.

Ukrayna’nın referandum sonuçlarına saygılı davranmaları gerektiğini belirten Putin Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin kontrolünü asla geri vermeyeceklerini söyledi.

Putin, dört bölgenin Ukrayna ile herhangi bir barış görüşmesinde tartışmaya açık olmayacağını sözlerine ekledi.

Katılım anlaşmalarının imzalanmasına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerinin Rus yanlısı liderleri yanı sıra Rus parlamentosunun her iki kanadı da katıldı.

Rus parlamentosunun her iki kanadı da önümüzdeki hafta toplanarak bu bölgelerin Rusya’ya katılmasını öngören anlaşmaları onaylayarak, imzalanması için Putin’e gönderecek.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Kırım Yarımadası’nın ilhakından sonra 2014 yılında bağımsızlıklarını ilan etmiş ve o zamandan beri Moskova tarafından destekleniyordu.

Dört bölge, Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Rus birlikleri Luhansk ve Kherson’un neredeyse tamamını işgal ederken, Ukrayna kuvvetlerinin Donetsk ve Zaporizhzhia’da bazı bölgelerde savunma hatlarını koruyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Oylama sonuçları, seçmenlerin ezici çoğunluğunun Rusya ile birleşmeyi desteklediği bir tabloyu ortaya çıkardığını” belirtti. Bakanlık, dört bölge arasında yüksek bir katılım olduğunu ve Federasyona katılım için desteğin %99 ile %87 arasında değiştiğini iddia etti.

Bakanlık, referandum gözlemcilerlne göre “uluslararası hukuk standart ve ilkelerine uygun” şekilde yapıldığını söylerken, mülteciler silah zoruyla yapılan zorunlu oylamayı ve onaylanmamış oyların sayımına ilişkin görüntüler sosyal medyadan yayınlandı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI: KABA KUVVET KULLANARAK ULUSLARARASI SINIRLARI DEĞİŞTİMRESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın ilhak kararının BM Sözleşmesi’nin ihlali olarak nitelendirirken, İngiltere Başbakanı Liz Truss, Putin’in “temsil ettiğini iddia ettiği Ukrayna halkının yaşamlarını hiçe saydığını” söyledi.

Truss, “Putin’in kaba kuvvet kullanarak uluslararası sınırları değiştirmesine izin verilemez. Bu yasadışı savaşı kaybetmesini sağlayacağız” dedi.

Avrupa Birliği Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın işgal altındaki Ukrayna bölgelerini ilhak etmesini sert bir şekilde kınadı. Düzenlenen “yasadışı” referandumları asla tanımayacağını ve Moskova üzerindeki baskıyı artırmak için yaptırımlarını sıkılaştıracağını söyledi.

27 AB üye devletini bir araya getiren Avrupa Konseyi, üyelerİ adına yaptığı açıklamada, Rusya’nın kasıtlı olarak uluslararası düzeni baltalamasının küresel güvenliği riske attığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky Salı gecesi yaptığı video konuşmasında, “İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalık, bir referandum taklidi olarak bile adlandırılamaz.” dedi.

İLHAK İLE İŞGAL ARASINDAKİ FARK

lhak etmek, bir ülkenin bir toprak parçasını kendi egemenliği altına alması ve sınırları içine katması, orayı doğrudan yönetmesi anlamına gelir. Bu genellikle askeri, diplomatik veya ekonomik zor yoluyla olabilir. İlhak eden devlet burada tam siyasi otoriteye sahiptir ve doğrudan yönetim ya da atama yoluyla kontrolü alır.

İşgal ise bir devletin ordusunun bir başka devletin topraklarını ele geçirmesi ve zor yoluyla burada siyasi otorite kurması anlamına gelir. İşgalde genellikle belli bir süre söz konusudur ve diğer ülke tarafından geri alınma; ilhak ya da çekilme ile sonuçlanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here