Uzun Menzilli SİPER Hava Savunma Sistemi’nin geliştirme çalışmaları kapsamında bir aşama daha başarıyla tamamlandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ” Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz #SİPER’in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık.2023 yılında envantere almayı planladığımız SİPER ile Gök vatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hava Savunma Sistemlerinde yolculuğuna devam ettiklerini söyleyen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ” adım adım olan bu yolculuğumuzda çeşitli kademelerdeki sistemlerimizi devreye koyduk şu an daha ileri kademelerdeki yolculuğumuzda SİPERE doğur yürüyoruz.” dedi.

Demir, ” SİPER yolculuğumuzun testlerinde birisini daha burada gerçekleştirdik, giderek artan menzil ve irtifalarda testlerimiz devam ediyor. İnşallah bu aralarda çeşitli mesafelerde ürünler çıkmaya devam edecek. SİPER hedefe ulaştığımızda ülkemizde 5 veya 6 çeşit hava savunma sisteminini olduğunu göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ankara’da bulunan TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi’nde 31 Ekim 2019’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başladığını söylemişti.

Türkiye’yi zamanla bu alanda farklı bir lige çıkaracak projenin ilk adımının atıldığını kaydeden Erdoğan, “Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar, Savunma Sanayi Başkanlığımızın öncülüğünde TÜBİTAK-SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından başlatıldı. İlk teslimatların 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bugün ayrıca tarihi önemdeki bu projemizin ismini ilan ediyoruz. ‘Siper’ adıyla başlattığımız milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bir savunma sistemi olduğu için adını da ‘Siper’ koyduk..” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin teknik özellikleri henüz açıklanmayan ‘Siper’ projesinde hava savunma füzeleri için hangi irtifanın amaçladığına bağlı olarak hedefine ulaşma sürecinin ve yurtdışından karşılaması gerekli ihtiyaçlarının da değişebileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin hali hazırda Fransa-İtalya ortaklığına dayalı EUROSAM ile uzun menzilli hava savunma sistemi SAMP-T projesi için işbirliğinde olduğunu belirten uzmanlar, EUROSAM ile yapılmış bir ticari anlaşma bulunduğu belirtildi.

Kaynak: SSB

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here