ASFAT A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında, ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE’nin teknik desteğiyle yapılan 1.000 adet HGK-82 hassas güdüm kitinin teslim töreni gerçekleştirildi.Törende konuşan Savunma Bakanı Hulusi Akar, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücünü perçinleyecek Millî Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi “Gökhan”ı ve devam eden diğer yerli ve millî projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini söyledi.

Etimesgut’taki 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleşen törene Millî Savunma Bakanı Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kuvvet Komutanları katıldı.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücünü perçinleyecek Millî Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi “Gökhan”ı ve devam eden diğer yerli ve millî projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini dile getiren Bakan Akar, “Tüm bu projeler, ülkemizin savunma alanında dışa bağımlılığının azaltılması ve TSK’nın etkin, caydırıcı, saygın niteliklerinin artırılmasına yönelik hayati önemi haiz projelerdir. Bu nedenle durup dinlenmeden, yılmadan yorulmadan, gece gündüz azim ve kararlılıkla çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayimizdeki yerlilik ve millîlik oranımız artık % 70’leri aşmış bulunuyor. Hedefimiz bu oranı, 2023 yılında % 75-80’lere taşımaktır. Bunun için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte piyade tüfeğinin dahi yurt dışından tedarik edildiğini hatırlatan Bakan Akar, artık millî piyade tüfeğini, savaş gemisini, fırkateynlerini, İHA/SİHA’larını, Fırtına obüslerini,  ÇNRA’larını, Atak helikopterlerini, akıllı hassas mühimmatını tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğini vurguladı.

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, HGK-82’lerin, TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirildiğini söyledi. Bu kitlerin genel maksat bombalarını, sahip oldukları güdüm teknolojisiyle gece-gündüz tüm hava koşullarında görev yapabilen, hassas vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmata çevirdiği bilgisini veren Bakan Varank, daha önce TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN ortaklığında HGK-82’lerin ilk teslimatlarının yapıldığını anımsattı. Varank, “Bugün teslimini gerçekleştirdiğimiz HGK-82’lerse ASFAT-TÜBİTAK ortaklığında yürütülen toplamda 1.000 adetlik kit üretim projesi kapsamında tamamlanan ilk parti. İnşallah Ağustos 2022’ye kadar tamamı teslim edilecek.” diye konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de simetrik ve asimetrik tehditlerin bulunduğu bölge coğrafyasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Günümüz gelişmelerine göre ihtiyaç duyulacak sistemlerin tasarlanmasını Hava Kuvvetlerinin olmazsa olmaz görevlerden birisi olarak nitelendiren Orgeneral Küçükakyüz,  “Uluslararası hukuk ve insani yaklaşımlar açısından  etkinin hassas olarak oluşturulması son derece önemlidir.  Hassas angajman yeteneği için sahip olmamız gereken en kritik sistemler millî olarak geliştirilmiş uzun menzilli akıllı mühimmat ile millî seyrüsefer ve konumlama sistemleridir.” diye konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı olarak hassas etki oluşturmadaki amaçlarını zamana, coğrafyaya ve meteorolojik koşullara duyarlı, her türlü hedefi noktasal olarak tesir altına alabilecek, çevresel hasarı sıfıra indirgeyebilecek yeteneklere sahip olmak olarak açıklayan Orgeneral Küçükakyüz, şunları kaydetti: “İcra edilen teröristle mücadele, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Bahar Kalkanı, Pençe-Kartal harekâtlarında envanterimizde bulunan millî akıllı mühimmatın sayısının ve çeşitliliğinin artması vesilesiyle her hava şartında yüksek hassasiyetle hedefler % 100’e yakın başarı oranında etki altına alınabilmektedir. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek çeşitlilikte hassas lazer ve kanatlı güdüm kitleri uzak mesafe stand off mühimmat, lazer ve INS/GPS güdümlü sistemler ve SİHA’larımızda kullanılan MAM-L mühimmatı sayesinde sabit ve hareketli hedeflere  yüksek başarı ve hassasiyetle nüfuz etme imkânı yakalanmıştır.  Yakın zamanda envantere girecek olan çok farklı ve geliştirilmiş akıllı mühimmat ile Göktuğ ailesi millî hava füzeleri için geri sayım heyecanını sinir uçlarımıza kadar hissetmekteyiz.”

Savunma sanayisindeki millî gelişmelerden duyulan gururu dile getiren Orgeneral Küçükakyüz, “Millî olarak ürettiğimiz akıllı mühimmatlarımızı kendi millî muharip uçağımızdan tevcih edip kendi coğrafi konumlama uydumuzdan sinyal kaynağını üretesiye kadar bizlere rahat olmayacaktır.” dedi.

HASSAS GÜDÜM KİTİ-82

ASFAT’ın ana yükleniciliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanteri için üretilen Hassas Güdüm Kiti-82, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretilen 500 librelik MK-82 genel maksat bombalarına akıllı ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırarak, bombaları her türlü hava koşulunda kullanılabilen bir mühimmat hâline getirildi.

HGK-82 Projesi sayesinde MK-82 Genel Maksat Bombaları, yaklaşık 15 deniz mili menzil kadar 1-2 metre hassasiyetle tanımlanan hedefi vurulabilme kabiliyetine erişti. 

Projenin paydaşı TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve millî olarak geliştirilen, kalifikasyonu tamamlanan Küresel Konumlandırma Sistemi-KAŞİF, ilk defa bu proje kapsamında TSK kullanımına sunuldu.  Böylece HGK-82’de yerli ve millîlik oranı % 80’lere ulaştı.

Kaynak: MSB

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here