Typhon Füze Sistemi ilk kez Denizaşırı Görevde: Füzeler Filipinler’e Ulaştı!

0
29

ABD Ordusu, Typhon adı verilen en yeni kara konuşlu füze sisteminin unsurlarını Filipinler’deki bir tatbikata katılmak üzere ilk kez denizaşırı ülkeye gönderdi. Typhon sistemi Tomahawk seyir füzelerini ve SM-6 çok amaçlı füzeleri ateşleyebiliyor.

ABD Pasifik Ordusu (USARPAC), Orta Menzilli Yetenek (MRC) olarak da bilinen Typhon sisteminin en azından bir bölümünün Salaknib 24 Tatbikatına katılmak üzere Filipinler’e ulaştığını duyurdu.

Salaknib 24 Tatbikatı’na katılmak üzere Filipinler’e gelen bataryanın ne kadar süreyle ülkede kalacağı ve gerçek füze ateşlenip ateşlenmeyeceği belli değil.

Ordunun yayınladığı resimlerde, Ağır Genişletilmiş Hareketlilik Taktik Kamyonunun (HEMTT) üzerinde konteynerli fırlatıcılar 62. Hava İkmal Filosuna bağlı C-17A Globemaster III nakliye uçağına yüklendiği ve varış noktasında boşaltıldığı gösteriliyor. Ordunun açıklamasında Typhon sistemi unsurlarının ilk kez havadan taşındığı ve 8,000 milden fazla süren yolculuğun 15 saatten fazla sürdüğü belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nun en son karadan fırlatılan füze atıcısı Typhon Silah Sistemi’nin (TWS) tam bir bataryası, dört fırlatıcı ve bir komuta merkezinden oluşan römorklar üzerine yerleştirildi. Ordu, Typhon’un ilk etapta Tomahawk veya SM-6 füzelerinin kara hedeflerine karşı kullanılacağını açıklamıştı.

SM-6, başlangıçta hava savunma füzesi olarak tasarlanmış olmasına rağmen, deniz hedeflerine karşı yetenek gösterdiği ve daha uzun menzile sahip daha gelişmiş versiyonlarının da geliştirildiği bilinmektedir.

Typhon fırlatıcıları, Amerika Birleşik Devletleri Donanması ve müttefik savaş gemilerinde kullanılan Mk 41 Dikey Fırlatma Sistemi (VLS) temel alınarak geliştirildi. Her bir TWS fırlatıcısı dört füze taşıyor ve her bataryada dört fırlatıcıdan toplam 16 füze bulunuyor. TWS fırlatıcısı geliştirilen hipersonik hızlara sahip olan Block IB varyantı SM-6’nın kara saldırısı versiyonunu da ateşleyebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here