Türkiye, Avrupa’nın ortak hava savunma girişimine katılıyor 

0
81

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (The European Sky Shield Initiative-ESSI) Niyet Mektubuna Türkiye ve Yunanistan’ın Katılımına Dair Düzenleme Belgesi Törenine” katıldı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (The European Sky Shield Initiative-ESSI) Niyet Mektubuna Türkiye ve Yunanistan’ın Katılımına Dair Düzenleme Belgesi İmza Töreni” sonrasında Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Dendias ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Ayaküstü görüşen her iki Bakan daha sonra NATO Karargâhı’ndaki ikinci oturuma katıldı.” denildi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious, Türkiye ve Yunanistan’ın Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne (ESSI) katılacaklarını NATO zirvesi öncesinde duyurmuştu..

 Almanya Savunma Bakanı Pistorious bugün Brüksel’de yapılan NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde, “ESSI bugün iki yeni üyenin katılımıyla büyüyor. Yunanistan ve Türkiye’ye ESSI’ye hoş geldiniz diyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin ESSI’ye katılma kararı, ABD’nin F-16 satışına onay vermesinin ardından geldi. Bu adım, Türkiye’nin NATO müttefikleriyle ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor ve savunma konularında işbirliğini artırıyor.

Almanya’nın kurulmasına liderlik ettiği girişimin son iki yılda önemli başarılar kaydettiğini söyleyen Alman bakan, “Girişim hava savunma sistemlerinin ortak tedariki ve kullanımı ile ilgilidir” dedi.

Türkiye’nin ESSI’ye katılma kararı, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alması ve NATO müttefikleriyle ilişkilerinde yaşanan gerginliklerin ardından geldi. Ancak son dönemde Türkiye’nin NATO müttefikleriyle ilişkilerinde görülen normalleşme, ESSI’ye katılımını hızlandırdı.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) farklı menzilli füzelere karşı çok katmanlı savunma sistemleri kullanmayı planlıyor. Üye ülkeler, hava savunması için gerekli sistemleri ortaklaşa tedarik etmek, kullanmak ve bakımını yapmak istiyor. Bu sistemler arasında Alman IRIS-T SLM, ABD yapımı Patriot ve ABD-İsrail yapımı Arrow-3 gibi sistemler bulunuyor.

Avrupa ülkeleri tarafından çok uluslu geniş bir yelpazedeki hava savunma yetenekleri edinilmesi ve entegrasyonunu kolaylaştırarak, NATO’nun Entegre Hava ve Füze Savunmasını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Projenin, Avrupa’daki hava savunma gediklerinin kapatılmasına yardımcı olması hedefleniyor. Güvenlik uzmanları, Avrupa’da balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi silahlara karşı savunmada açıklar bulunduğunu belirtiyor.

Ortak hava savunma projesinin geri planındaRusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bu ülkeye yönelik saldırıları yatıyor. NATO, Ukrayna savaşının Avrupa’daki güvenlik tehdidini tamamen değiştirdiğini ve bu nedenle hava savunmasının artırılmasını gerektiğini ifade ediyor. Avrupa’da daha önce füze savunmasında öncelik İran’dan gelebilecek olası tehditlere yönelikti.

Şu anda ESSI’ye 19 ülke üye. Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla üye sayısı 21’e çıkacak. Üye ülkeler arasında Belçika, Almanya, Macaristan, Norveç, İngiltere, Danimarka, İsveç, Avusturya, İsviçre gibi Avrupa ülkeleri bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here