Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), En İyi 100 Silah Üreticisi 2022 Raporu’nda Türk Savunma Sanayii firmaları ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ, ROKETSAN yer aldı.
SIPRI raporuna göre, En İyi 100 Silah Üreticisi arasında ASELSAN 60’ıncı sırada (2021’de 54’üncü), BAYKAR 76’ıncı sırada (2021’de 100’üncü), TUSAŞ 82’inci sırada (2021’de 83’üncü), ROKETSAN ise 100’üncü (2021’de 107’inci) sırada yer buldu.
Listede yer alan şirketlerin toplam silah geliri etkileyici bir şekilde 597 milyar doları bulsa da, 2021’den itibaren silah gelirlerinde %3,5’lik bir düşüş yaşandı; bu düşüş, özellikle Amerika ve Rusya gibi büyük oyuncuların gelirlerindeki azalmadan kaynaklandı.
Rapor, dikkate değer bir uzun vadeli trendi ortaya koyarak, 2022’de Top 100 toplam silah gelirinin 2015’e göre %14 daha yüksek olduğunu gösterdi; bu yıl, SIPRI’nin Çin şirketlerini sıralamaya dahil ettiği ilk yıldı.
Son düşüşe rağmen, gelecek için büyük sipariş artışları 2022 ve 2023’te beklenen silah talebinin oluşturduğu iyimser bir görünüm bulunuyor. Sektör, küresel silah talebinin yükselmesi karşısında büyüyen sipariş artışları ve kapasite kısıtlamalarını aşma konusunda zorluklarla karşılaştı. Silah talebindeki başlangıç ile üretim ve teslimatın artırılması arasındaki önemli zaman gecikmesi, dikkate değer bir zorluk oluşturdu. Jeopolitik gerilimler ve askeri ekipmanın yenilenmesi ve modernizasyonu ihtiyacı, küresel silah talebinin artmasına katkıda bulundu.
Şaşırtıcı bir şekilde, Rusya’nın Ukrayna’yı istilası 2022’de silah siparişlerini sınırlı bir şekilde etkiledi; belirli silah tipleri ve üreticileri etkilendi. Ukrayna gibi aşınma savaşları bağlamında büyük miktarlarda ihtiyaç duyulan silahları üreten şirketler, genellikle 2022’de silah gelirlerinde artış gördü.
ABD ve Avrupa ülkeleri, 2022’de belirli silah kategorileri için büyük siparişler verdi; bunlar arasında hava savunma sistemleri, cephane, zırhlı araçlar, topçu sistemleri, füzeler, İHA’lar ve diğer insansız sistemler bulunuyordu. Bu tür silahları üreten Top 100 şirketlerinin çoğu, 2022’de silah gelirlerinde artış yaşadı.
MBDA, Saab ve Hanwha Aerospace gibi dikkate değer şirketler, 2022’deki etkileyici sipariş alımlarıyla önemli bir büyüme yaşayabilir. Ancak, bazı şirketler üretimi hızlandırma konusunda zorluklar yaşadı ve bunu 2022’deki Covid-19 pandemisinin uzun vadeli etkilerine bağladı. Dassault Aviation Group, Ukrayna’nın işgali sonrası yaşanan sorunlar nedeniyle, hammadde erişimi ve yüksek enflasyon gibi sorunlar yaşandığını bildirdi. Asya ve Orta Doğu’daki birçok Top 100 şirketi, bu zorlukları aşma konusunda daha yetenekli göründü ve 2022’deki yüksek talebi artan gelire çevirebildi.
Uzun süredir zorlu güvenlik koşullarıyla başa çıkmak zorunda kalan ülkelerdeki şirketler, genellikle diğer ülkelerdeki şirketlere göre daha yüksek esnek üretim kapasitesine sahipti ve siparişlerde ani bir artışı karşılamak için üretimi daha hızlı ölçeklendirebiliyordu.
Bazı Asya ve Orta Doğu şirketleri, örneğin Çin, Hindistan ve Türkiye’de olduğu gibi, silah üretiminde kendi kendine yeterlilik hedefleri olan hükümetler tarafından destekleniyor. Bu şirketler genellikle küresel tedarik zinciri kesintilerinin etkisini hafifleten güçlü yerel tedarikçi ağlarına sahiptir.
İsrail’in Rafael’i (42. sıra), Türkiye’nin Baykar’ı (76. sıra) ve Güney Kore’nin Hyundai Rotem’i (98. sıra) Avrupa kaynaklı artan siparişlerden faydalandı ve silah gelirlerini artırdı.
Top 100 içinde ABD’ye ve Avrupa’ya yüksek yoğunluklu savaş için ürün tedarik eden 21 şirketten sadece 7’si silah gelirinde yıllık bazda düşüş yaşadı; bu, genel Top 100’de yaklaşık yarısının düşüş kaydettiği bir orandan çok daha küçüktü. Kolayca ölçeklenebilen daha az gelişmiş askeri teçhizatı üreten şirketler, örneğin Türkiye’deki Baykar (İHA’lar üretiyor), gelirini %94 artırdı.