Savunma Sanayi Başkanı (SSB) İsmail Demir, Altay tankı güç grubu için Şubat ayında Güney Kore firması ile yüz yüze bir görüşme planlanladıklarını söyledi. Yerli imkanlar ile geliştirilen BATU Güç Grubu’ndaki son durumu değerlendiren Demir, ” 1.500 bg kapasiteli güç grubunda bu ALTAY tankının motoru oluyor, Transmisyon entegre edilme aşamasına geldi. “dedi.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) tarafından organize edilen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı ‘21, 04-05 Aralık 2021 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.Konferansta savunma sanayinin gelecek dönem ihracat stratejileri, çeşitli bakanlık ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen panellerde ve yuvarlak masa toplantılarında tartışıldı.

Devam eden Projelerin gündeme geldiği basın toplantısında İsmail Demir, TCG Anadolu LHD, ALTAY tankı, Milli Muharip Uçak Projesi ve HÜRJET için Amerika’dan hazır tedarik edilecek motorlar ve güncel konulara yönelik soruları cevaplandırdı.

Basın toplantısında savunma sanayinin yüzde yüz yerlilik konusuna değinen İsmail Demir, “koyduğumuz hedef, kritik sistemler ve ilerde sıkıntı çıkarmasını bekleyebileceğimiz sistemler olduğunu söyledi. En küçük cıvatasına kadar %100 yerli olsun gibi bir idealin çok mantıklı ve maliyet etkin olmadığını sürekli söylediklerini vurgulayan Demir, “Dünyada zaten kimse bunu yapmıyor. Ama özellikle ileri teknolojiler stratejik ürünler veya dışa bağımlılık konusunda sıkıntı çıkarması muhtemel ve çok kaynaklı olmayan ürünler ile ilgili kesinlikle %100 yerli bir kabiliyet oluşturulması bizim olmazsa olmazımız.” dedi.

ALTAY GÜÇ GRUBU İÇİN KORE HEYETİ İLE ŞUBAT AYINDA YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLECEK

ALTAY Güç Grubu’nun Kore’den tedarik edilmesine yönelik Dışişleri Bakanlı’ğının Seul ziyaretinde Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandığını hatırlatan İsmail Demir, ” Kore’deki muhatabımız ile telefon ile çeşitli görüşmelerimiz oldu. Alt seviyede bürokrasi de birkaç işlem var, onlar da tamamlandıktan sonra iş imzaya gelecek ve kendileri ile Şubat ayında yüz yüze bir görüşme planlıyoruz ” ifadelerini kullandı.

Bir iki ay içerisinde yerli imkanlar ile geliştirilen BATU Güç Grubunu entegre edilmiş olarak göreceklerini belirten Demir, “Türkiye’deki yetkinlikler açısından transmisyonun biraz daha zor olduğunu belirtti.”1.000bg güç grubumuzda hem motor hem de transmisyonun testlerine başladıklarını şu an Test Bench’de testleri devam ettiklerini söyleyen Demir,”1.500bg kapasiteli güç grubunda ise bu ALTAY tankının motoru oluyor, Test Bench’de çalışıyor idi. Transmisyon ise entegre edilme aşamasına geldi. Yani bir transmisyon şu anda çalışıyor, ikincisi ise motorun devam eden testlerinin belirli bir aşamasında, yüklemeleri gördükten sonra, motora entegre edilip çalıştırılacak.” şeklinde konuştu.

Demir, “Bir iki ay sonra BATU Güç Grubunu entegre olarak görmüş olacağız. ” dedi.

TCG ANADOLU LHD’Yİ “İLK ORJİNAL DİZAYNINDA OLDUĞU” GİBİ HİZMETE ALACAĞIZ

TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nin 2022 yılının ilk çeyreğinde teslim etmeyi planladıklarını belirten İsmal Demir, “Geminin bazı detay donanımlarının da hizmet sırasında yapılması mümkün diye düşündük. Onun için biraz daha erken olabilir mi diye bastırıyoruz. ” dedi.

Gemimizi orijinal dizaynında olduğu gibi ilk önce hizmete vereceğiz“diyen Demir, “BAYRAKTAR TB3’ün çalışmalarını olgunlaştırıp hazır olduğunda onları gemiye entegre” edeceklerini söyledi.

MMU, F-110 MOTORU İLE UÇACAK, YERLİ MOTOR ÜRETİMİNDE YENİ BİR ADIM (TÇD) YAYINLADIK

Basın toplantısında Milli Muharip Uçak (MMU/TF-X)’in motor süreci ve yerli motor hakkında bilgi veren Demir, ” Motor tedariki konusunda da an itibarıyla bir sıkıntımız yok.Milli Muharip Uçak için F-110 Motoru ile başlayacağız, ilk uçağımızı onunla çıkaracağız dedik, bu konuda bir değişiklik yok.” dedi.

Türkiye’de yerli motor çalışmalarında yeni bir adım olan Teklife Çağrı Dokümanı (TÇD) yayınladıklarını belirten İsmail Demir, “TÇD, Türkiye’nin milli jet motoru yolculuğunda muhtemel oyunculara yayınlandı ve onların bir araya gelip bu teklifi tekrar gözden geçirmeleri ve yerli motor üretimi ile ilgili bir yol haritası oluşturup, Türkiye’deki mevcut bütün kabiliyetlerin masada olduğu bir yol haritasında hep beraber el ele yürüme stratejisini oluşturmalarını hedefliyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu konuda çok derin bir geçmişi yok, bu konuda tecrübeli mühendisimiz tasarımcımız çok fazla olmadığını vurgulayan Demir, “Onun için üç dört parçaya bölmek gibi bir lüksümüz olmadığı için onları birleştirip bir arada koordineli şekilde çalıştırmamız gerekiyor ” dedi.

HÜRJET motoru konusunda sıkıntı olmadığını belirten Demir, “Zaten baştan yola çıkılırken sıkıntı olmayacağı ile ilgili tabiri caiz ise garanti alınarak çıkıldı.” şelinde konuştu.

HİSAR-O+, 2022’YE SARKABİLİR, ATMACA TESLİMAT BAŞLADI, AKYA TORPİDO 2022’DE TESLİM EDİLECEK

HİSAR O+ Hava Savunma Sisteminin 2021 yılı bitmeden teslim etmeye çalıştıklarını söyleyen Demir, ” sistem imalatçı açısından hazır..son kullanıcıyla olan belirli kontroller, sistem check’leri, adaptasyon eğitimleri vesaire var.O açıdan bu yıl sonu istesek olur ama herkesin içine sinecek şekilde biraz daha yıl sonunu geçebilir” dedi.

ATMACA’da teslimatların başladığını, AKYA Eğitim torpidosunun atıldığını kaydeden İsmail Demir, AKYA torpidoları teslimatının 2022’de gerçekleşeceğini söyledi.

İnşası devam eden MİLGEM porjesinin 5’inci gemisi iSTİF sınfı Fırlateynin Dikey Atış Sistemi’nin (MİDLAS) kendi takviminde başarılı olarak devam ettiğini açılayan Demir, “yani kullanıma girmesi gerektiği tarihteki deniz platformumuz (MİLGEM-5) hazır olduğunda o da hazır olacak. MİDLAS da yerli füzeler kullanılacak.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here