Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirilen KAPLAN STA, FNSS’nin, KAPLAN yeni nesil zırhlı muharebe aracı ailesinin en yeni üyesi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında; üzerinden Kornet veya OMTAS bulunan paletli KAPLAN aracı teslimatı devam ediyor. Son olarak 5 Nisan 2021’de başlayan muayene kabul faaliyeti sonrası 9 araç daha envantere alındı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımız için Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında; üzerinden Kornet veya OMTAS atılabilen 208 adet paletli KAPLAN aracı ile 136 adet tekerlekli PARS tanksavar aracı tedarik ediliyor. Bugüne kadar 94’ü KAPLAN olmak üzere 113 adet araç envantere alınırken, son olarak 5 Nisan 2021’de başlayan muayene kabul faaliyeti sonrası 9 araç daha envantere alındı. ” ifadesi yer aldı.

Araçlardan, 7’si Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığına, 2’si ise Kahramanmaraş’taki 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığına teslim edildi.

KAPLAN STA ve PARS 4×4 STA, Hareket Kabiliyeti, Çevre Koşulları, EMI/EMC, Mayın ve Balistik Koruma ve Amfibi Kabiliyet Testlerinden başarıyla çıktı. KAPLAN STA 10 km dayanıklılık sürüş testi ve Kornet Kulesi kalifikasyonlarını başarıyla gerçekleştirildi. Diğer araç PARS 4×4 STA ise 20 km dayanıklılık sürüş testinden başarıyla çıkarken, OMTAS kulesi kalifikasyonları Aralık 2019 sonunda tamamlandı.

KAPLAN STA’NIN ÖZELLİKLERİ

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirilen KAPLAN STA, FNSS’nin, KAPLAN yeni nesil zırhlı muharebe aracı ailesinin en yeni üyesi.

Kaplan STA üzerinde bulunan Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi (UKTK) ile hem KORNET-E hem de OMTAS füzeleri ateşlenebiliyor.
……………………………………………………………..
Kaynak: FNSS

Otomatik şanzımana ve ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip olan araç, farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle geniş bir yelpazedeki görevleri yerine getirebiliyor.

Mayın ve zırh koruması bulunan araç, düşük ağırlığa sahip gövde yapısı ve 5 yol tekeri sayesinde, farklı coğrafi şartlarda yüksek mobilite sunuyor. Soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu ve engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip olan aracın gelişmiş süspansiyonlu palet sistemi, araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu arttırmaya yönelik olarak tasarlandı.

Amfibi bir araç olan KAPLAN STA, sınıfındaki, bu kabiliyete sahip az sayıdaki araçtan biri olmasıyla öne çıkıyor. Araç, arka tarafından yer alan suda itki sistemi sayesinde, kullanıcısının, derin ve akıntılı sularda hazırlıksız olarak operasyon yapmasını olanaklı hale getiriyor.

KAPLAN STA’nın gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesinin ön tarafta yer aldığı aracın nişancı ve komutan mahalleri ise orta kısımda bulunuyor.

Aracın arka kısmında ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor. KAPLAN STA’nın vurucu gücünü ise modern atış̧ ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olacak şekilde yine FNSS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor.

Kulenin diğer tüm benzer sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, iki farklı güdümlü tanksavar füzelerini kullanabilmesi. KORNET konfigürasyonundan OMTAS konfigürasyonuna dönüştürülebilmesi; Devlet Malı Malzeme (DEMAM) Kornet ve OMTAS fırlatma ekipmanının kulelerde kullanılması ve aynı zamanda 7,62 mm makinalı tüfek barındırması gereksinimlerinin tümünün karşılıyor.

PARS 4X4 STA’NIN ÖZELLİKLERİ

PARS 4X4; 25 Bg/ton gücündeki araç, düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahiptir. 4 kişilik mürettebatı bulunan araç hiçbir ön hazırlık gerektirmeden derin ve akıntılı suda operasyon yapabilir. Aracın sudaki arttırılmış manevra kabiliyeti ise, arkasında konumlandırılan iki adet pervane/uskur ile sağlanmaktadır.

PARS 4X4; 25 Bg/ton gücündeki araç, düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahiptir.
……………………………………………………………………..

Yere yakın ağırlık merkezi, tam bağımsız süspansiyon sistemi, ABS destekli hidrolik disk frenleri, düşük yer basıncı, arttırılmış yaklaşma ve uzaklaşma açıları, azaltılmış kırılma açısı ile her türlü zorlu arazide hareket edebilmektedir. %70 dik eğim tırmanabilen , %40 yan eğimde tutunabilen PARS 4X4, 40 cm dik engelleri de kolaylıkla geçebilmektedir. Aracın önünde yer alan hidrolik kurtarma vinci sayesinde, ihtiyaç halinde kendini kurtarma özelliğine sahiptir.

PARS 4X4’ün hareket kabiliyeti, merkezi lastik şişirme sistemi ile arttırılmış olup, lastik içi katı disk sistemi sayesinde “Patlak Gider” (Run Flat) özelliğine de sahiptir. PARS 4X4 asfaltta 110 km/s azami hız ve 700 km menzile sahiptir. Gevşek ve kaygan zeminde aks kilidi bulunan PARS 4X4 otomatik bir şanzımana sahiptir.

Balistik gereksinimlere uygun olarak tasarlanan balistik korumalı camlar aynı zamanda sürücü ve araç içeresindeki tüm personele çok geniş bir görüş açısı sağlamaktadır. PARS 4X4, entegre gece ve gündüz kameraları sayesinde karanlık ortamlarda dahi sürücü ve komutana kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Sürücü, komutan ve nişancı için özel olarak geliştirilen kumanda ve ikaz panelleri ile yükseklik ayarlı mayın koruma koltukları; farklı ölçü ve donanımlardaki askeri personelin ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır.

Mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı olan aracın gövdesi, balistik malzemeden üretilmiştir.

Farklı görev ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik ekipmanların araç içerisinde kullanılması veya taşınması göz önünde tutularak tasarlanan araç, yük taşıma kapasitesi ve açık mimari özellikleri ile de dikkat çekmektedir.

PARS 4×4 STA’nın ateş gücünü yine FNSS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor. Kulenin diğer tüm benzer sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, KORNET ve OMTAS gibi iki farklı güdümlü tanksavar roketlerini ateşleyebilen konfigürasyonlarının mevcut olması.

Kaynak: MSB, FNSS,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here