Endonezya denizaltısı KRI Nanggala 402’nin 53 mürettebatı ile trajik bir şekilde batması bölge ülkelerini denizaltı arama ve kurtarma kapasitelerini gündeme getirdi. Bir denizaltının kaybedilmesi ardından, uçak kazalarında olduğu gibi kaza sebebini araştırılıp ondan gerekli dersler çıkarılmalıdır.
Kazanın ardından Endonezya Kurtarma gemileri yanında komşu ülkelerin gemileride yardıma geldi. Olay yerine en erken Avusturalya Donanması’na bağlı HMAS Ballarat fırkateyni vardı. Kaza yerine erken varmasına rağmen sonarı deniz dibinde enkaz haline gelmiş veya devre dışı kalmış gemileri aramak için optimize edilmemişti. Nanggala’nın enkazı ilk olarak Endonezya’nın KRI Rigel hidrografik araştırma gemisi tarafından tespit edildi. Singapur’un MV Swift denizaltı destek ve kurtarma gemisi tarafından onaylandı.
Denizaltılarda zaman zaman yangın, su baskını ve elektrik kesintisi gibi kazalar meydana gelirken, bir denizaltının yüzeye çıkmasını engelleyen bir kaza son derece nadirdir. Bir denizaltı geri dönüşü olmayan bir şekilde batarsa, hayatta kalanların olması daha da nadirdir. Deniz tabanının% 90’ından fazlasında, Nanggala kazasında olduğu gibi muharebe denizaltıları için “ezilme derinliğinde” bulunuyor.
Denizaltının 180 metreden daha az derinlikte batması durumunda mürettebatın bir kısmının yüzerek kaçmayı deneyebilir. 600 metre, kurtarma faaliyetlerinin yapılabildiği son derinliktir. Eğer 180-600 metre arasında bir bölgedelerse bulunma şansları maksimumdur. 600 metrenin altında denizaltılara müdahale etmek mümkün değil ve her modelin kendi “ezilme derinliği” bulunuyor. O noktanın altına inen denizaltılar suyun basıncıyla ezilerek yapısal bütünlüğünü kaybeder.
Denizaltıların su altında ne kadar kalabilecekleri, böyle bir duruma ne kadar hazır oldukları ve öncesinde ne kadar zamandır görevde olduklarına göre değişiyor. Eğer piller dolu ve hava yenilenmişse umut var demektir. Örneğin Arjantin’deki denizatı kazasında eğer gemi hazırsa 10 gün dayanabilirdi.
Su altındaki bir denizaltı yüzeye çıkamazsa bunu gerçekleştirmesine yardımcı olmak için çeşitli yollar var.Aracın yoğunluğunu azaltmak için yakıt ve yük tankları boşaltılabilir. Bu bölmelere hava doldurulması sonucu denizaltı yükseliyor.Denizaltıların küçük su kanatları da bulunuyor. Bu kanatların yönleri değiştirilerek akıntının denizaltını yükseltmesi de sağlanabiliyor.
Kazanın ardından Kraliyet Avustralya Donanması’nın (RAN) denizaltı arama ve kurtarma kapasitesi gündeme geldi. RAN’ın altı Collins sınıfı denizaltısı ve iki denizaltı kurtarma gemisi MV Besant ve MV Stoker görev yapıyor. Gemiler Perth’in güneyindeki HMAS Stirling deniz üssünde konuşlanıyor. Üstün yakınlarında JFD Australia’nın sahibi olduğu ve işlettiği bir kurtarma dalgıç aracı LR5 bulunmaktadır.
Deniz üssü konumu itibariyle Adelaide veya Broome’da meydana gelebilecek denizaltı kazasına müdahele etmesi, LR5 sistemini kurmak ve gereken süre de Besant ve Stoker gemilerine yüklenmesini hesaba kattığımızda çok zordur.
LR5 sistemini Kraliyet Hava Kuvvetleri C-17 nakliye uçağında hava yoluyla taşınabilir.Fırsat Gemileri (VOO) programı (açık deniz petrol ve gaz platformu destek gemileri, balık tutma, kiralama, güverte mavnaları veya diğer küçük yolcu ve eğlence gemileri) kapsamında bölgede bulunan gemilere aktarılan LR5 sistemi kurtarma operasyonunda kullanılabilir. Bu gemiler tipik olarak denizaltı kurtarma ekipmanı için gerekli güverte alanına ve sistemlere sahiptir.Fakat Avustralya’nın doğu kısmında bu tür gemiler çok azdır. Eğer bir Kraliyet Avustralya Donanması (RAN) denizaltısı sık sık tatbikat yaptıkları doğu yakasında başı derde girerse, muhtemelen zamanında giden bir kurtarma gemisi olmayacaktır.
RAN envanterinde bulunan Bay sınıfı iniş gemisi HMAS Choules denizaltı kurtarma yetenekleri ile donatılması diğer bir alternatif olabilir. Ayrıca RAN’ın denizcilik eğitimi için görevlendirdiği MV Sycamore gemisi denizaltı kurtarma sistemini destekleyebiliyor.Bu gemi hem eğitim hem de denizaltı kurtarma operasyonlarında kullanılabilir.
Endonezya Savunma Bakanlığı, Bali adası açıklarında 25 Nisan’da tatbikat sırasında kaybolan denizaltının battığını ve içindeki 53 kişilik mürettebatın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Yudo Margono, patlama ihtimali üzerinde durmadıklarını ifade ederek eldeki bulguların, 800 metreden daha derinde bulunan denizaltının buradaki su basıncına dayanamayarak parçalandığına işaret ettiğini söyledi.