Türk savunma sektöründe önde gelen şirketi STM, Malezya’nın tedarik etmeyi planladığı LMS Batch 2 ve MPMS Projeleri kapsamında Technology Depository Agency Berhad (Malezya-TDA) ile askeri denizcilik alanında teknoloji transferi de içeren iyi niyet anlaşması imzaladı.

STM tarafından yapılan açıklamada “Dost ve kardeş Malezya’nın tedarik etmeyi planladığı LMS Batch 2 ve MPMS Projeleri kapsamında, Technology Depository Agency Berhad (Malezya-TDA) ile askeri denizcilik alanında teknoloji transferi de içeren iyi niyet anlaşmasına imza attık” ifadeleri kullanıldı.

STM, deniz platformlarını Malezya’daki LIMA 2023 fuarında sergilemişti. Fuarda açıklama yapan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bölgeye ve özellikle Malezya’ya teknoloji transferi yapmaya ve yerel endüstrilerin ve bölgenin gelişimine katkıda bulunacak projelerin kurulmasına istekli olduklarını söyledi.

Malezya Kraliyet Donanması (RMN), kıyı muharebe gemilerinin ikinci partisi için seçenekleri değerlendiriyor. Bu gemiler, Kıyı Muharebe Gemisi (LMS Batch 2) olarak adlandırılıyor ve sekiz gemilik bir sınıftaki ilk gemiler olacak.

RMN, bu yıl en az üç LMS tedarik etmeyi planlıyor. Bu gemiler, kıyı bölgelerinde devriye, arama-kurtarma, deniz güvenliği ve çevre koruma gibi görevleri yerine getirebilecek. RMN, bu gemiler için 2,4 milyar MYR (524,84 milyon ABD Doları) bütçe ayırdı.

Belirli bir model ve gemi tipi henüz kararlaştırılmamış olsa da, Türkiye savunma firmalarından STM’nin ADA sınıfı korvet ve Dearsan firmasının C92 gemileri potansiyel seçenekler olarak belirtilmiştir.

Malezya LMS ilk ihalesinde gemiler Çin Gemi İnşa ve Offshore International Co. Ltd tarafından Çin’deki Qidong, Şanghay’daki Wucang Limanı’nda inşa edildi. Keris sınıfı olarak adlandırılam gemiler sırasıyla, KD Rencong (28 Ocak 2022), KD Sundang (geçen yıl 5 Mart’ta hizmete girdi), KD Badik (20 Ekim 2021), KD Keris (15 Nisan 2019) Kraliyet Donanmasına teslim edildi.

Malezya, Çin’den 4 LMS satın almıştı. Ancak bu gemilerin silah sistemleri sadece ana topa dayandığı için gerekli savaş kabiliyetine sahip olmadığı ileri sürülmüştü.

LMS Batch 2 gemilerinin yaklaşık olarak 70 metre uzunluğunda ve 24 knot hızında olması öngörülmektedir. Bu son teknoloji gemiler, operasyonel etkinliklerini artırmak için çeşitli silah sistemleriyle donatılacaktır. Önemli silahlar arasında 57 mm top, 30 mm yakın savunma silah sistemi (CIWS), iki adet NSM anti-gemi füzesi ve düşük menzilli hava savunma füzeleri bulunmaktadır. LMS Batch 2 gemileri, anti-yüzey savaşı, mayın savaşı, hidrografi ve istihbarat, gözetleme ve keşif gibi çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

ÇOK AMAÇLI MİSYON GEMİSİ (MPMS) PROJESİ

Malezya’nın savunma sektöründe gerçekleştirdiği MPMS, “Multi-Purpose Mission Ship” projesi askeri denizcilik kabiliyetlerini artırmayı hedefleyen bir dizi deniz platformu ve donanımının geliştirilmesini içermektedir. MPMS Projeleri, Malezya Donanması’nın çok amaçlı destek gemilerinin tedarikini amaçlamaktadır. Çok Amaçlı Misyon Gemisi (MPMS) geniş bir görev yelpazesini yerine getirmek üzere tasarlanan en önemli rolü, daha küçük gemilere ve gece/gündüz operasyonlarına ev sahipliği yapmak olarak belirlenmiştir. MPMS, askeri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından Ekonomik Münhasır Ekonomik Bölge (EMEZ) veya diğer ilgi alanlarına konuşlandırılabilir. MPMS, bu nedenle daha küçük gemi ve helikopterlerin operasyonel menzilini genişletir ve uzatır.Uzun menzil yeteneği sayesinde MPMS, deniz operasyonları desteğinden korsanlıkla mücadeleye, C2’ye, ileri lojistik operasyonlara ve mobil SAR (Arama Kurtarma) ve HADR (Afet Müdahale ve Kurtarma) faaliyetlerine kadar çeşitli görevleri yerine getirebilir. Bu gemilerin Malezya Sahil Güvenlik biriminde görev yapması planlanmaktadır.

Technology Depository Agency Berhad (TDA), Malezya merkezli bir teknoloji ve savunma kuruluşudur. TDA, Malezya Savunma Bakanlığı’na bağlı bir ajans olarak faaliyet göstermektedir. TDA’nın hedefi, Malezya’nın savunma sanayisini bağımsız hale getirmek, teknolojik yetenekleri geliştirmek ve stratejik savunma projelerine liderlik etmektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here