İsrail Hava Kuvvetleri’ne (IAF) bağlı F-35I savaş uçakları ABD ile yürütülen operasyon kapsamında İran hava sahasına fark edilmeden girip çıktıkları bildirildi. 

Suudi merkezli medya kuruluşu ‘Elaph’ haberinde, İsrail Hava Kuvvetleri F-35I hayalet uçakları geçen  aylarda İran hava sahasına radarlara yakalanmadan girip çıktıklarını iddia etti. 

Habere göre, hava ihlali ABD ile yürütülen Kızıldeniz’de İran’a karşı hava-deniz saldırısı ve Körfezde İran savaş gemilerinin ele geçirilmesini simüle eden bir tatbikatta gerçekleşti.

İsrail, başta F-35’ler olmak üzere filolarını İran’ın nükleer durumuna hazırlıyor. Özellikle savaş uçaklarını havada yakıt ikmali gerektirmeden İran üzerinde operasyon yapma kabiliyeti kazandırmaya çalışıyor. 

İsrail Hava Kuvvetleri F-35I’lerin (“Adir” olarak bilinir) kullandığı mühimmatları hayalet özelliğini tehlikeye atmadan geliştiriyor. En son uçağın iç silah bölmesinde taşınabilen bir tonluk bomba yerleştirmişti.

F-35I (ADIR)

İsrail F-35’lerinde uçağın adında “I” harfi ilavesi vardır. Bu da ülkenin uçak üzerinde yaptığı değişikliklerin bir ifadesi bir marka gibidir. Bu sebeple F-35’lere takılan isim ise “Adir” olarak tespit edilmiştir.

Amerika’dan gelen  F-35’ler modifiye edilerek yerel sistemler ekleniyor. Uçağın navigasyon sistemleri, haberleşme, komuta kontrol, yönetim kısmı, hatta silahları üzerinde dahi değişikliklere gidiliyor.

İsrail devletine ait Israel Aerospace Industries (IAI) şirketi,  F-35 uçaklarının merkezi aviyonik sistemi için özel olarak geliştirdiği ‘C4 sistemini’ yerleştiriyor. 

Silah donanımı için İsrail Hava Kuvvetleri ve Devlet şirketi  Rafael Advanced Systems Ltd. Lockheed Martin ile beraber, Israil yapımı Spice 1000 elektro-optik stand-off füzesini, F-35 iç taşıma bölgesine (gövdeye) uyarlamaya çalışıyor.

Ayrıca, Elbit Systems in sahibi olduğu Cyclone Ltd de, F-35’in taşıdığı yakıt miktarı olan 8.5 tondan daha fazla yakıt taşıyabilmesini sağlamak için, harici yakıt tankları üzerinde çalışıyor. Daha sonraki aşamalarda, İsrail Savunma Bakanlığına yakın endüstri çevreleri ile Lockheed Martin beraber, konformol yakıt tanklarıyla uçağın menzilini arttırma çalışması yapılıyor. 

Proje ortağı olarak İsrail firmaları, F-35’in bazı bölümlerinin geliştirilmesine de katkıda bulunuyor. Bunlardan biri de bu uçakta kullanılacak III. nesil pilot kaskı. İsrail Elbit firması bir Amerikan Rockwell Collins firmasıyla ortak bu kaskı geliştiriyor.

İSRAİL, TÜRKİYE’YE F-35 SATIŞININ İPTALİ İÇİN LOBİ YAPMIŞTI

İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) Komutanı Orgeneral Amikam Norkin, İsrail’in F-35 savaş uçaklarını operasyonel bir saldırıda kullanan ilk ülke olduğunu Mayıs 2018’de katıldığı konferansta açıklamıştı. 

Hava Kuvvetleri Komutanı konferansta “F-35 filosu operasyonel bir filo haline geldi. F-35’i Orta Doğu’nun her yerine uçuyoruz” ifadeleri dikkat çekmişti. 

İsrail, Türkiye’ye F-35 satışını durdurmak için 2018 yılından Washington’da lobi faliyetleride düzenlemiş, İsrail savunma yetkilileri ” Türkiye kağıt üzerinde NATO’nun üyesi, ABD’ye karşı olan ülkeler ile işbirliği yapıyor.Bu teslimat İsrail’in anlayamadığı bir şey…”  ifadeleri kullanmıştı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here