ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in tüm tehditlerine rağmen Tayvan’ın başkent Taipei’deki Songşan  Havalimanı’na indi. İlk kez bir üst düzey ABD yetkilisi 25 yıl sonra Tayvan’ı ziyaret etti.

Pelosi  sosyal medya  üzerinden yaptığı açıklamada “Ziyaretimiz, demokratik Tayvan’a olan desteğimizin sarsılmadığının göstergesi” dedi. 

Pelosi açıklamasında şöyle devam etti: “Tayvan liderliğiyle görüşmelerimiz, ortağımıza olan desteğimizi yeniden teyit etmeye ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı geliştirmeye odaklanacak. Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kalırken, Amerika’nın 23 milyon Tayvanlı ile dayanışması bugün her zamankinden daha önemli.”

Pelosi ve kongre heyeti, Tayvan yasama meclisinde ve Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ofisinde bir dizi yüksek profilli toplantılara katıldı.

Pelosi’nin Çin’in adayı ziyaret etmeme konusundaki uyarılarına meydan okuması, sorunlu ABD-Çin ilişkilerini daha bozmuş olabilir, ancak analistler Pekin’in baskısını ABD’ye değil, Tayvan üzerine yapacağını söylüyor.

Çin ziyarete tepki olarak Tayvan adasının dört bir yanında gerçek mühimmatların kullanıldığı askeri tatbikatlar gerçekleştireceğini ilan etti. Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada ordunun ‘yüksek alarm’ seviyesinde olduğunu belirtti. 

Çin’in iktidardaki Komünist Partisi  Tayvan’ı hiç bir zaman yönetmemiş olmasına rağmen demokrasi ile yönetilen Tayvan’ı kendi toprakları olduğunu iddia ediyor. Çin anakaradan ayrı bir ada olan ve fiilen kendi yönetimine sahip olan Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor ve gerekli gördüğünde güç kullanarak adayı günün birinde işgal edebileceğini sürekli ifade ediyor. Tayvan’a uluslararası bir meşruiyet kazandıran  herhangi bir harekete Çin şiddetle karşı çıkıyor. 

Tayvan ile Çin arasında  1995 yılında dönemin Devlet Başkanı Lee Teng-Hui’in ABD’ye ziyaret etmesi sebebiyle büyük bir kriz yaşamıştı. Geziye öfkelenen Çin, Tayvan çevresindeki sularda füzelerin fırlatıldığı tatbikatlar düzenlemiş, kriz bölgeye gelen iki ABD uçak gemisi grubunun Taipei’ye güçlü bir destek vermesiyle sona ermişti.

Tayvan bir yıldan beri Çin hava kuvvetleri’nin adanın yakınındaki, genellikle hava savunma bölgesinin güneybatı kesiminde Tayvan kontrolündeki Pratas Adaları yakınından geçmesinden rahatsız olduğunu açıklıyor. Çin’in ulusal gününü kutladığı 1 Ekim tarihinden bu yana yaklaşık 150 Çin askeri uçağının ADIZ (air defense identification zone) olarak bilinen hava savunma bölgesi ve daha geniş bir alanı ihlal etti. 

Pelosinin ziyareti Pekin’i daha da kışkırtıcı kılıyor diyen UC San Diego’daki 21. Yüzyıl Çin Merkezi başkanı Susan L. Shirk, “ çünkü  Pelosi, Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra gelen üçüncü kamu görevlisi, Çinliler bunu çok ciddiye alıyor ” dedi.

Tayvan, Hava Kuvvetleri envanterine katılan en son versiyon F-16V savaş uçakları tam operasyonel kabiliyete ulaştığı bildirmişti. Tayvan, modernize edilen F-16V Block 72’leri operasyonel olarak sahaya çıkaran ilk ülke oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here