Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısında Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi ile ilgili ABD’den olumlu sinyaller geldiğini söyledi. Demir, “ancak nihai onayın kongreye gideceğini düşünürsek beklentilerimizi ona göre dengede tutmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

HAVELSAN tesislerinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan İsmail Demir, Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi konusundaki süreçten bahsederken, görüşmelerden ilk haberlerin ‘olumlu sinyal ‘ verdiğini söyledi. Demir, ancak nihai onayın (ABD) kongreye gideceğini düşünürsek beklentilerimizi ona göre dengede tutmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı olarak F-16 modernizasyon işlemlerini hızla devam ettiklerini belirten Demir, Yani elimizdeki F-16’ların kabiliyetleri son derece yetkin hale gelmeye hazır. Bu konuda bir teknoloji eksiğimiz yok.” dedi.

SAMP-T hava savunma sistemi müzakereleri konusunda bilgi veren Demir, Eğer karşı taraf bu yol haritasının devamıyla ilgili ciddi niyetini göstermeye devam ederse bu yolculuk devam eder, burada geri durmayız. İş birliği konusu her zaman açık ve masada. Karşı tarafın istek ve arzusuna bağlı olarak gelişmeleri göreceğiz.” şeklinde konuştu.

S-400 Hava Savunma Sistemi 2’inci batarya teslimatının uzaması konusunda konuşan İsmail Demir, S-400’de 2’inci safha görüşmelerinin bu kadar uzun sürmesinin sebebi, bu konuda karşı tarafın tutumu ve bizim ona ulaşmak için yaptığımız görüşmeler. Bu açıdan bu uzun süre aldı. Masaya daha ilk günlerden (S-400’ler) 2 parti için oturduk. Bütün görüşmelerimiz bu çerçevedeydi.” dedi.

F-35’e parça üreten firmalarının üretimlerinin kısa zaman sonra bitmesini beklediklerini ifade eden Demir, bu durumun savunma sanayisi ‘ihracat rakamlarında büyük etki yapmayacağını’ söyledi.

Atak helikopterinin Pakistan’a ihracatı ve Pakistan’ın siparişi iptal edeceği iddialarına değinen Demir, “Pakistanlı bakanların ciddi arzuları” olduğunu söyledi. Demir, ihraç onay sürecinin uzaması, ret cevabı gelmiş değil ancak süreç oldukça uzadı. Onlar da ihtiyaçlarına binaen belirli bir süre bekleyebilirler. Ondan sonra karar değiştirmeleri gündeme gelirse de onun ana müsebbibi aslında uzayan süreçtir.” dedi.

Atak helikopterinin motoruna ikame edecek motorun testlerini başlattıklarını bildiren Demir, havacılıkta kullanılacak bir motorun testlerinin 3-4 yıl sürdüğünü ve bu konuda biraz sabredilmesi gerektiğini dile getirdi.

Milli Muharip Uçak (MMU) için TUSAŞ tarafından iddialı ancak gerçekleştirilebilir bir hedef konulduğunu vurgulayan İsmail Demir, MMU’nun motoruna ilişkin de bir tedarik riskinin bulunmadığının söyledi. Demir, “İlk parti siparişlerimizin de teslimatları başlamışken bir risk olmasını beklemiyoruz ama yine de alternatif çalışmalarımız var.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here